Biała kiełbasa pieczona - TOP przepisy na pyszną kiełbasę

Fasolka po bretońsku z kiełbasą, zapiekanka ziemniaczana, a może żurek? Jest wiele sposobów na to, by wykorzystać domową kiełbasę. Jeśli jednak masz trochę więcej białej kiełbasy, koniecznie spróbuj zrobić pieczoną w piekarniku. Sprawdź najlepsze przepisy na pyszną kiełbasę!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o białej kiełbasie.
Biała kiełbasa pieczona – klasyczne przepisy
Biała kiełbasa pieczona po podsmażaniu
Biała kiełbasa niepodzielnie króluje na wielkanocnych stołach. Jednak nie ma chyba jednego, najbardziej tradycyjnego przepisu. Po prostu w każdym niemal domu przygotowuje się ją inaczej. A ponieważ jest surowa, to jest naprawdę wiele sposobów na to, jak ją przyrządzić. Gotowana, jako podstawa do wywaru do żurku, podsmażana z dodatkami lub bez, jako zapiekanka lub po prostu pieczona w piekarniku. Jak przygotować tę ostatnią? Na to także jest kilka sposobów! Oto najbardziej popularny z nich:
- 1 kg kiełbasy białej surowej,
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 
To zdecydowanie najprostszy sposób na przygotowanie białej kiełbasy. Piecze się ją bardzo krótko, ale wcześniej należy ją nieco podsmażyć. Trzeba pamiętać, że biała kiełbasa jest surowa i potrzebuje więcej czasu niż na przykład zwykła wędzona. Przygotowana w tak prostej formie jest jednak naprawdę bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodasz do niej kawałek świeżego, pachnącego chleba.
- Umyj kiełbasę.
 - Rozgrzej patelnię i ułóż na niej kiełbasę. Jeśli jest to możliwe, nie rozcinaj kiełbasek między sobą – zostaw je w dużym pęcie.
 - Obsmaż kiełbasę przez kilka chwil z obu stron.
 - Przełóż kiełbasę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego.
 - Piecz w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
 
Biała kiełbasa pieczona w ziołach
Kolejnym sposobem na przygotowanie bardzo smacznej białej kiełbasy pieczonej w piekarniku jest zamarynowanie jej w ziołach. Zapiekana kiełbasa przygotowana w ten sposób nie wymaga już podsmażania na patelni. Trzeba tylko przygotować ją nieco wcześniej, ponieważ musi trochę poleżeć w marynacie, by przeszła zapachami i dopiero później możesz ją upiec.
- 1 kg białej kiełbasy,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 łyżeczka tymianku,
 - 1 łyżeczka majeranku,
 - sól i pieprz do smaku
 
Do tego przepisu (jak i do wszystkich pozostałych) najlepiej sprawdza się surowa kiełbasa biała domowej roboty. Jest o wiele smaczniejsza i ma znacznie mniej wody niż ta kupiona w sklepie. Poznaj przepis na kiełbasę i spróbuj przygotować ją samodzielnie, to naprawdę może sprawić, że tak proste danie będzie od razu smakowało lepiej.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
 - Wymieszaj zioła ze sobą i dodaj czosnek, a następnie rozprowadź przyprawy po kiełbasie ze wszystkich stron. Nacieraj przez chwilę.
 - Przełóż kiełbasę do miski i przykryj folią lub talerzykiem. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny a najlepiej dłużej.
 - Przełóż kiełbasę na blaszkę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
 - Piecz około 40 minut. Jeśli chcesz podpiec kiełbasę, na ostatnie 10 minut możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza.
 
