Borowiki szlachetne – najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni

Borowik szlachetny (Boletus edulis)zbierany jest od lipca do października. Grzybiarze poszukują grzybów pułkownika pod świerkami i dębami, a także na obrzeżach lasów i przy leśnych traktach. Brązowe kapelusze prawdziwków mają półkulisty kształt i osiągają od 5 cm do 25 cm średnicy. Rurki są białe, żółtawe lub zielonkawe, natomiast okazały i masywny trzon wybarwiony jest na biało i ma siateczkowaty wzór.

Spożywanie borowików dostarczy naszemu organizmowi fosforu i potasu oraz łatwo przyswajalnego białka. Prawdziwki zawierają także cynk, wapń i żelazo. Aromatycznym borowikom przypisuje się właściwości antynowotworowe. Kapelusze prawdziwków wykorzystywała medycyna ludowa do leczenia ropiejących ran.

Borowiki są grzybami, które można wykorzystać w kuchni na rozmaite sposoby. Młode grzyby warto zamarynować - marynowanie jest najpopularniejszym sposobem na konserwowanie grzybów.  Prawdziwki w marynacie, marynowane maślaki, podgrzybki w occie lub rydze marynowane są dumą każdej pani domu, dbającej o zawartość domowej spiżarni. Świeże borowiki wybornie smakują smażone na maśle, z odrobiną soli, a nawet na surowo – cieniutko pokrojone, niczym carpaccio i podawane z solą i oliwą. Suszone prawdziwki roztaczają charakterystyczny grzybowy aromat, przywodząc na myśl święta.

Przepis na marynowane prawdziwki – tradycyjny przepis

Marynujemy borowiki niezbyt duże, o twardych zdrowych kapeluszach. Większe grzyby dzielimy na mniejsze części.

Składniki:

  • borowiki – 1 kg
  • solanka – 1 litr wody + 1 łyżka stołowa soli
  • zalewa do grzybów:
  • woda – 1 ½ litra
  • ocet 10% - 1 szklanka
  • marchew – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka

Przyprawy:

  • sól – 1-2 łyżeczki
  • cukier – 5 łyżeczek
  • pieprz – 5 ziaren
  • liście laurowe – 2 liście
  • ziele angielskie – 4 ziarna

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy ze ściółki i płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka z wodą, przeznaczoną na solankę, wsypujemy 1 kopiastą łyżkę soli. Po zagotowaniu solanki, wsypujemy do niej grzyby i obgotowujemy je przez około 15 minut.
  3. Zblanszowane prawdziwki hartujemy w zimnej wodzie, po czym odcedzamy je na durszlaku. Warto przełożyć grzyby na papierowy ręcznik, by lekko obeschły.
  4. Marchewkę po obraniu kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i dzielimy na cząstki. Gotujemy je w małej ilości wody, z dodatkiem soli. Po ugotowaniu – odsączamy.
  5. Grzyby i warzywa układamy warstwami w wyparzonych słoikach.
  6. Przystępujemy do przygotowania zalewy: zagotowujemy wodę, z dodatkiem octu oraz przypraw.
  7. Grzyby i warzywa zalewamy gorącą zalewą. Mocno dokręcamy nakrętki na słoikach.
Prawdziwki, przepis na marynowanie
Jak zrobić prawdziwki marynowane, czyli przepis na marynowane prawdziwki

Jeśli nasze prawdziwki marynowane przeznaczamy do szybkiego wykorzystania, wystarczy słoiki z grzybami odwrócić dnem do góry i, gdy ostygną, przechowywać w spiżarce. Przetwory przeznaczone do przechowywania przez dłuższy czas – pasteryzujemy przez około 10 minut. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z grzybów.

Prawdziwki w occie – przepis na marynowane prawdziwki z dodatkiem warzyw

Domowe marynaty - prawdziwki marynowane, dynia marynowana, marynowane ogórki lub buraczki - to wspaniałe przetwory na zimę. Wyjątkowym smakiem wyróżniają się prawdziwki w occie, z dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • prawdziwki – ½ kg
  • cebula – 1 sztuka
  • warzywa – ½ kg (możemy dodać, np. marchewkę, małe cebulki, kalafior, fasolkę szparagową, seler)
  • woda
  • sól

Zalewa:

  • ocet – 1 ¼ szklanki
  • woda – 1 ¼ szklanki
  • cukier – 2 łyżeczki

Przyprawy:

  • pieprz - 5 ziaren
  • liście laurowe – 2-3 sztuki
  • ziele angielskie – 5 ziaren
  • gorczyca – kilka ziaren

Przygotowanie:

  1. Borowiki czyścimy, płuczemy i przycinamy trzonki. Małe grzybki zostawiamy w całości, natomiast duże kapelusze dzielimy na połówki.
  2. Blanszujemy grzyby w niewielkiej ilości osolonej wody, z dodatkiem obranej cebuli. Gotujemy je prawie do miękkości.
  3. Po ugotowaniu - cebulę odrzucamy, natomiast grzyby odsączamy.
  4. Marchewkę, obraną ze skórki, kroimy na plasterki. Małe cebulki obieramy z łupin i pozostawiamy w całości. Kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze części, a seler – w paski.
  5. Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody – do miękkości. Najlepiej każdy rodzaj warzyw ugotować oddzielnie, zachowując w ten sposób ich specyficzny smak i aromat.
  6. Borowiki i ugotowane warzywa układamy warstwowo do wyparzonych słoików.
  7. Przygotowujemy zalewę z wody, octu i przypraw. Wszystkie składniki zagotowujemy i tak przygotowaną zalewą uzupełniamy słoiki. Dokładnie zakręcamy nakrętki.
  8. Słoiki odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu, przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Słoiczki z marynatą wzbogacą świąteczny i noworoczny stół, sięgniemy po nie, szukając wyrazistych dodatków do rozmaitych przekąsek.

ikona podziel się Przekaż dalej