Soczysta szynka pieczona w całości z piekarnika - jak powinna być przygotowana szynka pieczona w rękawie

Szynka pieczona w rękawie - podstawowy przepis na to, jak zamarynować szynkę do pieczenia w całości

Szynki sprzedawane są w całościach i właśnie większość osób tak piecze szynkę. Pieczenie szynki w rękawie w marynacie jest doskonałym pomysłem, jeśli zależy nam na tym, by mięso szynki było soczyste, a nie suche. Zobaczmy więc, jak powinna być wykonana marynata do mięsa, a także jak wygląda cały proces pieczenia.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 8 łyżek oleju,
  • rękaw do pieczenia,
  • przyprawy: 6 łyżeczek majeranku, 3 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz, 10 liści laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Szynkę wkładamy do naczynia (najlepiej szklanego).
  2. Ząbki czosnku obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę.
  3. Ziarnka ziela angielskiego z liśćmi laurowymi miażdżymy w moździerzu.
  4. W osobnej misce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy, czosnek oraz olej.
  5. Mięso nacieramy przygotowaną marynatą.
  6. Zamarynowaną szynkę wkładamy do lodówki na noc.
  7. Na następny dzień przekładamy szynkę do rękawa, zawiązujemy jego końce i przebijamy go nożem w kilku miejscach.
  8. Przygotowaną szynkę w rękawie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 190oC przez około dwie godziny.

Gdy chcemy, by szynka się przyrumieniła, wtedy 15 minut przed zakończeniem pieczenia należy rozciąć rękaw wzdłuż. Pamiętajmy też o tym,  że większe kawałki mięsa pieką się dłużej, dlatego na 1 kg mięsa poświęcamy około godziny.

Tak przygotowana soczysta szynka pieczona jest doskonała do podawania z warzywami i surówkami. Sprawdź także ten artykuł o peklowaniu szynki krok po kroku.

Przepisy na szynkę wieprzową - czym mogą różnić się między sobą przepisy na szynkę pieczoną w rękawie

Przepisy na szynkę wieprzową, tak jak i inne przepisy ulegają nieustannym zmianom. Związane jest to z tym, że każdy ma inny gust i woli inne smaki. Dlatego właśnie nic nie stoi nam na przeszkodzie, by modyfikować przepis podstawowy, tak jak tylko chcemy, pamiętając jedynie o prawidłowym czasie pieczenia.

Jeśli chodzi o soczystą szynkę z rękawa, którą wszyscy uwielbiają, możemy dodawać do niej różne dodatkowe składniki. Jednym z nich są np. warzywa, które dopełniają smak mięsa. Możemy do naszego rękawa wrzucić ziemniaki, marchew, pieczarki, paprykę, cukinię i inne warzywa.

Dla trochę bardziej odważnych na zróżnicowane smaki, polecane są również połączenia z owocami. Nasze mięso może być łączone z jabłkami, śliwkami, morelami i lubianymi przez nas owocami. Co więcej, marynata może być wykonana także z dżemu, który podkreśli smak mięsa.

Jak zamarynować szynkę do pieczenia - szynka pieczona w piekarniku z warzywami

Szynka pieczona w piekarniku w towarzystwie warzyw - smaczny przepis na jej przygotowanie

Soczysta szynka pieczona to nie tylko szynka pieczona w rękawie, ponieważ można również skorzystać z innych metod. W przypadku szynki z warzywami, musimy wiedzieć, że warzywa doskonale dopełniają smak mięsa i mogą stać się również dodatkiem do naszego obiadu. Zobaczmy więc przepis.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: 2 łyżki majeranku, 2 łyżka przyprawy do mięs wieprzowych, 2 łyżki czosnku granulowanego, sól, pieprz.

Jeśli jakieś warzywo lubimy bardziej, wtedy z powodzeniem możemy użyć jego większą ilość. Jeśli natomiast nie lubimy konkretnych warzyw, wtedy możemy zastąpić je innymi.

Soczysta szynka pieczona z piekarnika pokrojona na desce i przepisy na szynkę wieprzową
Soczysta szynka pieczona z piekarnika i przepisy na szynkę wieprzową

Przygotowanie:

  1. Szynkę wieprzową myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym.
  2. Osuszoną szynkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm.
  3. Pokrojoną szynkę przyprawiamy przygotowanymi przyprawami.
  4. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
  5. Marchew obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki.
  6. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w plastry.
  7. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry.
  8. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone ziemniaki.
  9. Na ziemniakach układamy plastry naszej szynki wieprzowej.
  10. Na szynkę wkładamy resztę warzyw.
  11. Całość wkładamy do piekarnika na około 1,5 godziny do temperatury 200oC.

Pamiętajmy o tym, że nasze naczynie powinno być zamknięte, by mięso się nie wysuszyło. Dopiero pod koniec pieczenia zabieramy pokrywkę i zostawiamy szynkę, by przyrumieniła się.

Soczysta szynka pieczona z warzywami - jak zamarynujemy szynkę do pieczenia w piekarniku w inny sposób

Marynata jest bardzo istotnym elementem podczas pieczenia szynki wieprzowej i innych bardziej suchych mięs. Niestety bez niej nasze mięso nie miałoby takiego smaku, a dodatkowo mogłoby być przesuszone. Jednak marynaty mogą się od siebie bardzo różnić smakiem.

Do marynaty możemy użyć różnych przypraw, a nie tylko tych wymienionych w powyższym przepisie. Otóż jeżeli chcemy, by nasze mięso miało bardziej wyrazisty i ostry smak, wtedy nie bójmy się użyć np. sproszkowanej papryczki chili, czy też ostrej papryki czerwonej. To samo tyczy się warzyw.

Jeśli lubimy więc jakiekolwiek warzywo, które nadaje się do pieczenia, nie bójmy się go dodać do naszego przepisu. Spokojnie możemy go wymienić z innym warzywem lub po prostu dodać tych warzyw więcej. Także do naszych potraw stosujmy takie składniki, jakie nam odpowiadają.

Ziołowa szynka pieczona w piekarniku - takie przepisy na szynkę wieprzową powinien znać każdy

Jeśli jesteśmy fanami aromatu i dość intensywnego lub bardziej stonowanego zapachu ziół, wtedy powinniśmy postawić na bardzo prostą, ale równie smaczną szynkę pieczoną w piekarniku z ziołami. Zobaczmy więc przepis na to, jak zamarynować szynkę do pieczenia w piekarniku.

Składniki:

  • 2 kg szynki,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: pieprz, tymianek, sól morska, rozmaryn.

Przygotowanie:

  1. Z oliwy i przypraw przygotowujemy marynatę.
  2. Szynkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc w lodówce.
  3. Natartą szynkę piec w temperaturze 180oC przez 2 godziny.

Taka szynka jest jedną z łatwiejszych do przygotowania.

ikona podziel się Przekaż dalej