Marynata do królika - przepisy, przyprawy, sposoby marynowania, porady
Mięso z królika jest bardzo smacznym rarytasem, jednak kluczem do jego wspaniałego smaku jest odpowiednia marynata. Celem marynowania mięsa królika przed jego przyrządzeniem jest uzyskanie jego miękkości. Dobrze przygotowane mięso z królika może stanowić wykwintny posiłek podczas uroczystego obiadu. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak dobrze przyrządzić tuszę króliczą, to poniżej krok po kroku opisane zostało, jak postępować z mięsem i czego należy używać.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Jak przyrządzić mięso z królika?
Tuszkę króliczą można przygotować na kilka sposobów, jednym z nich będzie upieczenie jej w całości lub w kawałkach. Mięsko z królika można również ugotować, a nawet usmażyć. Wszystko zależy od preferencji smakowych.
Chcąc przygotować królika, zawsze należy go najpierw umyć, a potem pokroić na kawałki.
Kolejny krok to przygotowanie marynaty, która sprawi, że nasz królik będzie soczysty i kruchy. Jaka marynata będzie najlepsza? Wszystko zależy od upodobań.
Jeśli zależy nam na przygotowaniu mięsa w całości, to jedynym wyjściem może się okazać upieczenie go w rękawie. Pieczenie bez przykrycia lub folii sprawi, że królik straci soczystość, a wtedy jego mięso stanie się gumowate i niesmaczne.
5 pysznych marynat do mięsa z królika
Jeśli szukasz przepisów na marynaty, które nadadzą mięsu z królika niezapomnianego smaku, to poniżej znajdziesz kilka propozycji, które warto wypróbować. Dobrym pomysłem będzie porcjowanie mięsa i marynowanie części w dwóch różnych marynatach, aby porównać, która z nich smakuje najlepiej.
Miodowo musztardowa marynata do królika najlepsza ze wszystkich
Jedną z najlepszych marynat, które sprawiają, że smak królika staje się bardziej wyrazisty, jest zalewa z miodu i musztardy. Składniki są prawie takie same, jakie ma marynata do udek z kurczaka, więc można uznać, że jest to bardzo uniwersalny przepis.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. Całość mieszamy, aż zalewa stanie się jednolita, a następnie polewamy nią mięso z królika.
Marynowanie powinno trwać kilka godzin, a najlepiej całą noc. Zastanawiasz się, jaka musztarda powinna zostać użyta? Najlepsza byłaby musztarda stołowa, ale można użyć pikantniejszej musztardy.
Marynata do królika z winem białym
Mięso z królika doskonale komponuje się z winem, dlatego też nie mogło zabraknąć przepisu na marynatę, która podbije podniebienia największych smakoszy. Sporą zaletą tej marynaty jest łatwość przygotowania. Przepis na zalewę znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 250 ml (kubek) wina białego
- szczypta soli,
- ¼ łyżeczki tymianku,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- ¼ łyżeczki majeranku
Przygotowanie marynaty:
Wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy ze sobą. Nie należy zapominać o wcześniejszym obraniu czosnku i przeciśnięciu go przez praskę.
Do tak przygotowanej marynaty z winem wkładamy mięsko z królika. Marynowanie powinno trwać minimum 24 godziny.
Najlepsza marynata do królika na bazie maślanki
Marynata z maślanką to sposób na bardzo soczystego królika. Mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i aromatyczne. Samo przygotowanie marynaty nie powinno sprawić kłopotu.
Składniki:
- ½ litra maślanki,
- 4 ząbki czosnku,
- ¼ łyżeczki tymianku,
- ¼ łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 cebule,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Maślankę łączymy z tymiankiem, majerankiem, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Oczywiście możemy dodać też inne ulubione przyprawy. Kolejnym krokiem będzie obranie i pokrojenie cebuli. Można pokroić ją w plastry lub w pióra wg uznania. Mięso z królika układamy w naczyniu na przemian z cebulą i delikatnie zalewamy je marynatą. Królik w marynacie z maślanki powinien leżeć minimum 10 godzin. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do karkówki.
Zielona zalewa do królika jak marynata do ryby
Bazylia wspaniale pasuje zarówno do mięsa z królika, jak i do ryb. Dlatego też poniższy przepis to zmodyfikowany przepis na marynatę z bazylią, która fantastycznie pasuje np. do łososia. W przypadku królika sprawdza się równie dobrze. Przepis oczywiście znaleźć można poniżej.
Składniki:
- ¼ szklanki oleju,
- sól,
- pieprz,
- ½ pęczka bazylii,
- szczypta tymianku,
- szczypta estragonu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy do momentu, w którym liście bazylii zostaną rozdrobnione. Następnie polewamy marynatą mięso i odstawiamy je do lodówki na całą noc.
Jeśli nie mamy dostępu do świeżej bazylii, możemy użyć suszonej przyprawy. W takim wypadku użycie blendera nie będzie konieczne.
Bardzo azjatycka marynata do królika
Wiele zalew jest uniwersalnych i nadaje się do większej ilości potraw. Tak jest też w tym przypadku. Marynata do tofu znakomicie sprawdzi się jako zalewa do królika i nada mięsu wschodniego posmaku.
Składniki
- 100 ml sosu sojowego,
- łyżka startego świeżego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy.
Mięso z królika marynujemy przez cały dzień, pamiętając żeby raz na kilka godzin obtaczać je w marynacie.
Która marynata jest najlepsza? Każda z nich ma w sobie coś oryginalnego i niepowtarzalnego, jednak ich wspólnym czynnikiem jest czas. Nawet najlepsza zalewa nie pomoże, jeśli mięso marynowane będzie zbyt krótko. W przypadku królika straci na tym nie tylko smak, ale też miękkość mięsa.
Jaka przyprawa będzie najlepsza do mięsa z królika?
Przepisy zamieszczone wyżej pokazują, że nie ma złych przypraw. Oprócz soli i pieprzu, które są podstawowymi przyprawami, praktycznie wszystkie będą nadawały się do mięsa z królika, jednak najpopularniejszymi będą tymianek, oregano, liść laurowy i ziele angielskie. To podstawowe przyprawy, których nie warto pomijać.