Maślaki marynowane - prosty przepis na to, jak zamarynować maślaki w occie

Maślaki w słoiku cieszą się bardzo pozytywną opinią. Wiele osób w okresie jesiennym jeździ na grzyby właśnie po ten konkretny rodzaj, aby móc zrobić z nich niesamowicie smaczne grzyby marynowane w słoiku. Jednak zanim zabierzemy się za przygotowywanie grzybów do zalewy octowej, powinniśmy wiedzieć, jakie przepisy na grzyby w słoiku są dostępne. Jest to bardzo istotne, ponieważ marynata do grzybów i użyte w niej składniki i proporcje, decyduje o tym, jaki smak będą miały nasze maślaki.

Aby właściwie marynować grzyby, powinniśmy w pierwszej kolejności przygotować sobie wszystkie niezbędne do tego składniki. Wtedy będzie nam o wiele łatwiej zacząć pracę nad maślakami w occie. Przejdźmy więc do przepisu.

Składniki:

  • 1 kg maślaków,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 4 szklanki wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 2 cebule,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego,
  • 6 liści laurowych,
  • sok z cytryny.

Pamiętajmy, że przy przygotowaniu soku z cytryny istotne jest to, by pozbyć się pestek z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Maślaki oczyszczamy z liści i igiełek drzew iglastych, dokładnie myjemy i obcinamy zbyt duże korzonki.
  2. Do garnka wlewamy wodę z sokiem cytryny i gotujemy z grzybkami przez 15 minut.
  3. Ugotowane grzyby przerzucamy na cedzak.
  4. Cebule obieramy ze skórki i kroimy na średniej grubości plastry.
  5. Do słoików wkładamy warstwowo cebulę i grzyby.
  6. Do wody dodajemy cukier, ocet, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz czarny i liść laurowy.
  7. Całość gotujemy około 5-8 minut.
  8. Gorącą zalewą zalewamy grzybki w słoikach i zakręcamy.
  9. Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzujemy około 15-20 minut.
  10. Po pasteryzacji delikatnie wyjmujemy słoiki i kładziemy je do góry dnem do momentu wystudzenia.

Ważnym elementem jest to, by czas pasteryzacji liczyć od zagotowania wody. Pamiętajmy też o tym, że wystudzone już słoiki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu. Jeśli natomiast interesuje nas rola cytryny w wodzie, wykorzystuje się ją jedynie po to, by grzybki nie zrobiły się nam czarne. Jeśli grzybobranie było wyjątkowo udane, sprawdź ten artykuł z przepisami na przetwory z grzybów.

Maślaki marynowane w zalewie octowej z marchewką

Przepisy na maślaki w słoikach są zróżnicowane. Właściwie każdy może modyfikować sobie dany przepis na własny sposób, tak, by wszystkie przyprawy i składniki użyte przy marynowaniu grzybów mu odpowiadały. Dlatego też, jeśli dany składnik nie odpowiada nam, nie będzie problemu, aby zamienić go na inny o podobnym smaku i właściwościach lub po prostu z niego zrezygnować.

Maślaki marynowane w zalewie octowej są bardzo proste i niewymagające. Dodając do nich marchewkę, zyskamy większą głębię smaku i lekko słodki smak.

Składniki:

  • 3 kg maślaków,
  • 1 marchew,
  • 1 nieduża cebula,
  • 0,5 l octu spirytusowego 10%,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

W przepisie możemy zrezygnować z cebuli, natomiast doda nam ona wyjątkowy smak grzybów.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy z zanieczyszczeń i myjemy.
  2. Czyste grzyby wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut.
  3. Ugotowane grzyby odcedzamy.
  4. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do zagotowania.
  5. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  6. Cebule obieramy i kroimy w kawałki dowolnej wielkości.
  7. Do wrzątku wrzucamy marchew, cebulę, a także dodajemy cukier, sól i ocet.
  8. Całość zagotowujemy.
  9. Do słoików wkładamy po 1 listku laurowym, 3 kuleczki ziela angielskiego i po plasterki cebuli i marchewki.
  10. Ugotowane grzyby wsadzić do słoików i zalać je zalewą.
  11. Słoiki dokładnie zakręcamy i wsadzamy do garnka w celu pasteryzacji na około 5 minut.

Grzyby możemy zalewać zarówno zimną, jak i gorącą zalewą. Nie ma to żadnego znaczenia.

Zalewa do grzybów z czosnkiem

Kolejny przepis na maślaki marynowane w zalewie octowej jest równie prosty, jak poprzednie. Różni się on jedynie tym, że do podstawowych składników dochodzi jeszcze jeden dodatkowy, który podnosi w znaczny sposób smak grzybów. Zobaczmy, jak zrobić grzyby marynowane z czosnkiem.

Składniki:

  • maślaki,
  • 0,5 szklanki octu 10%,
  • 2 szklanki wody,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka plastrów marchewki,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie.

Ilość czosnku, liści laurowych, marchwi, gorczycy i ziela angielskiego, podana jest na 1 słoik.

Przygotowanie:

  1. Maślaki oczyszczamy, odcinamy od nich trzonki i ściągamy skórkę z kapeluszy.
  2. Grzyby wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy około 15 minut na małym ogniu od momentu zagotowania.
  3. Ugotowane grzyby wkładamy na cedzak.
  4. Do słoików wrzucamy przyprawy, marchew i czosnek.
  5. Maślakami wypełniamy słoiki i zalewamy je zalewą z wody, octu, soli i cukru.
  6. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Gotowe grzybki powinny stać około 2 tygodni, zanim je otworzymy.

ikona podziel się Przekaż dalej