Delikatnie jogurtowa marynata do udek z kurczaka

Jeśli znudziły Ci się pikantne potrawy i masz ochotę na wypróbowanie czegoś równie dobrego, lecz delikatniejszego, to marynata jogurtowa do mięsa będzie wspaniałym rozwiązaniem. Pod jej wpływem, pieczone mięso z kurczaka praktycznie rozpływa się w ustach. Do wykonania marynaty można użyć jogurtu naturalnego lub maślanki.

Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak zrobić marynatę? Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy do momentu całkowitego połączenia. Marynatę wylewamy na udka z kurczaka i wstawiamy je do lodówki na całą noc. Zalewa jogurtowa to wspaniały sposób na przygotowanie smacznych i delikatnych udek z kurczaka. Tak przygotowane mięso bez przeszkód można podawać nawet dzieciom, które zazwyczaj, choć bardzo wybredne, w tym przypadku zachwycą się wspaniałym jogurtowym smakiem.

Przepyszna miodowa marynata do udek z kurczaka

Wielbiciele słodko ostrych smaków z pewnością docenią miodową marynatę do udek z kurczaka. Oczywiście sam miód nie doda marynacie pikantnego smaku, jednak składniki podam poniżej, a tu napiszę, że raz wypróbowana marynata będzie często gościła na Waszych udkach z kurczaka.  Z pewnością miłośnicy dań mięsnych zauważą, że bardzo podobna w składzie jest marynata do golonki, ale nie sposób szukać w niej miodu.

  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku,
  • sól i pieprz około pół łyżeczki.

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy, resztę podanych wyżej składników i dokładnie mieszamy. Gdy marynata jest już gotowa, polewamy nią udka i odstawiamy na noc do lodówki. Zalane marynatą udka dobrze jest przykryć folią spożywczą. Ta marynata będzie dobra zarówno do pieczenia, jak i dań z grilla. Jednak zawsze należy wcześniej zamarynować mięso niezależnie od gatunku.

Klasyczna marynata do udek z kurczaka

Masz dość nowoczesnych smaków i chciałbyś, choć na chwilę wrócić do pysznych udek z kurczaka robionych przez Twoją babcię? Nie wiesz jak uzyskać ten dawny tradycyjny smak? Pora na powrót do starej i dobrej kuchni polskiej? Wypróbuj klasyczną marynatę, do której przepis znajduje się poniżej. Ta klasyczna marynata sprawi, że drób zyska nowy lepszy smak i zachowa swoją soczystość. Jeśli lubisz aromatyczną i chrupiącą skórkę, to ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 6 łyżek oleju,
  • 3 łyżeczki musztardy stołowej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • duża łyżka oregano,
  • 1 łyżeczka curry,
  • ⅓ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ½ łyżki wędzonej papryki,
  • 3 ząbki czosnku.
Pieczone udka kurczaka w naczyniu
Pieczone udka z kurczaka w marynacie z przypraw i ziół oraz najsmaczniejsza marynata do udek z kurczaka

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wraz z resztą składników umieszczamy go w misce i wszystko dokładnie mieszamy. Marynata jest wspaniałym pomysłem do dań z piekarniki, jednak należy pamiętać, aby wcześniej zamarynować drób. Najlepiej wstawić mięso w marynacie na noc do lodówki.

Jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, to może jeszcze przyprawić całość solą i pieprzem. Do tak przygotowanych udek z kurczaka idealna będzie prosta sałatka grecka i kilka młodych ziemniaczków z koperkiem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do wołowiny.

Łatwa i dobra zalewa do udek z kurczaka z kurkumą

Jesteś wielbicielem kurkumy w kuchni? W takim razie ta marynata podbije Twoje serce i sprawi, że częściej będziesz wracał do niej i do dań z drobiu, w których jest ona dodatkiem. Przygotowanie marynaty z dodatkiem kurkumy jest banalnie proste, a przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • szczypta oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku,
  • łyżka soku z cytryny.

Instrukcja jak zrobić marynatę, poniżej:

Wyciskamy sok z cytryny, obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Przyprawy i resztę składników umieszczamy wraz z czosnkiem i sokiem z cytryny w jednym naczyniu i wszystko dokładnie mieszamy.

Jeśli szukasz marynaty do mięs, która doskonale będzie współgrać zarówno z sałatką grecką, jak i popularnymi surówkami, to marynata z kurkumą, będzie idealna do każdego dania. Dla lepszego efektu można wykonać pakowanie próżniowe, które pozwala na wydłużony czas marynowania się mięsa. Jednak najlepiej peklować w ten sposób mięso bez kości.

Dobra zalewa do bazyliowych udek z kurczaka

Lubisz oryginalny smak bazylii i chętnie sięgasz po pesto? W takim razie musisz spróbować, jak smakują pieczone udka z kurczaka w bazyliowej zalewie. Cała rodzina oszalej na punkcie bazylikowych udek, które zaserwujesz im podczas rodzinnego obiadu.

Składniki:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju.

Zastanawiasz się jak zrobić marynatę? Wyciskamy sok z cytryny, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Listki bazylii obrywamy i dodajemy do soku z cytryny. Resztę składników umieszczamy w tym samym naczyniu i całość dokładnie blendujemy. Marynatę dodajemy do udek z kurczaka i wkładamy do lodówki na 5-6 godzin.

Osoby, które nie mają blendera, mogą wspomóc się gotowym pesto z bazylii. Wtedy należy jedynie dodać jogurt, czosnek i cytrynę. Marynatę można jeszcze przyprawić solą i pieprzem. Zalewa z bazylii to również wspaniała marynata do ryb.

Sekretem marynowania jest czas. Im więcej czasu mięso spędzi zalane marynatą, tym lepszy smak zyska. Dlatego przed skomponowaniem menu na obiad należy pamiętać, że udka z kurczaka podobnie, jak inne rodzaje mięs, aby uzyskać lepszy smak, muszą spędzić w marynacie choćby jedną noc.

ikona podziel się Przekaż dalej