Marynata do kaczki krok po kroku - 3 sprawdzone przepisy
Kaczka może być soczysta, chrupiąca, aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Nie jest to jednak takie proste. Tajemnica tkwi w odpowiedniej marynacie. Dowiedz się, jak ją przygotować krok po kroku. Przedstawiamy trzy najlepsze przepisy na kaczkę.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Marynata do kaczki z sosem sojowym
Jak zamarynować pierś z kaczki? Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej na nieco azjatycki sposób. Sos sojowy wspaniale sprawdza się do kaczki, w ten sam sposób może powstać marynata do karczku lub marynata do żeberek.
- 2 piersi z kaczki,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- ½ łyżeczki czosnku,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- ½ łyżeczki lubczyku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki imbiru,
- pieprz i sól do smaku
Kaczka powinna marynować się chociaż kilka godzin, żeby nabrała smaku i aromatu. Dzięki temu mięso będzie bardziej kruche i zdecydowanie bardziej delikatne w smaku. Mięso przygotowuje się w piekarniku. Piecze się je pod przykryciem lub w foliowym rękawie.
- Umyj kaczkę.
- Przygotuj marynatę – wymieszaj płynne elementy, dodaj przyprawy.
- Natrzyj piersi kaczki ze wszystkich stron.
- Przełóż mięso do pojemniczka, zakryj talerzykiem i wstaw do lodówki.
- Czas marynowania powinien wynosić co najmniej 4-5 godzin. Najlepiej zostawić ją na noc.
- Czas pieczenia wynosi około 1 godzinę na 1 kilogram mięsa.
Wskazówka: Możesz zastosować niskosodowy sos sojowy, dzięki czemu mięso będzie mniej słone i zdrowsze.
Kaczka pieczona marynowana z jabłkiem – przepis
W czym marynować kaczkę? To mięso idealnie nadaje się do połączenia z owocowymi, słodkawymi smakami. Marynowane w ten sposób mięso można podawać z konfiturą żurawinową lub innym tego rodzaju dodatkiem do mięs. Kaczka pieczona marynowana w owocach to wspaniałe danie na świąteczny stół.
- 2 piersi z kaczki,
- 1 soczyste jabłko,
- 2 łyżki konfitury porzeczkowej,
- 3 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka wody,
- po 1 łyżeczce pieprzu, papryki słodkiej i soli
Przepis nadaje się także jako marynata do sarny, ale kaczka będzie jednak najlepszym wyborem. Tak przygotowane mięso powinno się piec w piekarniku, ale można przygotować je także na patelni. Świetnie smakuje z dodatkiem konfitur, pieczonymi ziemniakami lub delikatnym pure z warzyw.
- Umyj pierś z kaczki.
- Przygotuj marynatę – wymieszaj konfiturę z miodem i wodą. Dodaj przyprawy.
- Obierz jabłko i pokrój na drobne kawałki.
- Posmaruj mięso marynatą z obu stron. Obłóż kawałkami jabłek.
- Przełóż mięso z jabłkiem do pojemnika. Wstaw pod przykryciem do lodówki.
- Marynowanie mięsa powinno trwać co najmniej 4-5 godzin.
- Czas pieczenia wynosi 1,5 godziny. Kaczkę piecze się razem z jabłkami.
Wskazówka: Jeśli chcesz przygotować mięso na patelni, podsmaż je przez chwilę na maśle lub mieszaninie masła z olejem. Następnie należy podlać je bulionem i dusić na niskim ogniu przez około 30-40 minut razem z jabłkami, które powoli nabiorą miękkości i słodyczy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka?
Marynata do kaczki Pekin w ziołach
Oto przepis na to, jak przygotować kaczkę Pekin w całości w piekarniku. Robi się ją od razu z dodatkiem warzyw. Marynata jest mocno ziołowa, dzięki czemu mięso ma wyjątkowy aromat i ciekawy smak. Kaczka idealnie sprawdza się na święta – jedna wystarczy na obiad dla całej rodziny. Przygotuj do niej surówkę lub sałatkę z orzechami i pomarańczami, będzie idealna.
- 1 kaczka,
- 8 małych ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 marchewki (duże),
- 3 łyżki oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 200 g majeranku świeżego lub suszonego,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- odrobina soli do smaku
Kaczkę przygotowuje się ze skórką, a dzięki marynacie ta będzie chrupka i bardzo smaczna. Mięso nadaje się do przygotowania w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, albo nawet na rożnie.
- Umyj kaczkę dokładnie w środku i na zewnątrz. Usuń nadmiar tłuszczu.
- Przygotuj marynatę: połącz ze sobą wszystkie składniki płynne i wsyp przyprawy.
- Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do marynaty.
- Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Natrzyj kaczkę marynatą z każdej strony i w środku.
- Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Obierz warzywa, pokrój na kawałki.
- Włóż kaczkę do brytfanny, wokół niej ułóż warzywa.
- Całość po wierzchu posyp solą i pieprzem. Polej marynatą pozostałą po nocy.
- Piecz około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Wskazówka: kaczkę podawaj z buraczkami i upieczonymi warzywami. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, piecz mięso pod przykryciem przez 40 minut, a następnie odkryj je i piecz dalej w trochę wyższej temperaturze.