Papryka marynowana - sprawdzony przepis na przetwory z papryki krok po kroku
Marynowanie jest jednym ze sposobów na konserwowanie żywności, polegającym na jej zakwaszaniu. Solenie i marynowanie w occie to najdawniejsze metody przechowywania warzyw, ze wszystkimi składnikami odżywczymi. Obecnie coraz częściej wraca się do marynowania, zapełniając na zimę domowe spiżarnie smacznymi i zdrowymi przetworami. Do szczególnie popularnych, należą przetwory z papryki. Przeczytaj, jak zrobić marynowaną paprykę.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o papryce.
Papryka marynowana - wartości odżywcze papryki
Papryka słodka i papryka ostra są cenionymi warzywami, o specyficznym smaku i aromacie. Chętnie sięgamy po świeże i marynowane owoce papryki, które dobrze komponują się na kanapkach – z wędlinami i serami, w sałatkach warzywnych oraz jako przyprawy potraw mięsnych i warzywnych. Papryka jest warzywem, wyróżniającym się bogatą zawartością witamin – C, A, B1 oraz B2, a także soli mineralnych i cukrów. Zbiór papryki słodkiej odbywa się w sierpniu i we wrześniu, natomiast papryki ostrej - w miarę jej czerwienienia.
Papryka marynowana umożliwia korzystanie ze smacznego i zdrowego warzywa w okresie zimy. Na poprawę nastroju z pewnością wpłynie kapsaicyna, substancja obecna w ostrej papryce, wspomagająca także odchudzanie. Przypisywane jest jej również działanie antynowotworowe. Różnokolorowe papryki zawierają karoteny, naturalne barwniki, korzystnie oddziałujące na wzrok i kondycję skóry. Spożywanie papryki poprawia procesy trawienne, pomaga pozbyć się kłopotliwych wzdęć.
Nie wszyscy mogą w pełni cieszyć się smakiem papryki. Ostre papryczki mogą zaszkodzić osobom, cierpiącym na dolegliwości trawienne, drażniąc błonę śluzową żołądka i dwunastnicy. Na warzywa marynowane w occie powinny uważać kobiety w ciąży, nie podajemy ich małym dzieciom oraz osobom, cierpiącym na anemię. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z papryki.
Przetwory z papryki na zimę – przepis na paprykę marynowaną
Papryka konserwowa – łatwy przepis na pyszne warzywa w słoikach
Zanim przystąpimy do marynowania, owoce papryki dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Usuwamy ogonki, części białe i nasiona. Tak przygotowaną paprykę należy sparzyć, zanurzając ją na 1 min. we wrzącej wodzie.
Składniki:
- Papryka – 1 kg
- Woda – 2 ½ szklanki
- Cukier – 10 dag
- Sól – 1 łyżka
- Ocet 10% - ½ szklanki
- Przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
- Paprykę układamy ciasno w słoikach, o pojemności ½ l.
- Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z dodatkiem cukru, soli i przypraw. Przy końcu gotowania dolewamy ocet i doprowadzamy całość do wrzenia.
- Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką, pozostawiając 3 cm odstępu, poniżej brzegów słoika.
- Słoje zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
- Po ostudzeniu, przechowujemy marynowaną paprykę w chłodnym miejscu.
Papryka marynowana – przepis na paprykę z dodatkiem miodu
Papryka i miód to wspaniałe połączenie smaków i właściwości zdrowotnych. Smaczna marynowana papryka z miodem może stanowić dodatek do dań mięsnych, kolorową wkładkę do kanapek i przekąsek. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na paprykę konserwową?
Składniki:
- Papryka - czerwona i żółta - 2 kg
- Miód – ½ szklanki
- Cukier – 1 szklank
- Woda – 4 szklanki
- Ocet 10% - 1 szklanka
- 1-2 łyżki soli (wg uznania)
- Oliwa – po 1 łyżeczce na słoik
- Przyprawy – ziarenka pieprzu, liść laurowy, goździki, 2 łyżki gorczycy
Przygotowanie:
- Zieloną i czerwoną paprykę, po przecięciu na pół, czyścimy z białych części i nasion. Dokładnie płuczemy i kroimy w szerokie paski.
- Pokrojoną paprykę układamy ciasno w słoikach.
- Przystępujemy do przygotowania zalewy: do garnka wlewamy wodę, cukier, sól, miód, i przyprawy - gotujemy, a pod koniec dodajemy ocet i doprowadzamy zalewę do wrzenia.
- Gorącą zalewą wypełniamy słoje z papryką.
- Do każdego słoika, dolewamy 1 łyżeczkę oliwy.
- Słoiki dokładnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
- Gotowe przetwory odwracamy dnem do góry i studzimy.
- Słoiki z papryką przechowujemy w chłodnym miejscu.
Według podanego przepisu, możemy przyrządzić paprykę w słoikach bez konieczności pasteryzowania. Do gotującej się zalewy, przekładamy wyczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, po czym całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy papryka stanie się miękka, przekładamy ją do wyparzonych słoików i zalewamy gorącym płynem. Wieczka słoików mocno dokręcamy. Słoiki ustawiamy dnem do góry. Gdy ostygną, przechowujemy je w domowej spiżarni. Smak zalewy możemy wzbogacić, dodając kilka ząbków czosnku i gałązki rozmarynu. Sprawdź także ten artykuł o uprawie papryki w gruncie.
Papryka konserwowa – przepis na paprykę z dodatkiem jesiennych warzyw
Domowe przetwory dostarczą nam witamin i urozmaicą codzienny posiłek w czasie zimy i przedwiośnia, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw. Warto wygospodarować nieco czasu i samodzielnie przygotować zaprawy na zimę, np. z papryki, ogórków i cukinii - warzyw dostępnych latem i jesienią. Smakowite przetwory, bez ulepszaczy smaków, sporządzone z sezonowych produktów, będą smacznym dodatkiem do obiadu. Dodatkową zaletą domowych przetworów jest oszczędność czasu, przy komponowaniu posiłków – wystarczy otworzyć słoik z ulubioną marynatą.
Marynowana papryka na zimę - z papryki i ogórków
Składniki:
- Papryka – 2 sztuki
- Ogórki – 1 kg
- Cebula – 2 sztuki
- Cukier – 1 szklanka
- Woda – 3 szklanki
- Olej -1 szklanka
- Ocet 10% – 2/3 szklanki
- Przyprawy – liście laurowe i ziarna pieprzu
- sól – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Warzywa dokładnie płuczemy. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ogórki obieramy, po czym kroimy w plasterki. Cebulę, po obraniu z łupin i przepołowieniu, tniemy wzdłuż, na cienkie piórka.
- Warzywa przekładamy do miski, solimy i mieszamy.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, olej oraz przyprawy – gotujemy całość, a na końcu wlewamy ocet. Doprowadzamy zalewę do wrzenia.
- Do wyparzonych słoików, o pojemności ½ l, przekładamy naszą warzywną sałatkę. Zalewamy każdy słoik gorącą zalewą.
- Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut. Po wystudzeniu, przetwory przechowujemy w chłodnym miejscu.
W taki sam sposób można przygotować zaprawę z papryki i cukinii, pokrojonej w plasterki. Możemy także modyfikować skład sałatki, wzbogacając jej smak o czosnek, gorczycę, kolendrę lub zamieniając ocet spirytusowy na, np. ocet jabłkowy. Bardzo smaczna jest marynowana papryka, z dodatkiem marchewki i selera. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie papryki chili?