Marynata do szynki krok po kroku - 3 sprawdzone przepisy
Dobra marynata do szynki sprawi, że suche mięso zmieni się w kruche, soczyste i pyszne danie. Peklowanie szynki powinno nieco potrwać, najlepiej żeby mięso leżało w zalewie co najmniej przez kilka godzin. Jednakże warto to zrobić, żeby szynka była naprawdę smaczna. Poznaj najlepsze przepisy na marynowaną szynkę wieprzową.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Musztardowa marynata do szynki
Musztardowa zalewa do szynki wieprzowej to najczęstszy wybór. Jest naprawdę smaczna i wspaniale smakuje, a dzięki dodatkowi miodu będzie o wiele bardziej delikatna. To najbardziej uniwersalna zalewa do marynowania mięsa wieprzowego, pasuje nie tylko do szynki, lecz także do innych mięs. W ten sposób może być przygotowana szynka pieczona w piekarniku lub w rękawie. Nadaje się zarówno do mięsa obiadowego, jak i na kanapki. Przepis na 1 kg mięsa:
- 3 łyżki oliwy,
- 1,5 łyżki musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 gałązek świeżego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku
Tak naprawdę marynata może zostać przygotowana z dowolnej musztardy. Najbardziej neutralna będzie francuska dijon, ale można także sięgnąć po delikatną musztardę miodową lub ostrą rosyjską. Ciekawy smak zalewa do szynki wieprzowej ma także dzięki musztardzie gruboziarnistej. To także świetna marynata do boczku lub karkówki grillowanej.
- Wymieszaj oliwę z musztardą i miodem.
- Obierz i rozgnieć czosnek.
- Do musztardowo-miodowego sosu dodaj czosnek.
- Posól i popierz mięso z obu stron, następnie nałóż na nie marynatę z każdej strony. Obłóż je gałązkami rozmarynu.
- Włóż szynkę do pojemnika i wstaw do lodówki na noc. Piecz przez mniej więcej godzinę w 200 stopniach.
Marynata musztardowa tworzy na mięsie swojego rodzaju smaczną słodkawą powłokę, która rozpływa się w ustach. Mięso idealnie sprawdzi się z dodatkiem pieczonych ziemniaczków z oliwą i świeżą sałatką z warzyw z sosem winegret. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku.
Tradycyjna ziołowa marynata do szynki - przepis
Marynowanie w ziołach to najbardziej uniwersalny sposób na aromatyczne, kruche mięso. W ten sposób możesz zamarynować nie tylko szynkę, to świetna marynata do karkówki i innego mięsa wieprzowego. A dobrze przygotowana wspaniale sprawdzi się jako marynata do wołowiny. W zasadzie do przygotowania zalewy możesz dobrać obojętnie jakie przyprawy, jednak należy zachować ostrożność. Dobrze zbilansowane smaki to podstawa. Przepis na 1 kg mięsa:
- 2-3 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka otartego oregano,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- sól i pieprz.
Możesz użyć także świeżych ziół, chociaż te suszone z reguły mają intensywniejszy zapach. Marynata dobrze sprawdzi się do szynki pieczonej w rękawie. Na początku powinna być przygotowana solanka, w której szynka może pływać przez dłuższy czas i nabierać miękkości i kruchości.
- Obierz i rozgnieć ząbki czosnku.
- Włóż mięso do niskiego pojemnika. Przygotuj wodę z solą. Solanka powinna dokładnie zakrywać całą szynkę.
- Dodaj do niej wszystkie przyprawy i czosnek.
- Peklowanie szynki powinno trwać co najmniej 6-7 godzin, najlepiej jednak całą noc.
- Następnie należy wyciągnąć szynkę z zalewy i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Czas pieczenia wynosi mniej więcej godzinę.
Tak przygotowana zalewa do marynowania mięsa wieprzowego dobrze sprawdza się w wielu różnych daniach, a zalewa solna dodaje kruchości szynce, która idealnie sprawdzi się na kanapkę. Szynka pieczona w piekarniku według tego przepisu będzie wyjątkowo smaczna i dobrze sprawdzi się także jako pieczeń na obiad. Idealnie będzie smakować w towarzystwie kaszy lub ziemniaków i kiszonych ogórków.
Zalewa solna do gotowanej szynki
Gotowana szynka to najlepszy i najłatwiejszy sposób na zrobienie domowej wędliny, która nie będzie zawierała ani grama konserwantów i szkodliwych dodatków. Przygotowana według tego przepisu szynka będzie bardzo smaczna, a dzięki peklowaniu w zalewie solnej także trwała. Może to być także marynata do boczku lub do schabu, ale to właśnie szynka w takim wydaniu smakuje najlepiej. Przepis na 1 kg mięsa:
- 2 łyżki majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l wody,
- 3 łyżki soli.
Mięso należy przygotować w garnku, zalewając je tak, by całe było zakryte wodą, dlatego proporcje należy dopasować do wielkości garnka. Korzystając z zalewy z tego przepisu można od razu ugotować szynkę, lub marynować ją przez dwa dni, gotując krótko – oto podpowiedź, jak to zrobić.
- Umyj mięso i włóż je do garnka.
- Rozprowadź sól w wodzie i zalewą solną zalej mięso. Musi być przykryte.
- Czosnek pokrój na grubsze plasterki i włóż do garnka.
- Wsyp majeranek do garnka.
- Zagotuj szynkę w zalewie przez 7 minut. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przestaw do lodówki.
- Mięso powinno marynować się przez 24 godziny, następnie znów zagotuj je przez 6 minut.
- Pozostaw do wystygnięcia, następnie odstaw i już – szynka na kanapki gotowa.
Tak przygotowane mięso jest niezwykle smaczne i soczyste. Z powodzeniem zastąpi wędlinę kupowaną w sklepie, a z dodatkiem musztardy, warzyw i masła stworzy najsmaczniejszą kanapkę. To świetnie rozwiązanie, ponieważ nie wymaga zastosowania konserwantów ani niczego takiego.