Marynaty do łopatki wieprzowej - przepisy, przygotowanie, ciekawostki
Jeśli masz w domu spory kawałek łopatki wieprzowej, to możesz przygotować ją na kilka ciekawych sposobów. Mięso z kością możesz piec lub dusić, ale najlepiej smakuje z grilla. Oczywiście sekretem kruchego i pysznego mięsa jest odpowiednia marynata do łopatki wieprzowej, dlatego też poniżej znajdziesz kilka ciekawych pomysłów, które pomogą Ci przygotować unikalne i pyszne danie.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Marynata do łopatki wieprzowej pieczonej
Planujesz przygotować łopatkę wieprzową w piekarniku? W takim razie potrzebujesz odpowiedniej zalewy, która nada mięsu wyrazisty smak i sprawi, że upieczona łopatka będzie pyszna i soczysta. Jak zrobić taką marynatę? To bardzo proste! Składniki na jej wykonanie znajdziesz poniżej.
Składniki:
- ⅓ szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przyprawy do schabu
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki bazylii
- ⅓ łyżeczki tymianku
- ⅓ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Do większego naczynia dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, wcześniej przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulę i resztę przypraw. Na samym końcu dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą zalewą nacieramy mięso i wkładamy je na noc do lodówki, żeby mogło się zamarynować. Dla lepszego efektu możemy przeprowadzić peklowanie próżniowe.
Następnego dnia wyjmujemy łopatkę wieprzową z lodówki na około godzinę lub dwie przed planowanym pieczeniem. Żeby mięso mogło się upiec równomiernie i aby było soczyste, należy pamiętać o tym, że przed pieczeniem powinno osiągnąć temperaturę pokojową.
Domowa marynata do łopatki wieprzowej
Chcesz zmienić coś w swojej kuchni i masz ochotę na łopatkę wieprzową w innym wydaniu? W takim razie sprawdź ten przepis, a Twoja domowa kuchnia całkowicie się odmieni. Zależy Ci na wyrazistym kolorze pieczeni? Ten przepis Ci go zapewni.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka papryki chili
- sól do smaku
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy do niego wszystkie przyprawy i olej. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników. Gdy marynata będzie gotowa, możemy zamarynować mięso, umieszczając je w tym samym naczyniu. Łopatkę wieprzową marynujemy w całości pamiętając aby co kilka godzin obrócić ja w naczyniu lub polać zalewą, która spłynęła. Tak przygotowaną łopatkę możemy upiec następnego dnia. Można również położyć ją na grillu, choć do tego celu można wykorzystać inną marynatę, o której wspominam niżej.
Pyszna i uniwersalna marynata do różnego rodzaju mięs pieczonych i z grilla
Bardzo dobrym sposobem na marynowanie łopatki wieprzowej może być zalewa ziołowa, która sprawia, że łopatka fantastycznie smakuje. Tak zamarynowane mięso można dusić lub piec w piekarniku, dodatkowo do przygotowania marynaty potrzeba tylko kilku popularnych składników.
Składniki:
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- ⅓ łyżeczki majeranku,
- ⅓ łyżeczki estragon,
- ⅓ łyżeczki tymianek,
- ⅓ łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne na wykonanie marynaty mieszamy w miseczce. Po połączeniu się składników nacieramy marynatą mięso i odstawiamy je do lodówki na całą noc, żeby mogło się zamarynować. Następnego dnia możesz upiec łopatkę w piekarniku. Oczywiście mięso marynujemy w całości. Jeśli potrzebujesz innego unikalnego przepisu, to zaciekawić Cię może marynata do steka lub marynata do baraniny.
Żeby Twoja łopatka wieprzowa była pyszna i soczysta piecz ją pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia. Dopiero pod koniec pieczenia rozetnij rękaw i piecz łopatkę do momentu uzyskania chrupiącej i zarumienienia skórki. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka krok po kroku.
Domowa marynata do łopatki wieprzowej z grilla
Kolejna marynata, tym razem typowo grillowa to wspaniały sposób na marynowanie każdego mięsa, które chcemy upiec na grillu. Oczywiście podobnie jak w przypadku pieczonej łopatki, mięso należy wyjąć z lodówki około godzinę lub dwie przed planowanym grillowaniem.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mieszanki przypraw grill
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju
- ⅓ łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego musztardę, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wcieramy w łopatkę wieprzową. Żeby dobrze zamarynować mięso, potrzeba odpowiedniej ilości czasu, dlatego mięso w zalewie powinno być co najmniej całą noc.
Łopatkę grillujemy w całości, o ile mamy taką możliwość. Oczywiście marynata nadaje się do klasycznie pieczonej łopatki w piekarniku. Powyższe przepisy to tylko inspiracje, które możesz dowolnie modyfikować. Co więcej, każdy z tych przepisów będzie pasował również do innego rodzaju mięs w tym do wołowiny i baraniny.