Marynata na grilla - przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs na grilla
Sezon grillowy to czas, na który czekają Polacy. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby dań z grilla. Choć zazwyczaj podczas imprez na świeżym powietrzu królują dania mięsne, to jarskie grillowe potrawy też są bardzo lubiane. Planując przyjęcie, na którym mają zostać podane dania z grilla, nie można zapomnieć o zamarynowaniu mięsa. W zależności od tego, na co się zdecydujecie, marynaty mogą być różne. Dlatego poniżej znajdziecie pomysły na ciekawe marynaty do różnych rodzajów mięs.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Idealna marynata na grilla do karkówki z musztardą
Królową grilla oprócz kiełbasy jest karkówka. Przyrządzić ją można na wiele ciekawych sposobów, ale w tym artykule znajdziecie przepis na najlepszą i soczystą karkówka z grilla, jaką mieliście okazję jeść.
Składniki potrzebne do zrealizowania przepisu:
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta suszonego majeranku,
- odrobina papryki słodkiej,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wyciskamy sok z cytryny, a następnie dodajemy olej, miód i musztardę. Następne w kolejności będą majeranek i papryka, a na samym końcu należy dodać sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Taka ilość marynaty wystarczy na około 1 kg karkówki. Dla lepszego efektu mięso należy zamarynować dzień przed planowanym grillowaniem. Oczywiście marynujemy wcześniej ubitą karkówkę.
Jogurtowa marynata na grilla do udek z kurczaka
Niektórzy twierdzą, że nie ma grilla bez kiełbasy, ale są osoby, które nie wyobrażają sobie grillowania bez udek z kurczaka. A mięso drobiowe, podobnie jak inne rodzaje mięs, potrzebuje odpowiedniej marynaty, która nada mu lepszego smaku.
Składniki:
- duży jogurt naturalny (można go zastąpić jogurtem greckim),
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ⅓ łyżeczki curry,
- odrobina oregano i majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pozostałe składniki umieścić w misce i mieszać do połączenia się składników.
Marynowanie mięsa z kurczaka jest doskonałym sposobem stworzenie nowego i unikalnego dnia. Żeby mięso miało szansę wchłonąć marynatę, należy ją przygotować dzień lub dwa przed spodziewaną imprezą.
Pikantna marynata do jelenia z grilla
Chcesz przygotować coś specjalnego dla swoich gości? Zamiast zwykłej wieprzowej karkówki zrób karkówkę z jelenia. Przygotowanie mięsa jest bardzo podobne, różnić się będzie jedynie marynatą.
Składniki:
- 6 łyżek oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki bazylii,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej (uwaga: jest bardzo pikantna!)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w miseczce i dokładnie mieszamy. Oczywiście należy pamiętać o tym, że czosnek trzeba najpierw obrać i przecisnąć przez praskę. Do marynaty można również dodać inne ulubione przyprawy i dopasować ją do swoich upodobań.
To najlepsza i najszybsza marynata, która będzie pasować również do innych rodzajów mięs. Podobnie jak w przypadku karkówki wieprzowej i w tym wypadku mięso rozbijamy co najmniej dzień wcześniej i rozpoczynamy marynowanie. Do karkówki z jelenia znakomicie będzie pasować surówka na grilla z wiosennych warzyw. Oczywiście marynatę można jeszcze przyprawić według uznania. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do wołowiny.
Fantastyczna zalewa piwna na grilla do mięs drobiowych
Choć zalewa ta jest typową zalewą grillową, to bez przeszkód można ją wykorzystać do mięs pieczonych w piekarniku. Jest aromatyczna i szybka. Żeby ją zrobić, wystarczy kilka prostych składników.
Produkty potrzebne do wykonania marynaty:
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki musztardy angielskiej lub sarepskiej,
- ½ łyżki miodu,
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka piwa.
Zastanawiasz się jak zrobić zalewę?
Wszystkie składniki i przyprawy standardowo umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy, aż stworzą jednolitą całość. Następnie zalewamy nią wcześniej przygotowane mięso drobiowe i odstawiamy je na noc do lodówki. Ta szybka do zrobienia marynata, będzie fantastycznym kontrastem dla standardowych zalew, które do tej pory robiliście.
Jeśli mamy więcej czasu, to drób możemy zacząć marynować nawet dwa dni wcześniej. Wtedy smak mięsa będzie bardziej wyrazisty.
Bazyliowa marynata do grillowanego łososia
Planujesz zrobić łososia z grilla dla siebie i Twoich gości? To doskonały pomysł na wprowadzenie nowych i ciekawych smaków. Marynata bazyliowa będzie w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem.
Składniki:
- pęczek bazylii
- garść nasion słonecznika,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Żeby zrobić marynatę bazyliową potrzebny będzie blender. Listki bazylii odrywamy i umieszczamy w misce. Dodajemy resztę składników wraz z czosnkiem, który powinien zostać przepuszczony przez praskę. Wszystko blendujemy, a na końcu dodajemy sól i pieprz, aby całość dobrze przyprawić.
Jeśli planujemy grilla na popołudniowe godziny, to marynowanie wykonujemy rano, żeby ryba zyskała oryginalny smak. Podany przepis, z mniejszą ilością oleju będzie stanowił wspaniałe i smaczne pesto, które można zjeść z makaronem.
Fantastyczna marynata do kiełbasy z grilla
Na koniec królowa grillowania, czyli kiełbasa. Bo grill bez kiełbasy, to nie grill. Choć można ją grillować bez niczego i tak zazwyczaj się dzieje, to przygotowanie do niej aromatycznej marynaty sprawi, że kiełbasa będzie o wiele smaczniejsza.
Składniki:
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
- szczypta oregano,
- szczypta majeranku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu i dokładnie mieszamy. Marynatą polewamy wcześniej nacięta kiełbasę i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. W ten sposób kiełbasa będzie o wiele smaczniejsza.
Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze będzie potrzebne na grilla, to oprócz mięsa warto zadbać o takie lekkie dodatki jak sałatka bądź surówka, które stworzą smakowitą całość z podanymi podczas imprezy daniami mięsnymi.