Bitki z szynki wieprzowej - 5 najlepszych przepisów - wypróbuj!
Dania z mięsa są bardzo różnorodne. Jednym z takich dań, które wykorzystywane jest do obiadu, jest danie z duszonymi kotletami z szynki wieprzowej. Przygotowanie takich bitek wieprzowych w sosie nie jest wcale trudne, ale warto mieć przepis, z którego będziemy korzystać. Zobaczmy więc, jakie przepisy na te sznycelki są popularne.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o szynce domowej.
Z tego artykułu dowiesz się:
Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym - doskonała propozycja na obiad
Bitki w sosie własnym są chyba najbardziej znanym sposobem na przygotowanie duszonych kotletów z szynki wieprzowej. Sposób ich przygotowania nie jest trudny, dlatego właśnie nadają się one dla każdego. Zobaczmy więc, jak przygotować kotlety z szynki wieprzowej z sosem własnym.
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej,
- 1 l wody,
- 2 kostki mięsne lub warzywne,
- 3 cebule,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Szynkę kroimy na plastry o grubości około 2 cm, lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu.
- Usmażone mięso wkładamy do dużego garnka.
- Cebule obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do garnka z mięsem.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę i dodajemy to do garnka.
- Garnek przykrywamy i dusimy całość przez godzinę.
Takie bitki można podawać z ziemniakami, ale także z pieczywem w towarzystwie sałatek.
Bitki wieprzowe w sosie warzywnym - jak zrobić to danie z mięsa
Kotlety z szynki wieprzowej w sosie warzywnym - jak zrobić danie z mięsa na obiad
Jeśli tradycyjne bitki z szynki wieprzowej nie smakują nam lub po prostu czegoś nam w nich brakuje, wtedy powinniśmy poeksperymentować z innymi dodatkami do mięsa. Doskonałym przykładem na to są właśnie bitki z szynki wieprzowej duszone w sosie warzywnym.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 2 marchewki,
- 2 papryki czerwone,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, oregano, rozmaryn, tymianek,
- zioła: świeże listki bazylii, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Szynkę kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, rozbijamy je i smażymy z obu stron na oleju.
- Usmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
- Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebuli.
- Papryki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.
- Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Do wrzącej wody dokładamy czosnek, cebulę, paprykę, marchew i papryczkę chili.
- Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Całość dusimy około 1,5 godziny.
- Po zmięknięciu mięsa, przekładamy je do drugiego garnka wraz z połową warzyw.
- Wywar blendujemy, dodajemy do niego sos sojowy, sól i pieprz. Masą zalewamy mięso i zagotowujemy.
Takie danie z mięsa nadaje się doskonale na niedzielny obiad. Sprawdź także ten artykuł o wędzeniu szynki krok po kroku.
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym - jak ugotować to duszone mięso
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym to kolejny doskonały sposób, na to, jak możemy przygotować szynkę wieprzową. Różni się on zdecydowanie od poprzednich przepisów, ze względu na to, że smak grzybów w połączeniu z mięsem jest wspaniałą kompozycją, co nie znaczy, że poprzednie przepisy są złe.
Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej,
- 0,25 kg grzybków prawdziwków lub borowików,
- 0,25 grzybów suszonych,
- 0,5 l bulionu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- przyprawy: 4 ziarenka pieprzu czarnego, sól.
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w cienkie plasterki.
- Pokrojone mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
- Szynkę wieprzową podsmażamy na oliwie z obu stron.
- W garnku gotujemy bulion z pieprzem i solą.
- Do garnka wrzucamy suszone grzyby i mięso.
- Całość zagotować i gotować jeszcze 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
- Cebulę obieramy z łupiny i siekamy na drobno.
- Grzyby kroimy na kawałki.
- Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim grzyby z cebulą.
- Podsmażone grzyby wrzucamy do garnka i całość gotujemy jeszcze 0,5 godziny.
- Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką.
Do takiego dania z mięsa doskonale będą pasowały różnego rodzaju surówki i ziemniaki.
Bitki z szynki wieprzowej duszone w różnych sosach - jak ugotować te sznycle w sosie
Kotlety z szynki wieprzowej duszone w sosie musztardowym - jak zrobimy
Jeśli jesteśmy fanami musztardy, z pewnością zachwycą nas swoim smakiem bitki wieprzowe w sosie musztardowym. Przepis na nie jest banalnie prosty, dlatego warto przetestować go w swojej kuchni. Zobaczmy, jak zrobić właśnie takie bitki z szynki wieprzowej.
Składniki na bitki:
- 1 kg szynki,
- 6 cebul,
- olej,
- mąka pszenna,
- przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka.
Składniki na sos:
- 2 l rosołu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki masła,
- 8 łyżek musztardy francuskiej,
- 400 g musztardy angielskiej,
- przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki curry, 6 łyżek suszonej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w cienkie plasterki, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Cebulę obieramy, kroimy w pióra i podsmażamy.
- Mięso z cebulą kładziemy do garnka.
- Na rozgrzanym maśle podsmażamy sok z cytryny z musztardami.
- Gotujemy rosół, dodajemy do niego musztardę i przyprawy.
- Gorącym jeszcze sosem zalewamy mięso.
- Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.
Jeśli sos wyjdzie nam zbyt rzadki, wtedy dodajemy do niego rozmieszaną z wodą mąkę.
Bitki z szynki wieprzowej z sosem chrzanowym - jak ugotujemy te sznycle
Z kolei, jeśli musztarda nie jest dla nas najlepszym rozwiązaniem, możemy skusić się jeszcze na bitki w sosie chrzanowym, które doskonale będą komponowały się z buraczkami, pyzami i ćwikłą z chrzanem. Można je również podawać w inny sposób, np. z ziemniakami i surówkami.
Składniki:
- 600 g szynki wieprzowej,
- 4 łyżki chrzanu,
- 1 l wody,
- 100 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki mąki,
- 1 cebula,
- 1 kostka pieczeniowa do mięs,
- przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu czarnego, sól.
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron.
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku.
- Do garnka dodajemy mąkę, liść laurowy i pieprz.
- Całość zalewamy wrzącą wodą.
- Do garnka dodajemy mięso i kostkę.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy do zmięknięcia mięsa.
- Chwilę przed końcem odlewamy szklankę sosu i mieszamy ją ze śmietanką i chrzanem.
Zawartość szklanki wlewamy do garnka i całość gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu.