Słodko pikantne skrzydełka z grilla

Słodko pikantne marynaty do mięsa to zawsze udany sposób na obiad. Marynaty z miodu i musztardy są najbardziej popularne, ale ostrości można dodać nie tylko musztardą, lecz także za pomocą chili. To także świetne marynata do schabu pieczonego, wołowiny i kaczki. Robi się nawet pikantne skrzydełka w miodzie z piekarnika, ale taka opcja będzie idealna także do grilla. Przepis na 12 skrzydełek:

  • 3 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ¾ łyżeczki czerwonej papryki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka wody,
  • ½ łyżeczki suszonej papryczki chili

Skrzydełka na ostro idealnie nadają się na wiele okazji. Są idealne na obiad, jednak najlepiej sprawdzają się w towarzystwie pikli i piwa, zwłaszcza na przyjęcia z przyjaciółmi przy oglądaniu meczu. Marynowanie sprawia, że mięso będzie bardziej soczyste i pełne smaku.

  1. Umyj i osusz skrzydełka.
  2. Wymieszaj miód z oliwą z oliwek i wodą.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy.
  4. Natrzyj mięso z obu stron i ułóż ciasno w pojemniku hermetycznie zamykanym.
  5. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, najlepiej na 8, by mięso przeszło smakiem.
  6. Grilluj skrzydełka po kilkanaście minut z każdej strony lub piecz w piekarniku przez 45 minut.

Marynata do skrzydełek z miodem

Delikatniejsza, miodowa marynata do skrzydełek na grilla także będzie dobrym rozwiązaniem. Ma subtelny, lekko słodki smak, więc posmakują wszystkim. Można je ugrillować lub upiec w piekarniku. Marynowanie w miodzie powinno trwać chociaż godzinę lub dwie, żeby mięso dobrze przesło smakiem. Przepis na 12 skrzydełek:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ ostrej papryki, ½ łyżeczki pieprzu

Do marynaty nie musisz dodawać soli, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony. Nawet jeśli wybierzesz taki o obniżonej zawartości sodu, smak będzie wyrazisty o dokładny. Skrzydełka z kurczaka dzięki tej marynacie będą idealnie smaczne. Delikatna, wielosmakowa glazura wspaniale się prezentuje. W ten sam sposób można przygotować udka z piekarnika.

Grillowane skrzydełka kurczaka, marynata
Jak marynować skrzydełka z kurczaka na grilla, a także marynata do skrzydełek
  1. Skrzydełka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wymieszaj ze sobą wszystkie płynne składniki.
  3. Dodaj przyprawy, wymieszaj.
  4. Nałóż marynatę na mięso z każdej strony. Odłóż do pojemniczka. Pozostałą część marynaty wylej na mięso.
  5. Zostaw skrzydełko w lodówce, aż przejdą smakiem.
  6. Grilluj po kilkanaście minut z każdej strony na aluminiowej tacce. Możesz także upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Sos sojowy sprawia, że przepis nabiera nieco azjatyckiego charakteru. Dlatego dobrym pomysłem jest podanie skrzydełek ze smażonym ryżem z warzywami, ale danie będzie dobrze współgrać także z pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka.

Keczupowa marynata do skrzydełek z grilla

Marynata do skrzydełek z grilla może mieć także nieco bardziej pomidorowy smak dzięki dodatkowi keczupu. Można ją zrobić zarówno na ostro, jak i nieco delikatniej – to wszystko zależy od tego, jakie składniki wybierzesz. Przepis na 12 skrzydełek:

  • 5 łyżek miodu,
  • 2 łyżki musztardy (ostrej lub delikatesowej),
  • 3 łyżki keczupu (ostrego lub łagodnego),
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
  • ½ łyżeczka soli, ½ łyżeczka pieprzu (najlepiej zmielonego)

Marynowanie skrzydełek w takich przyprawach sprawia, że danie nabiera niezwykłego smaku. Mięso staje się bardziej soczyste. Można podawać do niego opiekane ziemniaczki lub surówkę ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek. Takie skrzydełka świetnie sprawdzą się na biesiadę przy grillu. A jeśli pogoda się zepsuje, możesz je upiec – pikantne skrzydełka w miodzie z piekarnika zawsze świetnie się udają.

  1. Umyj skrzydełka i osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Wymieszaj wszystkie mokre składniki.
  3. Dodaj przyprawy, zamieszaj.
  4. Nanieś marynatę dokładnie na mięso.
  5. Skrzydełka ułóż w pojemniku lub miseczce, zalej je resztką marynaty.
  6. Odstaw na 1-12 godzin do lodówki.
  7. Grilluj kilkanaście minut z każdej strony na małym ogniu. Piecz w piekarniku przez 45 minut w 200 stopniach.

Jeśli chcesz, by marynata była ostrzejsza, wybierz ostrą musztardę lub pikantny keczup. W najbardziej pikantnej wersji możesz dodać tylko paprykę ostrą zamiast słodkiej. Jednakże równowaga między słodkością a ostrością jest bardzo krucha i nie warto szafować z przyprawami.

ikona podziel się Przekaż dalej