5 najlepszych przepisów na szynkę wieprzową - sprawdź je!
Świeża, surowa szynka wieprzowa jest powszechnie dostępna. Taką szynkę kulkę można wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Istnieje wiele dań z mięsa od szynki, które pomogą nam wprowadzić do naszego menu coś wyjątkowego. Zobaczmy więc przepis na szynkę wieprzową na różne sposoby.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o szynce domowej.
Przepis na szynkę wieprzową - gulasz z szynki
Gulasz z szynki - popularne danie z mięsa od szynki na obiad
Gulasze z szynki wieprzowej są już w naszej kulturze znane od dawna. Przepisy na te dania z szynkówki są różne i zależą od naszych preferencji. Zobaczmy więc jeden z najprostszych przepisów, jak ze świeżej surowej szynki przygotować tradycyjny gulasz, który podamy na obiad.
Składniki:
- szynka kulka 1 kg,
- cebula 2 sztuki,
- mąka 1 szklanka,
- rosół warzywny 2 szklanki,
- olej,
- przyprawy: 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka pieprzu, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka papryki słodkiej.
Przygotowanie:
- Mięso szynkowe kroimy w drobną kostkę i doprawiamy słodką i ostrą papryką.
- W dużej misce wymieszać przyprawy i dorzucić do nich mięso. Całość wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek mięsa szynkowego w mące.
- Cebulę obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Na rozgrzany olej przekładamy mięso i obsmażamy z każdej strony.
- Usmażoną szynkę przekładamy do garnka, dodajemy do niej cebulę i smażymy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
- Do garnka dolewamy rosół, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i dusimy 35 minut.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
W taki oto sposób nasza szynkówka zamienia się w pyszny gulasz. Sprawdź także ten artykuł o parzeniu szynki wieprzowej.
Mięso szynkowe z warzywami w formie gulaszu - przepis
Surowa szynka przyda nam się również do przyrządzenia gulaszu z warzywami, który ma z pewnością bogatszy smak od tego bez warzyw. Pamiętajmy jednak o tym, by szynkówka była świeża, tak samo, jak i warzywa, które z nią połączymy. Zobaczmy, jak wygląda przepis na gulasz.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 0,5 kg pieczarek,
- 3 ogórki małosolne,
- 2 czerwone papryki,
- 2 cebule,
- listki oregano i bazylii,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka.
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i zeszklimy na rozgrzanym tłuszczu.
- Mięso kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Całość przyprawiamy i smażymy.
- Po usmażeniu mięsa całość zalewamy wrzątkiem i przykrywamy.
- Mięso z cebulą dusimy pod przykryciem do zmięknięcia mięsa. Po tym czasie do całości dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę.
- Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki.
- Ogórki kroimy w kostkę.
- Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
- Warzywa dodajemy do mięsa, mieszamy, przykrywamy i dusimy do momentu, aż się nie ugotują.
- Na koniec dodajemy poszatkowane liście bazylii i oregano.
Taki gulasz jest doskonały na obiad.
Bitki z szynki wieprzowej - doskonałe przepisy na obiad
Danie z mięsa od szynki - jak zrobić bitki z szynki wieprzowej
Gulasz to nie jedyny sposób na przygotowanie mięsa z szynki wieprzowej. Bardzo popularne i smaczne są także bitki z szynki wieprzowej. Przepisów na przygotowanie bitek z szynki wieprzowej jest wiele, dlatego warto zapoznać się z kilkoma i samemu stwierdzić, który jest najlepszy.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 0,5 l wody,
- 1 kostka mięsna,
- 1 gałązka lubczyku,
- 2 cebule,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Szynkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, przyprawiamy i obsmażamy delikatnie na dużym ogniu.
- Usmażone mięso przekładamy do garnka.
- Cebule obieramy, kroimy w pióra i dodajemy do mięsa.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę mięsną i dodajemy to do mięsa z cebulą.
- Na wierzch kładziemy lubczyk, przykrywamy i dusimy całość przez godzinę.
Takie bitki podaje się z ziemniakami lub pieczywem.
Świeża szynka kulka doskonała do obiadu - bitki w sosie warzywnym
Poza tradycyjnymi przepisami na bitki z szynki wieprzowej, możemy spotkać się także z przepisem na bitki w sosie warzywnym. Danie to jest bardzo smaczne i nie tak trudne w przygotowaniu, przez co każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis.
Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 marchew,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryczka chili,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, 0,5 łyżeczki oregano, 0,5 łyżeczki cząbru, rozmaryn, tymianek,
- zioła: świeże listki bazylii, 1,5 łyżki posiekanego koperku, 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Szynkę kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm, rozbijamy je delikatnie i smażymy z obu stron na oleju.
- Usmażone mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.
- Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do cebuli dokładamy czosnek drobno posiekany.
- Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki.
- Marchew myjemy i kroimy w kostkę.
- Do wrzącej wody wrzucamy cebulę z czosnkiem, papryką, marchewką i papryczką chili. Do całości dodajemy przyprawy i zioła.
- Całość dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny.
- Po zmięknięciu mięsa przekładamy je z połową warzyw do drugiego garnka.
- Wywar z warzywami blendujemy na gładko, dodajemy do niego sos sojowy oraz sól i pieprz. Masą zalewamy mięso i zagotowujemy.
Takie danie z mięsa od szynki jest bardzo smaczne.
Soczysta szynka pieczona - jaki jest przepis na szynkę wieprzową
Soczysta szynka pieczona może być przygotowana na 2 sposoby. Pierwszym z nich jest pieczenie jej w naczyniu żaroodpornym, natomiast bardziej preferowane przez większość osób jest upieczenie jej w rękawie, dzięki czemu stanie się ona jeszcze bardziej soczystą szynką pieczoną.
Składniki:
- 1 kg szynki,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- rękaw do pieczenia,
- przyprawy: 3 łyżeczki majeranku, 1,5 łyżeczki soli, czarny pieprz, 5 liści laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Szynkę wkładamy do szklanego naczynia.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Liście laurowe i ziele angielskie miażdżymy w moździerzu.
- W miseczce mieszamy przyprawy, czosnek i olej.
- Marynatą nacieramy mięso i wkładamy je na noc do lodówki.
- Szynkę przekładamy do rękawa, zawiązujemy go i przebijamy w kilku miejscach.
- Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180oC.
Pamiętajmy by 15 minut przed zakończeniem pieczenia, rozciąć rękaw wzdłuż, dzięki czemu ładnie nam się ona przyrumieni.