Pyszna marynata do polędwiczki wieprzowej

Składniki:

  • 500 g mięsa – polędwiczki wieprzowej,
  • 20-25 ml  - olej rzepakowy,
  • trzy łyżki sosu sojowego,
  • łyżka miodu,
  • czosnek- liczba ząbków wedle uznania.
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Mięso polędwiczek wieprzowych oczyszczamy, porcjujemy i dopraw solą z pieprzem. Następnie mieszamy sos sojowy z miodem i przeciśniętym czosnkiem. Taką marynatom nacieramy mięso i odkładamy do lodówki. Minimum godzina. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoto mięso. Potem zalewamy wodą do połowy i dusimy. Można też włożyć podsmażone mięso do pieca w naczyniu żaroodpornym.

Przepis na klasyczne marynaty do karkówki

Wykorzystaj poniższe przepisy na marynatę, a na pewno mięso będzie pełne smaku i aromatu. Proporcje sprawdzą się najlepiej w przypadku 1 kg karkówki wieprzowej.

Składniki na marynatę w ostrzejszej osłonie:

  • łyżka ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  •  kilka ząbków czosnku – wedle uznania,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku,
  • świeży tymianek.

Składniki na marynatę w słodkim tonie:

  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki leju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • kilka ząbków czosnku – wedle uznania,
  • pół łyżeczki rozmarynu,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej.

Jak zrobić?

Mięso oczyszczamy i porcjujemy na plastry. Następnie mieszamy składniki i nacieramy karkówkę. Odkładamy do lodówki na noc, aby pochłonęły przyprawy. Tak przygotowana karkówka nada się na grilla oraz do pieczenia. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat marynat do różnych mięs na grilla?

Marynat do schabu z pieca na dwa sposoby

Składniki do klasycznej marynaty:

  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki dowolnej musztardy,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • odrobina ostrej i słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczka czosnku w proszku,
  • 3 ząbki czosnku po krojonego na plasterki,
  • sól.

Przygotowanie:

Umyty kawałek mięsa nacinamy i wkładamy w te nacięcia plasterki czosnku. Z reszty składników przygotować marynatę i natrzeć nią schab. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie umieszczamy je w rękawie i pieczmy w piecu 180-200 st. C od 1-1,5 godziny w zależności od wielkości mięsa.

Składniki marynaty do schabu na zimno:

  • kilka liści laurowych,
  • kilka ząbków czosnku,
  • pieprz biały,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ziele angielskie,
  • odrobina curry,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka octu.

Przygotowanie:

Około 1,5 litra wody wlać do naczynia żaroodpornego. Dodać składniki i włożyć kawałek schabu. Tak przygotowane mięso powinno marynować się dwa dni. Po tym czasie schab wyjmujemy i polewamy zagotowaną wodą. To spowoduje, że będzie bardzo soczysty. Soki w nim zostaną. Kawałek mięsa posypujemy przyprawami m.in. pieprzem, curry, majerankiem i pieczemy w piecu nagrzanym do 200-220 st. C.  trwać to winno 1-1,5 godziny. Taki schab studzimy i podajemy na zimno jako dodatek do pieczywa.

Marynata azjatycka do wieprzowiny i nie tylko

Ta mieszkanka przypraw oraz składników pasuje nie tylko do wieprzowiny, ale również innych mięs np. kurczaka czy owoców morza.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny np. karkówki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka octu ryżowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka brązowego cukru,
  • 2 łyżki keczupu,
  • łyżka miodu,
  • odrobina przyprawy pięć smaków (goździki, anyż gwiaździsty, koper włoski, cynamon, kozieradka oraz pieprz syczuański).

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe kroimy na paseczki średniej wielkości. Mieszamy składniki zalewy - marynary. Taką mieszanką polewamy mięso w naczyniu  żaroodpornym. Po przykryciu odstawiamy do lodówki na noc. Do nagrzanego do 180 stopni C pieca wkładamy mięso. Pieczemy do godziny.

Dobra marynata do wieprzowiny dla dzieci

Nawet mięso podawane dzieciom można poddać marynowaniu. Zwłaszcza, gdy mamy niejadka w domu. Marynata podniesie walory smakowe i konsystencję mięsa. Zalewa do wieprzowiny dla dzieci nie może być ostra ani za słona. Tego by nam dzieci nie wybaczyły.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 2-3 łyżeczki suszonej bazylii,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka najlepiej pokroić w kostkę. Składniki marynaty połączyć i zalać mieszanką mięso na 2 godziny. Następnie dusić po przykryciem z odrobina wody lub piec w piecu.

Jak zrobić marynatę w gruzińskim wydaniu?

Klasyczne marynaty do wieprzowiny znudziły ci się to skorzystaj z tego przepisu. To wersja gruzińska marynaty o korzennym smaku. Może zaskoczyć niejednego z nas. Kuchnia gruzińska jest raczej pikantna i zyskuje na coraz większej popularności.

Składniki:

  • szklanka jogurtu typu bałkańskiego (gęstego) lub ewentualnie maślanki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżka mielonej kolendry,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • sól.

Przygotowanie:

Składniki marynaty łączymy oraz nacieramy nimi kawałki mięsa. Odkładamy je na noc do lodówki. Takie mięso nada się do pieca lub na grill. Będzie to też dobra marynata do jagnięciny.

ikona podziel się Przekaż dalej