Pyszna marynata do jelenia na bazie czerwonego wina
Wiele osób boi się, że dziczyzna jest zbyt trudna w przygotowaniu i wymaga większego zaangażowania w kuchni. To nie do końca prawda. Czas na jej przygotowanie nie jest długi, ale faktycznie trzeba znać kilka trików, które sprawią, że mięso będzie rozpływać się w ustach. Alkohol to doskonały dodatek do marynat mięsnych, który sprawia, że mięso staje się bardziej kruche.
Składniki:
- 450 ml szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 150 ml octu,
- 2 szklanki wody
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren jałowca,
- 5 liści laurowych,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka soli.
Jak zrobić marynatę?
- Wszystkie składniki oprócz cebuli umieszczamy w garnku.
- Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a następnie dodajemy do reszty składników.
- Cały wywar doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z palnika. Zanim włożymy mięso, marynata musi wystygnąć. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, możemy dodać mięso i włożyć je do lodówki na 2-3 dni.
Ta szybka i pyszna zalewa, może być również wykorzystana jako marynata do królika. Z pewnością jej wyrafinowany smak sprawi, że przygotowana w niej dziczyzna, będzie wykwintnym daniem, które można podać na świąteczną kolację.
Szybka marynata do jelenia na bazie miodu
Dodatek miodu w zalewie bardzo często można spotkać w przepisach do zalew drobiowych. Najczęściej marynata do udek z kurczaka wykonywana jest w bardzo podobny sposób, choć różni się od tego przepisu drobnymi szczegółami. Miód w tym przypadku doskonale sprawdzi się również z mięsem jelenia.
Składniki:
- ⅓ szklanki oleju,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki majonezu,
- 10 ziaren jałowca,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a powstałą marynatą zalewamy mięso jelenia i odstawiamy je na 2 dni do lodówki.
Ta prosta marynata nie wymaga zbyt wiele zaangażowania. Najważniejsze będzie się działo podczas leżakowania mięsa w lodówce. Bo to właśnie marynowanie w odpowiednich przyprawach najlepiej działa na mięso. Masz w domu dzieci, dla których dziczyzna nie jest atrakcyjną potrawą? Wykorzystaj ten przepis i przekształć lekko przepis na marynatę. Zamiast ziaren jałowca dodaj ulubione przyprawy i marynata do udek z kurczaka będzie gotowa.
Aromatycznie marynata do mięsa jelenia
Jeśli lubisz ziołowe smaki, to z pewnością ta marynata do mięs będzie doskonała. Dziczyzna w tej odsłonie jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna. Doskonale będzie się komponować z młodymi ziemniakami z koperkiem i prostą surówką z marchewki.
Składniki:
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 3 ziela angielskie
- 5 ziaren jałowca,
- 3 pokruszone liście laurowe,
- 4 łyż. sosu z owoców z czarnego bzu,
- 3 łyżki whisky.
Chcesz wiedzieć, jak zrobić zalewę?
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie nacieramy marynatą mięso z jelenia i odkładamy je do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie można zakończyć marynowanie i przystąpić do upieczenia mięsa.
Nie każdy wie, że dziczyzna wspaniale smakuje upieczona na grillu. Dlatego, jeśli macie w planach imprezę na świeżym powietrzu, nie zapomnijcie o dziczyźnie, która doskonale sprawdzi się w roli gwiazdy wieczoru. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę do dzika.
Delikatna marynata maślankowa do jelenia
Nie lubisz oryginalnych smaków i masz ochotę na delikatną potrawę? W takim razie maślankowa marynata będzie wspaniałym rozwiązaniem. Podobnie może zostać przygotowana marynata do polędwiczek wieprzowych, które cieszą się ogromną popularnością, szczególnie teraz w sezonie grillowym.
Składniki:
- 500 ml maślanki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 2 cebule.
Jak zrobić marynatę?
- To bardzo proste! Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a następnie dodajemy do maślanki i reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Zanurzamy w marynacie dziczyznę na około 24 godziny. Po tym czasie mięso z jelenia będzie gotowe do pieczenia lub do grillowania.
Jak dobrze zamarynować mięso z jelenia?
Dziczyzna dla uzyskania najlepszego smaku powinna być marynowana minimum jeden dzień. Klasycznym sposobem na marynowanie jest umieszczenie mięsa w pojemniku z marynatą, ale można również zamarynować mięso próżniowo. Ten sposób sprawi, że dziczyzna w marynacie będzie mogła spędzić nawet kilka dni, bez uszczerbku na świeżości. Niestety pozostawienie dziczyzny w lodówce na kilka dni bez opakowania próżniowego poskutkuje zepsuciem się mięsa.