Marynata do sarniny krok po kroku - oto 3 proste sposoby
Pieczona sarnina, grillowana sarna czy schab z sarniny, to bardzo smaczne i popularne dania. Jednak zanim pieczeń z sarniny znajdzie się na naszych stołach, nie możemy zapominać o peklowaniu. Marynowanie sarniny, tak samo, jak i marynowanie dziczyzny innego rodzaju, jest bardzo istotne. Zobaczmy więc, jakie są przepisy na to, by marynata do sarniny, marynata do dzika, czy marynata do karczku miała odpowiedni smak i konsystencję.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Marynowanie sarniny - jakiej zalewy do dziczyzny użyć
Przepisów na różnorodne zalewy do dziczyzny jest wiele. Różnią się one głównymi składnikami, jak i przyprawami, które są składnikiem bejcy do zamarynowania dziczyzny. Jeśli chodzi natomiast o sam sposób marynowania sarniny, musimy wiedzieć, że z pewnością spotkamy się z ogromną różnorodnością tego, jak powinna wyglądać marynata do dzika.
Peklowanie schabu z sarniny i innych części sarny, może być przeprowadzane w winie, ale niekoniecznie, chociaż nie zapominajmy o tym, że wino pozwala na to, by nasze mięso skruszało. Jednak w pierwszej kolejności zobaczmy, jak może być przygotowana marynata do sarniny bez wina, a mimo tego, nasza pieczona sarna czy grillowana pieczeń z sarniny, uzyska niewiarygodny smak i aromat.
Poznajmy więc przepis na to, jak zrobić zalewę do dziczyzny bez wina.
Składniki:
- 10 łyżek oliwy,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki musztardy,
- 3 łyżki ketchupu,
- przyprawy: 15 ziaren jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżeczka chili w proszku.
Jeśli wolimy bardziej pikantne mięso, wtedy do naszej marynaty do sarniny, dodajemy ketchup i musztardę o pikantnym smaku, natomiast jeśli wolimy łagodniejszy smak pieczeni z sarniny, wtedy powinniśmy użyć łagodnych smaków i możemy również zmniejszyć ilość dodanego chili.
Przygotowanie:
- Jałowiec rozgniatamy razem z liściem laurowym w moździerzu.
- Do rozgniecionych przypraw dodajemy chili, ocet balsamiczny, musztardę, ketchup, oliwę i miód.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Na koniec do marynaty dodajemy ziele angielskie i jeszcze raz mieszamy.
Według tego przepisu w bardzo prosty sposób przygotujemy nie tylko marynatę do sarniny, ale także marynatę do dzika i innego rodzaju dziczyzny. Nie zapominajmy jednak o tym, że marynowanie dziczyzny powinno odbywać się przez minimum 24 godziny, aby mięso dokładnie przeszło smakiem przypraw.
Marynowanie sarniny w winie - jak powinna być przygotowana bejca do sarny
Bejca wykonana na winie wykorzystywana jest znacznie częściej, szczególnie w przypadku dziczyzny. Dzięki temu peklowanie pozwala na to, by wszystkie smaki użyte do marynaty, przeszły w głąb mięsa. Dlatego właśnie warto znać różne przepisy na to, jak zrobić pieczoną sarninę, w tym i schab z sarniny.
Nie zapominajmy, że schab to dość suche mięso, przez co wielokrotnie jest źle przygotowywane. Z tego właśnie powodu powinniśmy zawsze, przed pieczeniem czy grillowaniem schabu, pozostawić go na około 24 godziny lub więcej, w naszej marynacie, której smak możemy dowolnie modyfikować.
Zobaczmy przepis na marynatę do sarniny w winie.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonego wina,
- 0,5 szklanki oliwy,
- 4 łyżeczki octu balsamicznego,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy: 5 liści laurowych, 10 ziarenek jałowca, 13 ziaren pieprzu ziarnistego, 13 ziaren ziela angielskiego.
Jeśli nie mamy w swoim domu świeżego czosnku, wtedy możemy wykorzystać proszkowany, natomiast nie będzie on miał aż tak intensywnego smaku.
Przygotowanie:
- Oliwę, ocet winny i wino mieszamy ze sobą.
- Czosnek kroimy w plasterki lub przeciskamy przez praskę.
- Przyprawy wrzucamy do moździerza i rozgniatamy je.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Taką marynatą do dziczyzny peklujemy nasze mięso i wkładamy je do lodówki na około 24-48 godzin, bo dzięki temu lepiej przejdzie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na marynaty do boczku?
Marynata do sarniny - przepis na marynowanie sarny na grilla
Marynowanie sarny przeprowadza się na różne sposoby. Głównie jedyną różniącą się cechą, jest to, jak przygotowana została marynata. Jeśli lubimy więc grillowaną sarnę lub dzika, warto także zapoznać się z dość tradycyjną marynatą do grillowanych mięs. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by do tego mięsa skorzystać z wyżej wymienionych marynat.
Poznajmy więc grillową marynatę.
Składniki:
- 0,5 szklanki oliwy,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- przyprawy: klasyczna przyprawa do grilla, 10 ziaren jałowca, 4 liście laurowe.
Ze względu na to, że przyprawa do grilla cechuje się dość intensywnym i charakterystycznym smakiem, nie jest konieczne, by dodawać jeszcze dodatkowe przyprawy.
Przygotowanie:
- Ocet balsamiczny mieszamy razem z oliwą.
- Ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Jeśli zależy nam na bardziej intensywnym smaku liści laurowych, możemy je rozgnieść razem z jałowcem.
Jak możemy zauważyć, przygotowanie marynaty do sarniny nie jest trudne. Co więcej, w dowolny sposób możemy improwizować ze składnikami, jednak pamiętajmy, że najważniejszymi elementami są listki laurowe i jałowiec, które doskonale komponują się z tego typu mięsem. Nie dodawajmy również zbyt wielu przypraw, by nie przytłumić smaku dziczyzny.