Marynata do tofu - rodzaje, przepisy, czas marynowania, ciekawostki
Tofu to bardzo popularny ser, który powstaje z mleka sojowego. Najczęściej używane jest w kuchni wegańskiej. Ten wysokobiałkowy produkt jest zamiennikiem sera i staje się składnikiem wielu dań. Smak tofu nie jest atrakcyjny, zazwyczaj osoby, które miały okazję jeść nieprzyprawione tofu, uważają, że ma ono smak tektury, winą niestety jest brak odpowiedniego przygotowania. Sekretem smacznego tofu jest odpowiednia marynata i odpowiedni czas leżakowania.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Pyszna imbirowa marynata do tofu
Jedną ze smaczniejszych marynat do tofu, jest zalewa z dodatkiem imbiru, którą można bardzo szybko wykonać. Jeśli planujemy posiłek z dodatkiem tofu, to marynatę należy zrobić kilka godzin wcześniej.
Składniki:
- kostka tofu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru lub kawałek startego imbiru
Sposób wykonania:
- Po odsączeniu z zalewy, tofu kroimy w kostkę i wrzucamy je do miski.
- Dodajemy sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sproszkowany imbir. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie tofu będzie gotowe do użycia.
Tak przygotowane tofu możemy dodać do sałatki i do wielu innych potraw. Jeśli nie jesteście na diecie wegańskiej, to mimo wszystko warto spróbować tego specyfiku. Chcesz ograniczyć produkty odzwierzęce? Ten prosty przepis sprawi, że pozornie niezbyt smaczne tofu stanie się ulubionym przysmakiem twojej rodziny.
Indyjska marynata do tofu
Kolejnym ciekawym sposobem na dodanie smaku tofu, jest wykonanie marynaty w stylu indyjskim. Tak zamarynowane tofu będzie wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych, w których może zastąpić kurczaka. Tofu może również zastąpić ser, który dodajemy do sałatek.
Składniki
- kostka tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta mielonej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
Sposób przygotowania
1. Pierwszym krokiem, który należy wykonać to odsączenie tofu z zalewy, a następnie pokrojenie go na kawałki.
- W misce mieszamy sos sojowy, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę wymienionych powyżej przypraw.
- Dodajemy do miski tofu, mieszamy całość przez minimum 3 godziny.
Lubisz wschodnie smaki? W takim razie tofu w indyjskiej marynacie będzie wielką gratką dla Ciebie. Z pewnością wrócisz do tego przepisu nie jeden raz. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do szaszłyków.
Bardzo prosta meksykańska marynata do tofu
Lubisz pikantne smaki? W takim razie marynata meksykańska będzie idealna do marynowania tofu. Tak przygotowany produkt, będzie idealny do wszelkiego rodzaju dań meksykańskich.
Składniki
- kostka tofu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
- ½ łyżeczki chilli
- 2 łyżki oleju
- pieprz
Przygotowanie
- Tofu kroimy w kostkę i wkładamy do miski.
- W szklance mieszamy wszystkie składniki, aż do momentu połączenia.
- Marynatą zalewamy tofu i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Tofu po meksykańsku to ciekawy sposób na zmianę smaku tego popularnego w kuchni wegańskiej składniki. Ciekawostką jest to, że coraz więcej osób zaczyna doceniać smak i wartości odżywcze tego przysmaku.
Przepyszny miodowy sos do tofu
Jeśli lubisz słodko pikantne przysmaki, to zdecydowanie tofu w zalewie miodowej będzie wspaniałym sposobem, na wzbogacenie smaku twoich potraw. Tak zamarynowane tofu możecie upiec lub dodać do sałatki. Marynata jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie potrzeba zbyt wiele czasu do jej przygotowania.
Składniki
- kostka tofu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
- Tofu kroimy w kostkę i umieszczamy w misce.
- Do szklanki dodajemy sos sojowy, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki papryczki chili i olej rzepakowy. Wszystko razem należy dokładnie zmieszać.
- Gotowy sos dodajemy do tofu i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie tofu można dodać do sałatki lub upiec w piekarniku.
Marynowane tofu jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Idealnie nadaje się również na grilla dla osób, które nie lubią lub z jakiegoś powodu nie chcą jeść mięsa.
Prosta marynata do tofu z piekarnika
Jesteś fanem pieczonego tofu? W takim razie wykorzystaj przepis na marynatę do golonki i zachwyć się smakiem pieczonego tofu.
Składniki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczka soli
- kostka tofu
Przygotowanie
- Tofu standardowo kroimy w kostkę lub jeśli ktoś woli to w grubsze plastry.
- Z miodu, musztardy, oleju, cytryny, sosu sojowego przygotowujemy sos do tofu. Gdy płynne składniki się połączą, dodajemy przyprawy wymienione w dalszej części składników, czyli paprykę i sól.
- Przygotowaną zalewę dodajemy do tofu i wszystko dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie możemy je upiec.
Tofu z piekarnika jest bardzo smaczne i warte przygotowania. Tak marynowane tofu doskonale nadaje się na grilla. Jeśli lubisz dania mięsne, a nie chcesz go spożywać, możesz wypróbować wiele smaków zalew, jak na przykład bardzo smaczna marynata do jelenia. Tofu w zalewie musztardowo-miodowej dobrze sprawdzi się również jako dodatek do sałatek.
Jak zamarynować tofu? Co można zrobić z tofu?
Wbrew pozorom czas marynowania tofu nie jest długi. Wystarczy zaledwie 2 godziny, żeby ten marynowany specjał nabrał wyrazistego smaku. Sam sposób marynowania jest bardzo prosty. Tofu wystarczy zanurzyć w marynacie i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie można dodać je do potraw lub poddać obróbce termicznej.
Tofu to bardzo smaczny dodatek, który może mieć wiele zastosowań. Może być dodawane do deserów, ale również do dań wytrawnych. najpopularniejszą potrawą wykonywaną z tofu jest tofucznica, która jest odpowiednikiem jajecznicy przygotowanej z kurzych jaj.
Tofu można również wykorzystać do zrobienia pasty na kanapki. Tak naprawdę to produkt, który może mieć nieskończenie wiele zastosowań. Jeśli zastanawiasz się, czy tofu możesz jeść na surowo, to odpowiedź jest twierdząca. Tofu można jeść na surowo, ale warto wypróbować go w różnych wersjach.