Miodowa marynata do polędwiczek wieprzowych

Masz ochotę na pyszną polędwiczkę wieprzową prosto z piekarnika? Ta marynata sprawi, że mięso wieprzowe stanie się bardzo kruche i delikatne. Sposób wykonania marynaty jest banalnie prosty i nie zajmuje zbyt dużo czasu, a zdecydowanie jest wart uwagi. Przepis na tę pyszną marynatę znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy, następnie nacieramy zalewą polędwiczki. Mięso w marynacie powinno leżeć minimum 24 godziny, a najlepiej dwa dni. Wtedy smak będzie mocniejszy, a mięso po obróbce termicznej stanie się kruche.

Przepis ten doskonale nadaje się na grilla. Zamarynowane polędwiczki można upiec na tacce lub bezpośrednio na ruszcie. Możliwe jest również pieczenie w folii aluminiowej. Doskonałym dopełnieniem grillowego dania, mogą być pieczone ziemniaki i sałatka grecka.

Marynata ziołowa do polędwiczek wieprzowych

Klasyczna marynata ziołowa do polędwiczek wieprzowych to najprostszy sposób na wykonanie smacznego dania obiadowego. Składniki potrzebne do wykonania marynaty z pewnością znajdują się w każdej szafce kuchennej, co tylko ułatwia wykonanie działania. Przepis ten będzie idealny dla osób zabieganych, które wieczorem przypomniały sobie, że następnego dnia mają zorganizować rodzinny obiad.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii.

Sposób przygotowania:

Całość dokładnie mieszamy. Gdy składniki już się połączą, możemy przystąpić do marynowania polędwiczek. Taką marynatą staramy się natrzeć mięso i przykryć je przed wstawieniem do lodówki. Konieczne będzie przewracanie mięsa co kilka godzin, aby marynata mogła dotrzeć do każdej części polędwiczek.

Mięso powinno leżeć w marynacie minimum 8 godzin. Najlepiej  zamarynować je wieczorem i w miarę możliwości rano polać je marynatą. Przed rozpoczęciem pieczenia, warto wyjąć mięso, aby mogło się odrobinę ogrzać. Ten zabieg ma sprawić, że polędwiczki zachowają soczystość i będą równomiernie upieczone.

Najlepsza imbirowa marynata do polędwiczek wieprzowych

Jeśli lubisz oryginalne smaki, to marynata imbirowa z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ta marynata sprawi, że polędwiczki staną się soczyste i kruche. Bez wątpienia nie będzie to jedyny raz, gdy skorzystasz z tego przepisu.

Składniki:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 2-4 liście laurowe,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka tymianku.

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, pamiętając, aby najpierw drobno pokruszyć liście laurowe. Całość dokładnie mieszamy i zanurzamy w marynacie nasze polędwiczki. Najlepszy efekt otrzymamy, gdy mięso wieprzowe będziemy marynować przez całą noc.

Przepis na marynatę nie jest zbyt skomplikowany ani czasochłonny. Dodatkowo jest na tyle uniwersalny, że może być wykorzystany podczas przygotowań dań na grilla. Niezależnie od tego, czy polędwiczki mają być pieczone w piekarniku, czy też na ruszcie, bardzo ważne w ich przygotowaniu jest odpowiednio długie marynowanie, które nadaje mięsu smaku i soczystości. Dlatego warto zamarynować je odpowiednio wcześnie. Ciekawostką może być też to, że ta zalewa doskonale sprawdzi się jako marynata do schabu ze śliwką. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę.

Idealna marynata do wędzenia polędwiczek wieprzowych

Posiadacze wędzarni może zainteresować wspaniała i aromatyczna marynata do wędzenia polędwiczek wieprzowych. Różnica polega na tym, że marynata do wędzenia wymaga zagotowania, jednak zdecydowanie warto wypróbować ten ciekawy przepis.

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki peklosoli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 l wody,
  • 10 suszonych jagód jałowca,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka mielonej papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki.

Wykonanie:

Czosnek obieramy i drobno kroimy, liście laurowe bardzo drobno kruszymy i dodajemy do reszty składników. W niewielkim rondelku doprowadzamy zalewę do wrzenia, pilnując, aby składniki się połączyły. Gdy marynata się zagotuje, wyłączamy palnik i odstawiamy ją do wystygnięcia. Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, zanurzamy w niej polędwiczki i odstawiamy do lodówki na 4 dni.

Po 4 dniach polędwica jest gotowa do wędzenia. Proces ten powinien trwać łącznie około 7 godzin. Jeśli nie miałeś okazji robić wędzonych polędwiczek, to ten przepis będzie na start.

ikona podziel się Przekaż dalej