Marynata do kurczaka krok po kroku - 5 sprawdzonych przepisów
Pierwsze przepisy na marynatę do drobiu pojawiają się w już w zapiskach starożytnych Rzymian. Moczenie mięsa w przyprawach, oliwie i wodzie miało sprawić, że będzie bardziej soczyste i smaczne. Obecnie przepisów na marynaty są setki, jeśli nie więcej. Delikatne mięso można doprawić w każdy sposób – na słodko, wykwintnie, wytrwanie, ziołami, czosnkiem, nawet owocami. Przedstawiamy pięć najciekawszych, sprawdzonych przepisów na marynowanie mięsa kurczaka.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Marynata do kurczaka – podstawowy przepis
Marynowanie kurczaka w ziołach
Podstawowa zalewa do kurczaka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy dodać do niej ulubione zioła, by mięso było miękkie, aromatyczne i naprawdę bardzo smaczne. Na dodatek w ten sposób może zostać zamarynowany zarówno kurczak z rożna, jak i filet do smażenia czy grillowania.
Marynata jest pyszna i zdrowa, a jeśli dodasz do niej niewiele oliwy z oliwek, nie podniesie niskiej kaloryczności mięsa. Może być wykorzystana także do innego rodzaju mięsa, jak marynata do karkówki, można zamarynować nią także pierś z kaczki.
Ziołowa zalewa do kurczaka – przepis
Marynata sprawia, że skórka kurczaka jest świetnie chrupiąca i aromatyczna, a mięso miękkie i soczyste. Dlatego warto ją zastosować zarówno na grilla, jak i na całą tuszkę kurczaka smażoną w piekarniku, także z funkcją rożna. Ilość marynaty musisz dopasować do wielkości mięsa. Tutaj opcja na 1 kg:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka pietruszki suszonej,
- 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki,
- sól i pieprz.
Przepis jest bardzo prosty – tak naprawdę wystarczy wymieszać składniki. Jeśli masz ochotę na trochę ostrzejszy smak, dodaj więcej pieprzu i ostrej papryki. Składniki możesz dowolnie zmieniać, dodawać swoje ulubione zioła. Świetnym pomysłem jest odrobinka posiekanej trawy cytrynowej, dzięki czemu mięso będzie miało bardziej świeży smak.
- Rozgnieć czosnek w prasce.
- Wymieszaj oliwę z oliwek ze wszystkimi składnikami.
- Natrzyj dokładnie mięso, tak, żeby każdy fragment był obtoczony w marynacie.
- Zostaw w lodówce na co najmniej godzinę.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę musztardowo-miodową.
Marynata do kurczaka – smaki azjatyckie
Marynowanie kurczaka w maśle orzechowym
Nawet jeśli nie jesteś fanem masła orzechowego, ta marynata może ci naprawdę zasmakować. Bejca do kurczaka jest bardzo azjatycka i ma naprawdę ciekawy smak. Idealnie sprawdzi się zarówno do marynowania całego kurczaka do pieczenia. Można jednak w ten sposób przygotować pierś – podawana z ryżem i surówką będzie po prostu przepyszna. Przepis na 1 kg mięsa:
- 200 g masła orzechowego dobrej jakości (100% orzechów) bez soli i cukru,
- 2 łyżki sosu sojowego, może być z obniżoną zawartością sodu,
- 1 łyżka octu,
- 3 łyżki oleju,
- 4 cm korzenia imbiru,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 czubata łyżka brązowego cukru.
Brązowy cukier pięknie się przypieka, dlatego mięso będzie bardzo ładnie wyglądało, a dzięki masłu orzechowemu będzie miało niezwykły, bardzo oryginalny smak. Filet zamarynowany w ten sposób możesz pokroić w kawałki i podpiec na grillu jako szaszłyki. Będą naprawdę interesujące i idealnie sprawdzą się na przyjęcie. W ten sam sposób można zrobić także niektóre ryby, jednak nie jest to najlepsza marynata do tłustego łososia.
- Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go na tarce.
