Najlepsze przepisy na prawdziwki marynowane - sprawdź je!
Borowik szlachetny, prawdziwek to określenie najwyżej cenionego jadalnego grzyba, którego smak i aromat sławione są w opowieściach grzybiarzy i w utworach literackich. Adam Mickiewicz tak go opiewał: „Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.” Borowiki szlachetne zawierają wiele składników odżywczych i witamin, są przy tym niskokaloryczne, więc dania z ich udziałem służą osobom dbającym o piękną sylwetkę. Poznaj najlepsze przepisy na prawdziwki marynowane.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o grzybach.
Borowiki szlachetne – najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni
Borowik szlachetny (Boletus edulis) – zbierany jest od lipca do października. Grzybiarze poszukują grzybów pułkownika pod świerkami i dębami, a także na obrzeżach lasów i przy leśnych traktach. Brązowe kapelusze prawdziwków mają półkulisty kształt i osiągają od 5 cm do 25 cm średnicy. Rurki są białe, żółtawe lub zielonkawe, natomiast okazały i masywny trzon wybarwiony jest na biało i ma siateczkowaty wzór.
Spożywanie borowików dostarczy naszemu organizmowi fosforu i potasu oraz łatwo przyswajalnego białka. Prawdziwki zawierają także cynk, wapń i żelazo. Aromatycznym borowikom przypisuje się właściwości antynowotworowe. Kapelusze prawdziwków wykorzystywała medycyna ludowa do leczenia ropiejących ran.
Borowiki są grzybami, które można wykorzystać w kuchni na rozmaite sposoby. Młode grzyby warto zamarynować - marynowanie jest najpopularniejszym sposobem na konserwowanie grzybów. Prawdziwki w marynacie, marynowane maślaki, podgrzybki w occie lub rydze marynowane są dumą każdej pani domu, dbającej o zawartość domowej spiżarni. Świeże borowiki wybornie smakują smażone na maśle, z odrobiną soli, a nawet na surowo – cieniutko pokrojone, niczym carpaccio i podawane z solą i oliwą. Suszone prawdziwki roztaczają charakterystyczny grzybowy aromat, przywodząc na myśl święta.
Przepis na marynowane prawdziwki – tradycyjny przepis
Marynujemy borowiki niezbyt duże, o twardych zdrowych kapeluszach. Większe grzyby dzielimy na mniejsze części.
Składniki:
- borowiki – 1 kg
- solanka – 1 litr wody + 1 łyżka stołowa soli
- zalewa do grzybów:
- woda – 1 ½ litra
- ocet 10% - 1 szklanka
- marchew – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
Przyprawy:
- sól – 1-2 łyżeczki
- cukier – 5 łyżeczek
- pieprz – 5 ziaren
- liście laurowe – 2 liście
- ziele angielskie – 4 ziarna
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie czyścimy ze ściółki i płuczemy pod bieżącą wodą.
- Do garnka z wodą, przeznaczoną na solankę, wsypujemy 1 kopiastą łyżkę soli. Po zagotowaniu solanki, wsypujemy do niej grzyby i obgotowujemy je przez około 15 minut.
- Zblanszowane prawdziwki hartujemy w zimnej wodzie, po czym odcedzamy je na durszlaku. Warto przełożyć grzyby na papierowy ręcznik, by lekko obeschły.
- Marchewkę po obraniu kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i dzielimy na cząstki. Gotujemy je w małej ilości wody, z dodatkiem soli. Po ugotowaniu – odsączamy.
- Grzyby i warzywa układamy warstwami w wyparzonych słoikach.
- Przystępujemy do przygotowania zalewy: zagotowujemy wodę, z dodatkiem octu oraz przypraw.
- Grzyby i warzywa zalewamy gorącą zalewą. Mocno dokręcamy nakrętki na słoikach.
Jeśli nasze prawdziwki marynowane przeznaczamy do szybkiego wykorzystania, wystarczy słoiki z grzybami odwrócić dnem do góry i, gdy ostygną, przechowywać w spiżarce. Przetwory przeznaczone do przechowywania przez dłuższy czas – pasteryzujemy przez około 10 minut. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z grzybów.
Prawdziwki w occie – przepis na marynowane prawdziwki z dodatkiem warzyw
Domowe marynaty - prawdziwki marynowane, dynia marynowana, marynowane ogórki lub buraczki - to wspaniałe przetwory na zimę. Wyjątkowym smakiem wyróżniają się prawdziwki w occie, z dodatkiem warzyw.
Składniki:
- prawdziwki – ½ kg
- cebula – 1 sztuka
- warzywa – ½ kg (możemy dodać, np. marchewkę, małe cebulki, kalafior, fasolkę szparagową, seler)
- woda
- sól
Zalewa:
- ocet – 1 ¼ szklanki
- woda – 1 ¼ szklanki
- cukier – 2 łyżeczki
Przyprawy:
- pieprz - 5 ziaren
- liście laurowe – 2-3 sztuki
- ziele angielskie – 5 ziaren
- gorczyca – kilka ziaren
Przygotowanie:
- Borowiki czyścimy, płuczemy i przycinamy trzonki. Małe grzybki zostawiamy w całości, natomiast duże kapelusze dzielimy na połówki.
- Blanszujemy grzyby w niewielkiej ilości osolonej wody, z dodatkiem obranej cebuli. Gotujemy je prawie do miękkości.
- Po ugotowaniu - cebulę odrzucamy, natomiast grzyby odsączamy.
- Marchewkę, obraną ze skórki, kroimy na plasterki. Małe cebulki obieramy z łupin i pozostawiamy w całości. Kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze części, a seler – w paski.
- Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody – do miękkości. Najlepiej każdy rodzaj warzyw ugotować oddzielnie, zachowując w ten sposób ich specyficzny smak i aromat.
- Borowiki i ugotowane warzywa układamy warstwowo do wyparzonych słoików.
- Przygotowujemy zalewę z wody, octu i przypraw. Wszystkie składniki zagotowujemy i tak przygotowaną zalewą uzupełniamy słoiki. Dokładnie zakręcamy nakrętki.
- Słoiki odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu, przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Słoiczki z marynatą wzbogacą świąteczny i noworoczny stół, sięgniemy po nie, szukając wyrazistych dodatków do rozmaitych przekąsek.