Marynata do jelenia - rodzaje, przepisy, przygotowanie, porady
Masz już dość, że w kuchni wykorzystujesz na przemian drób, wieprzowinę i wołowinę? Masz ochotę spróbować czegoś nowego? W takim razie koniecznie powinnaś wypróbować dziczyznę. Na początek najlepsze będzie mięso jelenia, które odpowiednio przygotowane sprawi, że pokochasz ten nowy rodzaj mięsa. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na marynaty do dziczyzny, które sprawią, że mięso będzie kruche i soczyste jednocześnie.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Pyszna marynata do jelenia na bazie czerwonego wina
Wiele osób boi się, że dziczyzna jest zbyt trudna w przygotowaniu i wymaga większego zaangażowania w kuchni. To nie do końca prawda. Czas na jej przygotowanie nie jest długi, ale faktycznie trzeba znać kilka trików, które sprawią, że mięso będzie rozpływać się w ustach. Alkohol to doskonały dodatek do marynat mięsnych, który sprawia, że mięso staje się bardziej kruche.
Składniki:
- 450 ml szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 150 ml octu,
- 2 szklanki wody
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren jałowca,
- 5 liści laurowych,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka soli.
Jak zrobić marynatę?
- Wszystkie składniki oprócz cebuli umieszczamy w garnku.
- Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a następnie dodajemy do reszty składników.
- Cały wywar doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z palnika. Zanim włożymy mięso, marynata musi wystygnąć. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, możemy dodać mięso i włożyć je do lodówki na 2-3 dni.
Ta szybka i pyszna zalewa, może być również wykorzystana jako marynata do królika. Z pewnością jej wyrafinowany smak sprawi, że przygotowana w niej dziczyzna, będzie wykwintnym daniem, które można podać na świąteczną kolację.
Szybka marynata do jelenia na bazie miodu
Dodatek miodu w zalewie bardzo często można spotkać w przepisach do zalew drobiowych. Najczęściej marynata do udek z kurczaka wykonywana jest w bardzo podobny sposób, choć różni się od tego przepisu drobnymi szczegółami. Miód w tym przypadku doskonale sprawdzi się również z mięsem jelenia.
Składniki:
- ⅓ szklanki oleju,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki majonezu,
- 10 ziaren jałowca,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a powstałą marynatą zalewamy mięso jelenia i odstawiamy je na 2 dni do lodówki.
Ta prosta marynata nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Najważniejsze będzie się działo podczas leżakowania mięsa w lodówce. Bo to właśnie marynowanie w odpowiednich przyprawach najlepiej działa na mięso. Masz w domu dzieci, dla których dziczyzna nie jest atrakcyjną potrawą? Wykorzystaj ten przepis i przekształć lekko przepis na marynatę. Zamiast ziaren jałowca dodaj ulubione przyprawy i marynata do udek z kurczaka będzie gotowa.
Aromatycznie marynata do mięsa jelenia
Jeśli lubisz ziołowe smaki, to z pewnością ta marynata do mięs będzie doskonała. Dziczyzna w tej odsłonie jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna. Doskonale będzie się komponować z młodymi ziemniakami z koperkiem i prostą surówką z marchewki.
Składniki:
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren jałowca,
- 3 pokruszone liście laurowe,
- 4 łyż. sosu z owoców z czarnego bzu,
- 3 łyżki whisky.
Chcesz wiedzieć, jak zrobić zalewę?
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie nacieramy marynatą mięso z jelenia i odkładamy je do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie można zakończyć marynowanie i przystąpić do upieczenia mięsa.
Nie każdy wie, że dziczyzna wspaniale smakuje upieczona na grillu. Dlatego, jeśli macie w planach imprezę na świeżym powietrzu, nie zapomnijcie o dziczyźnie, która doskonale sprawdzi się w roli gwiazdy wieczoru. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę do dzika.
Delikatna marynata maślankowa do jelenia
Nie lubisz oryginalnych smaków i masz ochotę na delikatną potrawę? W takim razie maślankowa marynata będzie wspaniałym rozwiązaniem. Podobnie może zostać przygotowana marynata do polędwiczek wieprzowych, które cieszą się ogromną popularnością, szczególnie teraz w sezonie grillowym.
Składniki:
- 500 ml maślanki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 2 cebule.
Jak zrobić marynatę?
- To bardzo proste! Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a następnie dodajemy do maślanki i reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Zanurzamy w marynacie dziczyznę na około 24 godziny. Po tym czasie mięso z jelenia będzie gotowe do pieczenia lub do grillowania.
Jak dobrze zamarynować mięso z jelenia?
Dziczyzna dla uzyskania najlepszego smaku powinna być marynowana minimum jeden dzień. Klasycznym sposobem na marynowanie jest umieszczenie mięsa w pojemniku z marynatą, ale można również zamarynować mięso próżniowo. Ten sposób sprawi, że dziczyzna w marynacie będzie mogła spędzić nawet kilka dni, bez uszczerbku na świeżości. Niestety pozostawienie dziczyzny w lodówce na kilka dni bez opakowania próżniowego poskutkuje zepsuciem się mięsa.