Marynaty do mięsa wieprzowego. Najlepsze marynaty do wieprzowiny
Przyprawy i składniki marynaty mają na celu sprawić, aby mięso stało się soczyste i aromatyczne. Wybierzmy ulubione przyprawy lub zioła w zależności od tego, na co mamy ochotę. Bardziej ostra, łagodna, słodka, ziołowa itp. Możliwości jest wiele. Poniżej kilka propozycji na wyjątkowe przepisy na marynaty do mięsa wieprzowego w tym m.in. do schabu, karkówki, polędwiczki.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Pyszna marynata do polędwiczki wieprzowej
Składniki:
- 500 g mięsa – polędwiczki wieprzowej,
- 20-25 ml - olej rzepakowy,
- trzy łyżki sosu sojowego,
- łyżka miodu,
- czosnek- liczba ząbków wedle uznania.
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mięso polędwiczek wieprzowych oczyszczamy, porcjujemy i dopraw solą z pieprzem. Następnie mieszamy sos sojowy z miodem i przeciśniętym czosnkiem. Taką marynatom nacieramy mięso i odkładamy do lodówki. Minimum godzina. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoto mięso. Potem zalewamy wodą do połowy i dusimy. Można też włożyć podsmażone mięso do pieca w naczyniu żaroodpornym.
Przepis na klasyczne marynaty do karkówki
Wykorzystaj poniższe przepisy na marynatę, a na pewno mięso będzie pełne smaku i aromatu. Proporcje sprawdzą się najlepiej w przypadku 1 kg karkówki wieprzowej.
Składniki na marynatę w ostrzejszej osłonie:
- łyżka ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka musztardy,
- kilka ząbków czosnku – wedle uznania,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku,
- świeży tymianek.
Składniki na marynatę w słodkim tonie:
- łyżeczka musztardy,
- łyżka miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki leju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- kilka ząbków czosnku – wedle uznania,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- pół łyżeczki papryki słodkiej.
Jak zrobić?
Mięso oczyszczamy i porcjujemy na plastry. Następnie mieszamy składniki i nacieramy karkówkę. Odkładamy do lodówki na noc, aby pochłonęły przyprawy. Tak przygotowana karkówka nada się na grilla oraz do pieczenia. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat marynat do różnych mięs na grilla?
Marynat do schabu z pieca na dwa sposoby
Składniki do klasycznej marynaty:
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki dowolnej musztardy,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- odrobina ostrej i słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczka czosnku w proszku,
- 3 ząbki czosnku po krojonego na plasterki,
- sól.
Przygotowanie:
Umyty kawałek mięsa nacinamy i wkładamy w te nacięcia plasterki czosnku. Z reszty składników przygotować marynatę i natrzeć nią schab. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie umieszczamy je w rękawie i pieczmy w piecu 180-200 st. C od 1-1,5 godziny w zależności od wielkości mięsa.
Składniki marynaty do schabu na zimno:
- kilka liści laurowych,
- kilka ząbków czosnku,
- pieprz biały,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ziele angielskie,
- odrobina curry,
- łyżka soli,
- łyżeczka cukru,
- łyżka octu.
Przygotowanie:
Około 1,5 litra wody wlać do naczynia żaroodpornego. Dodać składniki i włożyć kawałek schabu. Tak przygotowane mięso powinno marynować się dwa dni. Po tym czasie schab wyjmujemy i polewamy zagotowaną wodą. To spowoduje, że będzie bardzo soczysty. Soki w nim zostaną. Kawałek mięsa posypujemy przyprawami m.in. pieprzem, curry, majerankiem i pieczemy w piecu nagrzanym do 200-220 st. C. trwać to winno 1-1,5 godziny. Taki schab studzimy i podajemy na zimno jako dodatek do pieczywa.
Marynata azjatycka do wieprzowiny i nie tylko
Ta mieszkanka przypraw oraz składników pasuje nie tylko do wieprzowiny, ale również innych mięs np. kurczaka czy owoców morza.
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny np. karkówki,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka octu ryżowego,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki keczupu,
- łyżka miodu,
- odrobina przyprawy pięć smaków (goździki, anyż gwiaździsty, koper włoski, cynamon, kozieradka oraz pieprz syczuański).
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe kroimy na paseczki średniej wielkości. Mieszamy składniki zalewy - marynary. Taką mieszanką polewamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Po przykryciu odstawiamy do lodówki na noc. Do nagrzanego do 180 stopni C pieca wkładamy mięso. Pieczemy do godziny.
Dobra marynata do wieprzowiny dla dzieci
Nawet mięso podawane dzieciom można poddać marynowaniu. Zwłaszcza, gdy mamy niejadka w domu. Marynata podniesie walory smakowe i konsystencję mięsa. Zalewa do wieprzowiny dla dzieci nie może być ostra ani za słona. Tego by nam dzieci nie wybaczyły.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy,
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny,
- kilka suszonych pomidorów,
- 2-3 łyżeczki suszonej bazylii,
- łyżeczka słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka najlepiej pokroić w kostkę. Składniki marynaty połączyć i zalać mieszanką mięso na 2 godziny. Następnie dusić po przykryciem z odrobina wody lub piec w piecu.
Jak zrobić marynatę w gruzińskim wydaniu?
Klasyczne marynaty do wieprzowiny znudziły ci się to skorzystaj z tego przepisu. To wersja gruzińska marynaty o korzennym smaku. Może zaskoczyć niejednego z nas. Kuchnia gruzińska jest raczej pikantna i zyskuje na coraz większej popularności.
Składniki:
- szklanka jogurtu typu bałkańskiego (gęstego) lub ewentualnie maślanki,
- kilka ząbków czosnku,
- łyżka mielonej kolendry,
- łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- sól.
Przygotowanie:
Składniki marynaty łączymy oraz nacieramy nimi kawałki mięsa. Odkładamy je na noc do lodówki. Takie mięso nada się do pieca lub na grill. Będzie to też dobra marynata do jagnięciny.