Najlepsze przepisy na prawdziwki marynowane - sprawdź je!

Borowik szlachetny, prawdziwek to określenie najwyżej cenionego jadalnego grzyba, którego smak i aromat sławione są w opowieściach grzybiarzy i w utworach literackich. Adam Mickiewicz tak go opiewał: „Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.” Borowiki szlachetne zawierają wiele składników odżywczych i witamin, są przy tym niskokaloryczne, więc dania z ich udziałem służą osobom dbającym o piękną sylwetkę. Poznaj najlepsze przepisy na prawdziwki marynowane.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o grzybach.
- Borowiki szlachetne – najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni
 - Przepis na marynowane prawdziwki – tradycyjny przepis
 - Prawdziwki w occie – przepis na marynowane prawdziwki z dodatkiem warzyw
 
Borowiki szlachetne – najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni
Borowik szlachetny (Boletus edulis) – zbierany jest od lipca do października. Grzybiarze poszukują grzybów pułkownika pod świerkami i dębami, a także na obrzeżach lasów i przy leśnych traktach. Brązowe kapelusze prawdziwków mają półkulisty kształt i osiągają od 5 cm do 25 cm średnicy. Rurki są białe, żółtawe lub zielonkawe, natomiast okazały i masywny trzon wybarwiony jest na biało i ma siateczkowaty wzór.
Spożywanie borowików dostarczy naszemu organizmowi fosforu i potasu oraz łatwo przyswajalnego białka. Prawdziwki zawierają także cynk, wapń i żelazo. Aromatycznym borowikom przypisuje się właściwości antynowotworowe. Kapelusze prawdziwków wykorzystywała medycyna ludowa do leczenia ropiejących ran.
Borowiki są grzybami, które można wykorzystać w kuchni na rozmaite sposoby. Młode grzyby warto zamarynować - marynowanie jest najpopularniejszym sposobem na konserwowanie grzybów. Prawdziwki w marynacie, marynowane maślaki, podgrzybki w occie lub rydze marynowane są dumą każdej pani domu, dbającej o zawartość domowej spiżarni. Świeże borowiki wybornie smakują smażone na maśle, z odrobiną soli, a nawet na surowo – cieniutko pokrojone, niczym carpaccio i podawane z solą i oliwą. Suszone prawdziwki roztaczają charakterystyczny grzybowy aromat, przywodząc na myśl święta.
Przepis na marynowane prawdziwki – tradycyjny przepis
Marynujemy borowiki niezbyt duże, o twardych zdrowych kapeluszach. Większe grzyby dzielimy na mniejsze części.
Składniki:
- borowiki – 1 kg
 - solanka – 1 litr wody + 1 łyżka stołowa soli
 - zalewa do grzybów:
 - woda – 1 ½ litra
 - ocet 10% - 1 szklanka
 - marchew – 1 sztuka
 - cebula – 1 sztuka
 
Przyprawy:
- sól – 1-2 łyżeczki
 - cukier – 5 łyżeczek
 - pieprz – 5 ziaren
 - liście laurowe – 2 liście
 - ziele angielskie – 4 ziarna
 
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie czyścimy ze ściółki i płuczemy pod bieżącą wodą.
 - Do garnka z wodą, przeznaczoną na solankę, wsypujemy 1 kopiastą łyżkę soli. Po zagotowaniu solanki, wsypujemy do niej grzyby i obgotowujemy je przez około 15 minut.
 - Zblanszowane prawdziwki hartujemy w zimnej wodzie, po czym odcedzamy je na durszlaku. Warto przełożyć grzyby na papierowy ręcznik, by lekko obeschły.
 - Marchewkę po obraniu kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i dzielimy na cząstki. Gotujemy je w małej ilości wody, z dodatkiem soli. Po ugotowaniu – odsączamy.
 - Grzyby i warzywa układamy warstwami w wyparzonych słoikach.
 - Przystępujemy do przygotowania zalewy: zagotowujemy wodę, z dodatkiem octu oraz przypraw.
 - Grzyby i warzywa zalewamy gorącą zalewą. Mocno dokręcamy nakrętki na słoikach.
 

Jeśli nasze prawdziwki marynowane przeznaczamy do szybkiego wykorzystania, wystarczy słoiki z grzybami odwrócić dnem do góry i, gdy ostygną, przechowywać w spiżarce. Przetwory przeznaczone do przechowywania przez dłuższy czas – pasteryzujemy przez około 10 minut. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z grzybów.
Prawdziwki w occie – przepis na marynowane prawdziwki z dodatkiem warzyw
Domowe marynaty - prawdziwki marynowane, dynia marynowana, marynowane ogórki lub buraczki - to wspaniałe przetwory na zimę. Wyjątkowym smakiem wyróżniają się prawdziwki w occie, z dodatkiem warzyw.
Składniki:
- prawdziwki – ½ kg
 - cebula – 1 sztuka
 - warzywa – ½ kg (możemy dodać, np. marchewkę, małe cebulki, kalafior, fasolkę szparagową, seler)
 - woda
 - sól
 
Zalewa:
- ocet – 1 ¼ szklanki
 - woda – 1 ¼ szklanki
 - cukier – 2 łyżeczki
 
Przyprawy:
- pieprz - 5 ziaren
 - liście laurowe – 2-3 sztuki
 - ziele angielskie – 5 ziaren
 - gorczyca – kilka ziaren
 
Przygotowanie:
- Borowiki czyścimy, płuczemy i przycinamy trzonki. Małe grzybki zostawiamy w całości, natomiast duże kapelusze dzielimy na połówki.
 - Blanszujemy grzyby w niewielkiej ilości osolonej wody, z dodatkiem obranej cebuli. Gotujemy je prawie do miękkości.
 - Po ugotowaniu - cebulę odrzucamy, natomiast grzyby odsączamy.
 - Marchewkę, obraną ze skórki, kroimy na plasterki. Małe cebulki obieramy z łupin i pozostawiamy w całości. Kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze części, a seler – w paski.
 - Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody – do miękkości. Najlepiej każdy rodzaj warzyw ugotować oddzielnie, zachowując w ten sposób ich specyficzny smak i aromat.
 - Borowiki i ugotowane warzywa układamy warstwowo do wyparzonych słoików.
 - Przygotowujemy zalewę z wody, octu i przypraw. Wszystkie składniki zagotowujemy i tak przygotowaną zalewą uzupełniamy słoiki. Dokładnie zakręcamy nakrętki.
 - Słoiki odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu, przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
 
Słoiczki z marynatą wzbogacą świąteczny i noworoczny stół, sięgniemy po nie, szukając wyrazistych dodatków do rozmaitych przekąsek.