- Wymieszaj ocet z olejem, sosem sojowym i masłem orzechowym, by powstała lejąca się masa.
- Dodaj imbir, paprykę i cukier.
- Zamocz mięso w marynacie i zostaw na co najmniej godzinę w lodówce.
Kurczak z rożna lub filet po azjatycku
Marynowanie mięsa w azjatyckim stylu jest ostatnio bardzo modne. Posmakowały nam hinduskie, tajskie i japońskie smaki – wystarczy zwrócić uwagę na to, jak wiele różnych restauracji pojawiło się w ostatnim czasie. Warto spróbować przygotować takiego kurczaka w domu. Bejca do kurczaka jest idealna do drobiu w ogóle – w ten sam sposób można przygotować świetną kaczkę. Można ją wykorzystać także jako sos do woka do dań warzywnych.
- 1 cebula dymka,
- 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 2 łyżeczki posiekanej, suszonej,)
- 2 ząbki czosnku,
- 5 cm korzenia imbiru,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 limonka,
- 2 łyżeczki miodu,
- 100 ml oleju słonecznikowego,
- 1 szczypta cynamonu,
- 1 szczypta mielonej kolendry,
- pieprz
Do marynaty nie dodaje się już soli, ponieważ sos sojowy najczęściej ma już jej dużo. Dzięki zawartości miodu smaki są idealnie wyważone i żaden składnik nie dominuje za bardzo. To pyszna alternatywa dla codziennego obiadu – zamarynowane mięso wystarczy położyć na grilla lub włożyć do piekarnika i już. Podawać z ryżem basmati i surówką.
- Dymkę oczyść i posiekaj na drobne kawałeczki.
- Obierz imbir i zetrzyj na tarce.
- Rozgnieć czosnek w prasce.
- Wymieszaj wszystkie składniki, dodając trochę pieprzu.
- Marynowanie mięsa powinno trwać około 2 godzin.
Marynowanie kurczaka: idealne skrzydełka
Miodowo-ostra marynata do skrzydełek
Skrzydełka to świetna przekąska. Idealnie sprawdzają się na grilla, można także przygotować je na luźne spotkanie ze znajomymi w domu. Ten przepis jest bardzo uniwersalny i spodoba się wszystkim, więc to naprawdę bezpieczny wybór. Z jednej strony miodowa słodycz, z drugiej nieco ostrości. Połączenie idealne. Przepis na 12 skrzydełek:
- 3 łyżki miodu,
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki chili,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki wody,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie marynaty zajmuje tylko chwilkę. Dlatego to świetny pomysł na przyjęcie – wystarczy zamarynować mięso, a potem w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. W międzyczasie można zajmować się szykowaniem innych dań.
- Wymieszaj miód z wodą i oliwą, aż będzie płynna masa.
- Dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Natrzyj każde skrzydełko marynatą.
- Mięso powinno leżeć w lodówce co najmniej 1 godzinę, może jednak dłużej, by smaki się przegryzły.
Musztardowe skrzydełka idealne na mecz
Co podać na spotkanie z przyjaciółmi wokół rozgrywającego się meczu? Oczywiście chipsy, piwo i skrzydełka! Czy może być lepsze menu na taką okazję? W takim wypadku najlepiej sprawdzi się musztardowa marynata. To klasyk, który w wypadku skrzydełek jest naprawdę świetny. Na dodatek możesz regulować poziom ostrości – od ciebie zależy, którą musztardę wybierzesz, możesz więc dobrać przepis do swoich upodobań. Przepis na 12 sztuk:
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki wody,
- 3 łyżeczki brązowego cukru,
- 1,5 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
- 2 pełne łyżki dowolnej musztardy,
- pieprz i sól do smaku.
Brązowy cukier zapewni niezwykle chrupiącą skórkę, która jest przecież najbardziej oczekiwana w przypadku skrzydełek. Daje także delikatną słodycz. Możesz wybrać dowolną musztardę – ostrą rosyjską, dijon lub gruboziarnistą, z drobinkami gorczycy, które ładnie wyglądają i dodają niezwykłego, ciekawego charakteru daniu.