Marynata miodowo musztardowa - 5 najlepszych przepisów

Idealna marynata do kurczaka, karkówki i schabu? Oczywiście miodowo-musztardowa, słodka, ostra, aromatyczna. Każdemu mięsu dodaje charakteru, nadaje się także do kurczaka z grilla. Jest wiele sposobów na jej przygotowanie i tajemniczych przepisów. Niektórzy używają musztardy ziarnistej, inni słodkiej, jeszcze inni rosyjskiej – najostrzejszej. Zebraliśmy 5 najsmaczniejszych opcji. Sprawdź, która marynata z musztardy i miodu najbardziej do ciebie przemówi.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
- Tradycyjna marynata miodowo musztardowa
 - Ostra marynata miodowa z musztardą rosyjską
 - Idealna marynata miodowa do kurczaka
 - Tymiankowo-czosnkowa marynata miodowo musztardowa
 - Marynata miodowo musztardowa z sosem sojowym
 
Tradycyjna marynata miodowo musztardowa
Marynata miodowa z musztardą nie jest trudna do przygotowania. Wręcz przeciwnie – tak naprawdę możesz zrobić ją w kilka chwil. Podstawowy przepis jest bardzo prosty. Możesz zastosować go zarówno do kurczaka z grilla, jak i do schabu, polędwiczek czy karkówki. Więcej nadaje się także do glazurowania łososia czy innej ryby.
Przepis na 1 kg mięsa:
- 6 łyżek miodu,
 - 4 czubate łyżki musztardy delikatesowej,
 - 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich,
 - 2 łyżki oleju,
 - 1 łyżka soku z cytryny.
 
Zamiast oleju możesz także wykorzystać oliwę z oliwek.
- Wymieszaj miód z musztardą i olejem.
 - Dodaj sok z cytryny, wymieszaj energicznymi ruchami.
 - Dodaj przyprawy.
 - Zalej mięso i zostaw co najmniej na godzinę.
 
Ostra marynata miodowa z musztardą rosyjską
Dla fanów ostrych smaków z pewnością atrakcyjna będzie marynata miodowa z musztardą rosyjską. To najostrzejsza musztarda, która idealnie sprawdza się do wszystkich mięs, może poza indykiem – jest on zbyt delikatny. To idealny przepis dla osób, które uwielbiają ostre skrzydełka kurczaka lub do przygotowania mięsnych przekąsek na mecz w męskim gronie.
- ¼ szklanki oleju,
 - 2 łyżki musztardy rosyjskiej,
 - 2 łyżeczki miodu,
 - 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili lub mielonej ostrej,
 - sól i pieprz.
 
Jeśli chcesz złagodzić marynatę, zamiast papryki ostrej użyj słodkiej. W tym przepisie miodu dodaje się tylko odrobinkę, by był wyczuwalny, ale nie dominował.
- Jeśli miód jest w kawałku, wymieszaj go z olejem i dopiero dodaj musztardę. Jeśli miód jest płynny wymieszaj wszystkie składniki razem.
 - Dodaj przyprawy.
 - Natrzyj mięso i zostaw na co najmniej godzinę.
 
Jeśli chcesz wypróbować przygotowaną marynatę, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak marynować schab.
Idealna marynata miodowa do kurczaka
Kurczak miodowo musztardowy będzie rozpływał się w ustach dzięki chrupiącej skórce pod słodką glazurą. Ten przepis na marynatę możesz wykorzystać przygotowując kurczaka w całości, na przykład na rożnie, ale możesz wykorzystać go także do udek.
- 125 ml płynnego miodu,
 - 4 łyżki musztardy dijon,
 - 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej,
 - 4 łyżki białego octu winnego,
 - 2 łyżki oleju słonecznikowego,
 - sól i pieprz.
 
Mniejsza ilość oleju oznacza niższą kaloryczność, więc nie musisz obawiać się wagą. Kurczak miodowo musztardowy najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką z sałaty i świeżych warzyw.
- Wymieszaj obie musztardy.
 - Dodaj miód, olej słonecznikowy i ocet. Wymieszaj energicznie.
 - Dodaj przyprawy.
 - Natrzyj mięso i zostaw na co najmniej godzinę.
 

Tymiankowo-czosnkowa marynata miodowo musztardowa
Marzy ci się marynata do schabu pieczonego, która nada mięsu smaku, aromatu i soczystości? W takim razie marynata z musztardy i miodu z dużą ilością tymianku i czosnku przypadnie ci do gustu. Jest to aromatyczna mieszanka, która idealnie pasuje do wieprzowiny i wołowiny.
- 0,5 słoika dowolnej musztardy (preferujemy ostrą),
 - 2 łyżki miodu,
 - 10 łyżek oliwy z oliwek,
 - 1 łyżka posiekanego kopru,
 - 1 łyżka posiekanego tymianku (świeży lub suszony),
 - 1 ząbek czosnku,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Jeśli chcesz, by mięso było soczyste, możesz wysmarować je marynatą, zostawić w niej na noc i dopiero upiec, najlepiej w rękawie. Wytrącony sos możesz podawać do mięsa.
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
 - Posiekaj koper i tymianek.
 - Wymieszaj musztardę z miodem i oliwą z oliwek.
 - Dodaj wszystkie przyprawy.
 - Natrzyj mięso i zostaw w lodówce na co najmniej godzinę.
 
Marynata miodowo musztardowa z sosem sojowym
Lubisz azjatyckie smaki? Jeśli tak, to marynata z miodem, musztardą i odrobiną sosu sojowego z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest naprawdę smaczna – połączenie smaków, równowaga między ostrością, słodkością i kwaskowatością zaskakuje.
- 1 łyżka octu balsamicznego,
 - 1 łyżka musztardy sarepskiej,
 - 2 łyżki miodu z pasieki,
 - 1 łyżka oregano (świeżego lub suszonego),
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżeczka papryki ostrej,
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej,
 - 2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości, może być niskosodowy.
 
Przygotowanie takiej marynaty jest błyskawiczne. Możesz namoczyć w niej mięso, pokrojone w kawałki warzywa lub tofu lub ser haloumi, które potem usmażysz lub upieczesz w piekarniku. Marynata nadaje się także do ryby, a z dodatkiem ciemnego uprażonego sezamu wszystko będzie przepyszne.
- Wymieszaj ocet, miód i musztardę.
 - Rozgnieć czosnek w prasce.
 - Posiekaj oregano.
 - Dodaj do musztardy z miodem wszystkie przyprawy i sos sojowy. Mieszaj energicznie.
 
Przepisy na marynatę miodowo musztardową możesz swobodnie modyfikować. Opcji jest bardzo dużo, dlatego nie bój się eksperymentować i sięgaj po różne dodatki, aż znajdziesz tę idealną dla siebie.