Marynata do kurczaka – podstawowy przepis

Marynowanie kurczaka w ziołach

Podstawowa zalewa do kurczaka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy dodać do niej ulubione zioła, by mięso było miękkie, aromatyczne i naprawdę bardzo smaczne. Na dodatek w ten sposób może zostać zamarynowany zarówno kurczak z rożna, jak i filet do smażenia czy grillowania.

Marynata jest pyszna i zdrowa, a jeśli dodasz do niej niewiele oliwy z oliwek, nie podniesie niskiej kaloryczności mięsa. Może być wykorzystana także do innego rodzaju mięsa, jak marynata do karkówki, można zamarynować nią także pierś z kaczki.

Ziołowa zalewa do kurczaka – przepis

Marynata sprawia, że skórka kurczaka jest świetnie chrupiąca i aromatyczna, a mięso miękkie i soczyste. Dlatego warto ją zastosować zarówno na grilla, jak i na całą tuszkę kurczaka smażoną w piekarniku, także z funkcją rożna. Ilość marynaty musisz dopasować do wielkości mięsa. Tutaj opcja na 1 kg:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka pietruszki suszonej,
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Przepis jest bardzo prosty – tak naprawdę wystarczy wymieszać składniki. Jeśli masz ochotę na trochę ostrzejszy smak, dodaj więcej pieprzu i ostrej papryki. Składniki możesz dowolnie zmieniać, dodawać swoje ulubione zioła. Świetnym pomysłem jest odrobinka posiekanej trawy cytrynowej, dzięki czemu mięso będzie miało bardziej świeży smak.

  1. Rozgnieć czosnek w prasce.
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek ze wszystkimi składnikami.
  3. Natrzyj dokładnie mięso, tak, żeby każdy fragment był obtoczony w marynacie.
  4. Zostaw w lodówce na co najmniej godzinę.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę musztardowo-miodową.

Marynata do kurczaka – smaki azjatyckie

Marynowanie kurczaka w maśle orzechowym

Nawet jeśli nie jesteś fanem masła orzechowego, ta marynata może ci naprawdę zasmakować. Bejca do kurczaka jest bardzo azjatycka i ma naprawdę ciekawy smak. Idealnie sprawdzi się zarówno do marynowania całego kurczaka do pieczenia. Można jednak w ten sposób przygotować pierś – podawana z ryżem i surówką będzie po prostu przepyszna. Przepis na 1 kg mięsa:

  • 200 g masła orzechowego dobrej jakości (100% orzechów) bez soli i cukru,
  • 2 łyżki sosu sojowego, może być z obniżoną zawartością sodu,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 czubata łyżka brązowego cukru.

Brązowy cukier pięknie się przypieka, dlatego mięso będzie bardzo ładnie wyglądało, a dzięki masłu orzechowemu będzie miało niezwykły, bardzo oryginalny smak. Filet zamarynowany w ten sposób możesz pokroić w kawałki i podpiec na grillu jako szaszłyki. Będą naprawdę interesujące i idealnie sprawdzą się na przyjęcie. W ten sam sposób można zrobić także niektóre ryby, jednak nie jest to najlepsza marynata do tłustego łososia.

  1. Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go na tarce.
  2. Wymieszaj ocet z olejem, sosem sojowym i masłem orzechowym, by powstała lejąca się masa.
  3. Dodaj imbir, paprykę i cukier.
  4. Zamocz mięso w marynacie i zostaw na co najmniej godzinę w lodówce.

Kurczak z rożna lub filet po azjatycku

Marynowanie mięsa w azjatyckim stylu jest ostatnio bardzo modne. Posmakowały nam hinduskie, tajskie i japońskie smaki – wystarczy zwrócić uwagę na to, jak wiele różnych restauracji pojawiło się w ostatnim czasie. Warto spróbować przygotować takiego kurczaka w domu. Bejca do kurczaka jest idealna do drobiu w ogóle – w ten sam sposób można przygotować świetną kaczkę. Można ją wykorzystać także jako sos do woka do dań warzywnych.

  • 1 cebula dymka,
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 2 łyżeczki posiekanej, suszonej,)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 limonka,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 szczypta cynamonu,
  • 1 szczypta mielonej kolendry,
  • pieprz
Kurczak z rożna w całości, a także najlepsza marynata do kurczaka i przepis na nią
Najlepsza marynata do kurczaka oraz przepis na marynatę do kurczaka

Do marynaty nie dodaje się już soli, ponieważ sos sojowy najczęściej ma już jej dużo. Dzięki zawartości miodu smaki są idealnie wyważone i żaden składnik nie dominuje za bardzo. To pyszna alternatywa dla codziennego obiadu – zamarynowane mięso wystarczy położyć na grilla lub włożyć do piekarnika i już. Podawać z ryżem basmati i surówką.

  1. Dymkę oczyść i posiekaj na drobne kawałeczki.
  2. Obierz imbir i zetrzyj na tarce.
  3. Rozgnieć czosnek w prasce.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając trochę pieprzu.
  5. Marynowanie mięsa powinno trwać około 2 godzin.

Marynowanie kurczaka: idealne skrzydełka

Miodowo-ostra marynata do skrzydełek

Skrzydełka to świetna przekąska. Idealnie sprawdzają się na grilla, można także przygotować je na luźne spotkanie ze znajomymi w domu. Ten przepis jest bardzo uniwersalny i spodoba się wszystkim, więc to naprawdę bezpieczny wybór. Z jednej strony miodowa słodycz, z drugiej nieco ostrości. Połączenie idealne. Przepis na 12 skrzydełek:

  • 3 łyżki miodu,
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki chili,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki wody,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie marynaty zajmuje tylko chwilkę. Dlatego to świetny pomysł na przyjęcie – wystarczy zamarynować mięso, a potem w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. W międzyczasie można zajmować się szykowaniem innych dań.

  1. Wymieszaj miód z wodą i oliwą, aż będzie płynna masa.
  2. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  3. Natrzyj każde skrzydełko marynatą.
  4. Mięso powinno leżeć w lodówce co najmniej 1 godzinę, może jednak dłużej, by smaki się przegryzły.

Musztardowe skrzydełka idealne na mecz

Co podać na spotkanie z przyjaciółmi wokół rozgrywającego się meczu? Oczywiście chipsy, piwo i skrzydełka! Czy może być lepsze menu na taką okazję? W takim wypadku najlepiej sprawdzi się musztardowa marynata. To klasyk, który w wypadku skrzydełek jest naprawdę świetny. Na dodatek możesz regulować poziom ostrości – od ciebie zależy, którą musztardę wybierzesz, możesz więc dobrać przepis do swoich upodobań. Przepis na 12 sztuk:

  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki wody,
  • 3 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • 2 pełne łyżki dowolnej musztardy,
  • pieprz i sól do smaku.

Brązowy cukier zapewni niezwykle chrupiącą skórkę, która jest przecież najbardziej oczekiwana w przypadku skrzydełek. Daje także delikatną słodycz. Możesz wybrać dowolną musztardę – ostrą rosyjską, dijon lub gruboziarnistą, z drobinkami gorczycy, które ładnie wyglądają i dodają niezwykłego, ciekawego charakteru daniu.

  1. Wymieszaj musztardę z wodą i olejem słonecznikowym.
  2. Dodaj do płynnej masy wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  3. Natrzyj skrzydełka. Możesz je przekroić na dwie części lub zawinąć, by się łatwiej upiekły.
  4. Zostaw zamarynowane mięso w lodówce na mniej więcej 1-2 godziny.
ikona podziel się Przekaż dalej