Maślaki marynowane krok po kroku - najlepsze przepisy na maślaki w occie
Przepisów na to, jak zamarynować grzyby w zalewie octowej w słoikach jest wiele. Maślaki marynowane to jedna z możliwości zapraw, jakie mogą znaleźć się w naszym domu. Jednak zanim zaczniemy robić maślaki w occie, powinniśmy znać dobry przepis na to, jak je przygotować. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy przyrządzić nasze maślaki w słoiku.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o marynatach.
Maślaki marynowane - prosty przepis na to, jak zamarynować maślaki w occie
Maślaki w słoiku cieszą się bardzo pozytywną opinią. Wiele osób w okresie jesiennym jeździ na grzyby właśnie po ten konkretny rodzaj, aby móc zrobić z nich niesamowicie smaczne grzyby marynowane w słoiku. Jednak zanim zabierzemy się za przygotowywanie grzybów do zalewy octowej, powinniśmy wiedzieć, jakie przepisy na grzyby w słoiku są dostępne. Jest to bardzo istotne, ponieważ marynata do grzybów i użyte w niej składniki i proporcje, decyduje o tym, jaki smak będą miały nasze maślaki.
Aby właściwie marynować grzyby, powinniśmy w pierwszej kolejności przygotować sobie wszystkie niezbędne do tego składniki. Wtedy będzie nam o wiele łatwiej zacząć pracę nad maślakami w occie. Przejdźmy więc do przepisu.
Składniki:
- 1 kg maślaków,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 4 szklanki wody,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka gorczycy,
- 2 cebule,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego,
- 6 liści laurowych,
- sok z cytryny.
Pamiętajmy, że przy przygotowaniu soku z cytryny istotne jest to, by pozbyć się pestek z cytryny.
Przygotowanie:
- Maślaki oczyszczamy z liści i igiełek drzew iglastych, dokładnie myjemy i obcinamy zbyt duże korzonki.
- Do garnka wlewamy wodę z sokiem cytryny i gotujemy z grzybkami przez 15 minut.
- Ugotowane grzyby przerzucamy na cedzak.
- Cebule obieramy ze skórki i kroimy na średniej grubości plastry.
- Do słoików wkładamy warstwowo cebulę i grzyby.
- Do wody dodajemy cukier, ocet, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz czarny i liść laurowy.
- Całość gotujemy około 5-8 minut.
- Gorącą zalewą zalewamy grzybki w słoikach i zakręcamy.
- Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzujemy około 15-20 minut.
- Po pasteryzacji delikatnie wyjmujemy słoiki i kładziemy je do góry dnem do momentu wystudzenia.
Ważnym elementem jest to, by czas pasteryzacji liczyć od zagotowania wody. Pamiętajmy też o tym, że wystudzone już słoiki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu. Jeśli natomiast interesuje nas rola cytryny w wodzie, wykorzystuje się ją jedynie po to, by grzybki nie zrobiły się nam czarne. Jeśli grzybobranie było wyjątkowo udane, sprawdź ten artykuł z przepisami na przetwory z grzybów.
Maślaki marynowane w zalewie octowej z marchewką
Przepisy na maślaki w słoikach są zróżnicowane. Właściwie każdy może modyfikować sobie dany przepis na własny sposób, tak, by wszystkie przyprawy i składniki użyte przy marynowaniu grzybów mu odpowiadały. Dlatego też, jeśli dany składnik nie odpowiada nam, nie będzie problemu, aby zamienić go na inny o podobnym smaku i właściwościach lub po prostu z niego zrezygnować.
Maślaki marynowane w zalewie octowej są bardzo proste i niewymagające. Dodając do nich marchewkę, zyskamy większą głębię smaku i lekko słodki smak.
Składniki:
- 3 kg maślaków,
- 1 marchew,
- 1 nieduża cebula,
- 0,5 l octu spirytusowego 10%,
- 1 l wody,
- 1 łyżka soli,
- 4 łyżki cukru,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
W przepisie możemy zrezygnować z cebuli, natomiast doda nam ona wyjątkowy smak grzybów.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie czyścimy z zanieczyszczeń i myjemy.
- Czyste grzyby wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut.
- Ugotowane grzyby odcedzamy.
- Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do zagotowania.
- Marchew myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Cebule obieramy i kroimy w kawałki dowolnej wielkości.
- Do wrzątku wrzucamy marchew, cebulę, a także dodajemy cukier, sól i ocet.
- Całość zagotowujemy.
- Do słoików wkładamy po 1 listku laurowym, 3 kuleczki ziela angielskiego i po plasterki cebuli i marchewki.
- Ugotowane grzyby wsadzić do słoików i zalać je zalewą.
- Słoiki dokładnie zakręcamy i wsadzamy do garnka w celu pasteryzacji na około 5 minut.
Grzyby możemy zalewać zarówno zimną, jak i gorącą zalewą. Nie ma to żadnego znaczenia.
Zalewa do grzybów z czosnkiem
Kolejny przepis na maślaki marynowane w zalewie octowej jest równie prosty, jak poprzednie. Różni się on jedynie tym, że do podstawowych składników dochodzi jeszcze jeden dodatkowy, który podnosi w znaczny sposób smak grzybów. Zobaczmy, jak zrobić grzyby marynowane z czosnkiem.
Składniki:
- maślaki,
- 0,5 szklanki octu 10%,
- 2 szklanki wody,
- 0,5 łyżki soli,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- kilka plastrów marchewki,
- gorczyca,
- ziele angielskie.
Ilość czosnku, liści laurowych, marchwi, gorczycy i ziela angielskiego, podana jest na 1 słoik.
Przygotowanie:
- Maślaki oczyszczamy, odcinamy od nich trzonki i ściągamy skórkę z kapeluszy.
- Grzyby wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy około 15 minut na małym ogniu od momentu zagotowania.
- Ugotowane grzyby wkładamy na cedzak.
- Do słoików wrzucamy przyprawy, marchew i czosnek.
- Maślakami wypełniamy słoiki i zalewamy je zalewą z wody, octu, soli i cukru.
- Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Gotowe grzybki powinny stać około 2 tygodni, zanim je otworzymy.