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł z przepisami na żurek z białą kiełbasą.
Biała kiełbasa w zalewie piwnej
A może by tak upiec białą kiełbasę na obiad? Dlaczego nie! Oto przepis, który świetnie sprawdza się w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub pure, zwłaszcza z dodatkiem chrzanu lub kiszonego ogórka. Przygotowanie nie jest trudne, a zalewa z piwa zmienia smak i sprawia, że kiełbasa jest po prostu bardzo smaczna.
- 1 kg białej kiełbasy surowej,
 - 2 małe cebule,
 - 50 ml piwa,
 - 3 łyżki musztardy,
 - 1 łyżeczka suszonego majeranku,
 - sól i pieprz do smaku
 
W tym przypadku dobrze sprawdzi się zarówno standardowa musztarda stołowa, jak i francuska, z wyraźnymi ziarenkami różnobarwnej gorczycy.
- Przygotuj składniki zalewy – piwo połącz z musztardą i przyprawami.
 - Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
 - Obierz cebulę, pokrój na piórka.
 - Kiełbasę ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Dodaj do niej cebulę na wierzch i boki.
 - Kiełbasę zalej zalewą.
 - Piecz około 45 minut pod przykryciem. Jeśli chcesz, by kiełbasa się przyrumieniła, podnieś temperaturę do 200 stopni na ostatnie 10 minut pieczenia.
 
Biała kiełbasa pieczona z cebulką
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w standardowej wersji
Kiełbasa pieczona z cebulą to połączenie idealne! Takie danie możesz bardzo szybko przyrządzić! Ważne tylko, by nie przegiąć z podsmażaniem cebuli, ponieważ przypalona ma charakterystyczny, bardzo intensywny posmak i może spowodować, że danie ci nie posmakuje. Ale poza tym bardzo łatwo możesz je zrobić. Czego potrzebujesz?
- 500 g białej kiełbasy (surowej),
 - 3 małe lub 2 duże cebule białe,
 - 1 łyżka oleju
 

Do kiełbasy możesz dodać przyprawy jak w przepisie na pieczoną kiełbasę z ziołami. Pieczenie sprawi, że mięso będzie miało świetny smak. Być może nie jest to szczególnie wykwintne danie, na imprezę lepiej sprawdzi się sałatka z makaronem i szynką albo śliwki w boczku. Taka kiełbasa lepiej sprawdzi się na obiad – jest naprawdę smaczna, a przy tym pieczenie i przygotowanie nie zajmują dużo czasu. Świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym.
- Obierz cebule. Pokrój ją w grubsze piórka.
 - Na patelni podgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmażaj chwilę, aż do zeszklenia.
 - Wyłóż cebulę do naczynia żaroodpornego.
 - Kiełbasę umyj, ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem w kilku miejscach.
 - Ułóż kiełbasę na cebuli.
 - Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 45 minut pod przykryciem.
 
Biała kiełbasa pieczona z cebulką w musztardowej zalewie
Zapiekana kiełbasa z cebulką może zostać przygotowana także w bardziej skomplikowanej wersji. Kiełbasa pieczona ma zawsze dobry smak, ale jeśli zamarynujesz ją wcześniej w glazurze z musztardy z odrobiną miodu… Będzie idealna! Oto przepis na kiełbasę z cebulą w marynacie:
- 1 kg białej kiełbasy (surowej),
 - 4 duże cebule,
 - 3 łyżki oleju,
 - 4 łyżeczki musztardy,
 - 1 łyżeczka miodu
 
Taką kiełbasę można przyrządzić także z dodatkiem ziół. Wystarczy dodać nieco majeranku lub papryki do marynaty. Jednak tak naprawdę jej smak i ostrość można regulować za pomocą wyboru musztardy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki wybierz rosyjską lub ostrą, jeśli delikatniejsze – stołową albo Dijon. Możesz także zdecydować się na musztardę francuską z drobinkami gorczycy.
- Cebulę obierz i pokrój w grubsze półplasterki.
 - Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oleju i delikatnie podsmaż na niej cebulę – tylko do zeszklenia.
 - Dno naczynia żaroodpornego wyłóż przygotowaną cebulą. Na wierzch ułóż kiełbasę. Każdą nakłuj wykałaczką lub widelcem w kilku miejscach.
 - Z 2 łyżek oleju, musztardy i miodu przygotuj marynatę. Za pomocą pędzelka rozprowadź ją po kiełbasie.
 - Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 60 minut.