Marynata cytrynowa do łososia

Ryba + cytryna. Czy może być lepsze połączenie? Nic dziwnego, że marynata cytrynowa jest tak często wykorzystywana do łososia. Możesz ją bardzo szybko zrobić, potrzebujesz do tego tylko kilka świeżych ziół. Proporcje na 500 g łososia:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 listków bazylii,
  • cytryna,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Możesz także wykorzystać trochę zieleniny, na przykład posiekanej pietruszki lub koperku, które nadają daniu bardzo ciekawego. W ten sposób udaje się zarówno łosoś grillowany, jak i ryba pieczona.

  1. Posiekaj czosnek, tymianek i bazylię.
  2. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj go z olejem.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. Rybę pokrój na 5 części, posyp czosnkiem, ziołami i pieprzem, polać sokiem.
  5. Przed pieczeniem łosoś powinien się marynować przez mniej więcej 2 godziny w lodówce.

Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste, można zrobić ją naprawdę szybciej. Łosoś staje się przepyszny – jest lekko kwaśny, pięknie pachnie ziołami. A dzięki czosnkowi ma dość wyrazisty smak, bardzo ciekawy i charakterystyczny.

Łosoś pieczony z imbirem

Łosoś pieczony z imbirem to jedna z ciekawszych propozycji, bardzo wyrazista i niezwykle aromatyczna. Przepis na marynatę nie jest trudny, trzeba wykorzystać do tego także sos sojowy, dzięki czemu ma bardzo azjatycki smak. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się łosoś pieczony, najlepiej w folii aluminiowej, z dużą ilością skórki limonki. Przepis na 4 filety:

  • sos sojowy – 6 łyżek,
  • miód – 2 łyżki,
  • 5 cm imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • skórka otarta z jednej limonki,
  • pieprz i sól

To idealna marynata do łososia lub innych ryb, nie za bardzo sprawdzi się, jako marynata do wołowiny czy marynata do boczku. Jest bardzo azjatycka, świetnie komponuje się więc z ryżem. Pieczony łosoś w tym wydaniu może być podawany także z warzywami na parze czy sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem sosu winegret.

  1. Otrzyj skórkę z limonki, z połowy wyciśnij sok.
  2. Wymieszaj miód z sosem sojowym i sokiem z limonki.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, dokładnie poszatkuj imbir na małe kawałeczki.
  4. Wymieszaj sos z czosnkiem i imbirem.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Natrzyj rybę marynatą i odstaw ją na 60 minut.
  7. Przed pieczeniem posyp skórką otartą z limonki i zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia.
Marynowany łosoś po upieczeniu
Marynata do łososia krok po kroku oraz przepis na marynatę do łososia

Marynata do łososia z imbirem jest bardzo rozgrzewająca. Ponieważ przyprawy są dosyć intensywne w smaku, mogą mocno dominować nad delikatną rybką, dlatego należy bardzo ostrożnie odmierzać proporcje.

Marynata do łososia musztardowo-miodowa

Przepis na marynatę musztardowo miodową jest bardzo prosty w wykonaniu. Na dodatek jest to jedna z najbardziej uniwersalnych marynat, nadaje się do różnego rodzaju mięsa. Ten sam przepis może być wykorzystywany jako marynata do kaczki, boczku, kurczaka, zwłaszcza skrzydełek czy indyka, nawet jako marynata do dzika. Możesz ją zastosować zarówno do ryby pieczonej, jak i grillowanej. Przepis na 4 filety:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 ząbki czosnku.

Do przygotowania marynaty możesz użyć dowolnej musztardy. Wszystko zależy od tego, co lubisz najbardziej – jeśli masz ochotę na ostrzejsze smaki, dobrze sprawdzi się intensywna musztarda rosyjska, jeśli nie, to zwykła stołowa. Bardzo ładnie wygląda marynata zrobiona z gruboziarnistej musztardy – kuleczki gorczycy przyjemne smakują i na dodatek atrakcyjnie wyglądają na pieczonej rybie.

  1. Wymieszaj oliwę z miodem i sokiem z cytryną. Możesz zastosować skrystalizowany miód, który dobrze się rozprowadzi w oliwie.
  2. Dodaj musztardę, zamieszaj.
  3. Rozgnieć czosnek, dodaj do marynaty, dokładnie wymieszaj.
  4. Możesz dodać sól i pieprz do smaku lub szczyptę sproszkowanej papryki.
  5. Natrzyj rybę marynatą, by cała była pokryta glazurą. Zostaw na co najmniej godzinę w lodówce.

Słodko-ostra marynata miodowo-musztardowa to świetny sposób na zamarynowanie ryby. Łosoś wtedy ma swój bardzo wyraźny smak, który jest jednak uzupełniony o miodowe i gorczycowe nuty. Dlatego ta marynata jest tak lubiana. Do pieczenia możesz dodać jeszcze pietruszkę, skórkę z cytryny lub całe plasterki cytryny, które dodają potrawie jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu. Ten przepis nie przypadł ci do gustu? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę musztardowo-miodową.

Przygotowanie łososia do pieczenia

Przygotowanie pysznego łososia nie jest trudne, a dzięki marynatom ryba nabiera zupełnie innego charakteru. Warto robić go jak najczęściej, ponieważ jest naprawdę zdrowy. Różowe mięso ryby to źródło kwasów tłuszczowych, których brakuje nam w codziennej diecie, a które odpowiadają m.in. za naszą koncentrację, pamięć, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego a nawet mogą poprawić jakość naszego snu! Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o tych kwasach, polecamy artykuł o źródłach kwasów omega.

Jeśli nie chcesz, by danie było zbyt kaloryczne, ogranicz stosowanie oliwy z oliwek lub oleju w przygotowaniu marynaty. Łosoś sam w sobie zawiera dużo zdrowych tłuszczy, więc w zbilansowanej diecie nie ma sensu już ich dokładać. Natrzyj go po prostu przyprawami – i tak będzie przepyszny!

ikona podziel się Przekaż dalej