Ostra marynata warzywna z kminkiem i kolendrą - poznaj przepis

Marynaty warzywne cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Jedną z nich jest ostra marynata warzywna, która doskonale komponuje się ze wszystkimi rodzajami mięs. Możemy wykorzystać ją zarówno do drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jak i do dziczyzny. Musimy jednak pamiętać, że przygotowując zalewę, jej przyprawy powinny być odpowiednio dobrane do rodzaju mięsa, by nie stłumić całkowicie ich smaku.

Pierwszą godną zainteresowania marynatą warzywną jest zalewa z kminkiem i kolendrą. Tego typu pikantna marynata idealnie skomponuje się np. z filetem z piersi kurczaka, który gości niemalże w każdej kuchni w naszym kraju. Wykorzystane do marynaty warzywa wzbogacą dodatkowo smak kurczaka.

Zobaczmy więc, co jest potrzebne, by zrobić pyszną i ostrą marynatę warzywną.

  • 2 papryki czerwone,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 cebule czerwone,
  • 100 ml oliwy,
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kminku mielonego, 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki kolendry.

Cukier trzcinowy dodatkowo podbije ostrość, która wydobywa się z różnego rodzaju papryk.

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza i ugniatamy ze sobą.
  3. Przyprawy łączymy z olejem.
  4. Do zalewy dodajemy warzywa.
  5. Całość dokładnie mieszamy.

Taką zalewę odstawiamy na około 2 godziny, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, a następnie marynujemy w niej mięso i odstawiamy na około 12-24 godzin do lodówki.

Zalewa do mięs - jak zrobić ostre marynaty warzywne

Ostra marynata warzywna może być przygotowana na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakie smaki potraw nam najbardziej odpowiadają. Właśnie według tego dobieramy odpowiednie przyprawy, które znajdą się w naszej marynacie. Poznajmy kolejny przepis na pikantną marynatę warzywną.

Do przygotowania marynaty według tego przepisu wykorzystajmy grillowane warzywa.

  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,25 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 grillowane marchewki,
  • 1 grillowana cukinia,
  • 1 grillowana papryka,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka mielona, mielona papryczka chili.

Ilość przypraw ustalamy sami, według własnego upodobania.

Przygotowanie:

  1. Grillowane warzyw kroimy w cienkie paseczki lub plastry.
  2. Olej mieszamy z czerwonym winem.
  3. Do oleju i wina dodajemy warzywa oraz wszystkie przyprawy.
  4. Całość mieszamy.

Gotową marynatę odstawiamy na 2 godziny, by warzywa przegryzły się z przyprawami. Po tym czasie możemy przejść do panierowania mięsa. Pamiętajmy też o tym, że warzywa, które zostały wykorzystane do przygotowania marynaty, możemy piec razem z mięsem, dzięki czemu uzyskamy element warzywny w naszym daniu. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynaty do kurczaka.

Pikantna marynata - szybki i sprawdzony przepis

Do wykonania marynaty warzywnej możemy użyć zarówno świeżych, jak i grillowanych warzyw. Co więcej, mogą nam się przydać również wcześniej zamarynowane warzywa, np. czosnek marynowany, papryka marynowana, czy też inne warzywa. Dzięki temu smak naszego mięsa zostanie jeszcze bardziej podbity, o ile użyjemy odpowiedniej ilość marynowanych warzyw.

Sprawdźmy więc, jak wygląda przepis na pikantną marynatę z papryką marynowaną.

Składniki:

  • 0,5 szklanki oliwy,
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 0,5 łyżeczki sosu chili,
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego,
  • papryka marynowana na ostro,
  • czosnek marynowany,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • przyprawy: 1 łyżeczka ostrek papryki, 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili, liść laurowy, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu kolorowego.

Jeśli lubimy bardzo ostre marynaty do mięs, wtedy możemy pokusić się o dodanie jeszcze większej ilości sosu chili lub któregokolwiek z ostrych składników.

Przygotowanie:

  1. Marynowane papryki i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Oliwę, ocet balsamiczny, sos chili, ketchup i musztardę mieszamy ze sobą dokładnie.
  3. W moździerzu rozgniatamy ziarenka kolorowego pieprzu.
  4. Marynowane wcześniej warzywa mieszamy z płynną mieszanką i wszystkimi przyprawami.
  5. Całość dokładnie mieszamy.

Warto pamiętać, by w tym przypadku zostawić w całości liście laurowe i ziele angielskie, dzięki czemu będziemy mogli je bardzo szybko zlokalizować i usunąć z marynaty. Tego typu marynatą możemy od razu zamarynować nasze mięso i odstawić je do lodówki na około 12-48 godzin w zależności od typu mięsa. Pamiętajmy, że znacznie szybciej przejdą marynatą takie mięsa, jak kurczak, natomiast więcej czasu potrzebuje np. dziczyzna.

ikona podziel się Przekaż dalej