Jak zrobić golonkę pieczoną?

Z pewnością wiele z Was bardzo się zdziwi, ale golonka wieprzowa przed upieczeniem powinna zostać ugotowana. Pewnie z tego względu, wiele pań domu chętniej sięga po golonkę z indyka, która nie potrzebuje tak złożonego przygotowania. Choć pozornie samo gotowanie golonki nie jest rzeczą skomplikowaną, to jednak warto do całego procesu podejść precyzyjnie.

  1. Do garnka wypełnionego wodą wkładamy golonki, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki soli, ziarenka pieprzu i całość gotujemy przez około dwie godziny.
  2. Kolejnym etapem przygotowującym golonkę do pieczenia będzie jej zamarynowanie.
  3. Ugotowaną golonkę zostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy naszą marynatę.
  4. To którą marynatę wybierzesz, będzie zależało wyłącznie od Ciebie. Poniżej zamieszczone będzie kilka propozycji dotyczących marynowania golonki, jednak Ty możesz wykonać ją według własnych upodobań.

Golonka marynujemy przez całą noc lub minimum dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy golonkę z lodówki i czekamy 30 minut aż osiągnie temperaturę pokojową. Wtedy możemy przystąpić do jej pieczenia.

Warto wiedzieć, że z gotowaniem golonki nie powinno się przesadzać i należy precyzyjnie odmierzyć odpowiedni czas. Podobnie jak w przypadku innych potraw warto trzymać się zasad, żeby jeść smacznie i zdrowo. Wiele osób ma tendencje do przygotowywania mięsa, makaronu, a nawet warzyw. Czy wiesz, że wiele osób nie wie ile gotować ziemniaki? A to zdecydowanie najprostszy produkt do przygotowania.

Golonka pieczona w piekarniku w zalewie piwnej

Zdecydowanie najpopularniejszą golonką jest golonka po bawarsku, czyli taka, która marynowana jest w zalewie piwnej. Przepis na wykonanie tej golonki znajdziesz poniżej, choć pewnie wprawnym paniom domu nie trzeba jej przedstawiać.

Składniki:

  • 8 golonek jedno piwo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 listki laurowe
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Każdą golonkę wieprzową należy ugotować, o czym dowiedziałeś się z pewnością z początku artykułu.
  2. Wcześniej ugotowaną i wystudzoną golonkę, dość głęboko nacinamy nożem, wycinając wzór kraty, a następnie umieszczamy ją w dużej misce, do której wlewamy piwo, pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, ziele angielskie i przyprawę do wieprzowiny.
  3. Golonkę marynujemy przez około dwie godziny, nie wstawiając jej do lodówki.
  4. Po upływie tego czasu golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z całą zalewą.
  5. Zastanawiasz się na ile stopni nastawić piekarnik? Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  6. Golonkę pieczemy przez półtorej godziny pod przykryciem i przez kolejne 30 minut bez przykrywki.
  7. Podczas pieczenia należy pamiętać, aby co jakiś czas przewracać golonkę na drugą stronę lub oblewać ją zalewą.

Po upływie wyznaczonego czasu golonkę wyjmujemy z piekarnika i kładziemy ja na talerzach. Upieczone mięso podajemy z dodatkiem chleba i musztardy. Możemy ją również podać z ulubioną surówką i dodatkiem ziemniaków. Tak przygotowana zapiekana golonka w piwie jest fantastycznym daniem świątecznym, ale nie tylko. Golonkę możemy podawać również jako danie codzienne. Oczywiście o ile mamy czas na jej dokładne wykonanie.

Najlepsza golonka pieczona w zalewie miodowo-musztardowej

Trochę innym, ale również smacznym sposobem na przygotowanie golonki, jest wykonanie zalewy miodowo-musztardowej. Do przygotowania golonki będziesz potrzebować kilka składników i gadżetów w tym naczynie żaroodporne z pokrywką. Już teraz dowiedz się jak upiec i jak przygotować pyszną golonkę miodowo-musztardową.

Składniki:

  • 8 golonek
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • dwie łyżki miodu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski kolejno dodajemy: majeranek, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą mieloną, paprykę wędzoną mieloną, pieprz, sól, olej, sprasowany czosnek, musztardę i miód.
  2. Golonkę nacinamy ostrym nożem. Najbardziej popularne jest cięcie w kratę. Ten zabieg ma na celu umożliwić głębsze dotarcie marynaty do wnętrza golonki.
  3. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy ugotowaną i wystudzoną golonkę.
  4. Mięso polewamy zalewą, a jeżeli mamy możliwość wcieramy ją w skórkę golonki. Oczywiście najpierw nacinamy skórę golonki, tworząc na niej szeroką kratkę.
  5. Golonkę marynujemy przez dwie godziny.
  6. Pamiętamy, aby nie wstawiać jej do lodówki, ponieważ to wydłuży czas marynowania się.
  7. Po upływie dwóch godzin rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni i umieszczamy w nim golonkę.
  8. Golonka powinna znaleźć się w naczyniu żaroodpornym pokrywką.
  9. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i od razu podajemy do zjedzenia.

Jeśli zastanawiasz się, jak upiec golonkę, to jedynym sekretem jest to, że pieczenie powinno trwać około dwóch godzin i pierwsza jego część powinna odbywać się pod przykryciem, aby zapiekana golonka pozostała soczysta.

Bardzo często pojawiają się również pytania, na ile stopni powinien być ustawiony piekarnik. Optymalnie powinno to być 180-200 stopni, jednak jeśli posiadamy piekarniki, w których nie da się ustawić temperatury, to należy wówczas skrócić czas pieczenia lub co jakiś czas sprawdzać stan wypieczenia golonki.

Zdjęcie pokrywki na ostatnie 30 minut pieczenia sprawi, że nasza golonka będzie smaczna i chrupiąca. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę do golonki.

Bardzo dobra wieprzowa golonka pieczona w zalewie ziołowej

Z pewnością wiesz już, że sekretem smaku golonki wieprzowej, jest odpowiednia marynata. To od niej w ogromnym stopniu zależy, czy nasze mięso będzie miało wyrazisty i oryginalny smak. Jeśli interesuje Cię odniesienie do klasyki, to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Poniżej dowiesz się, jak upiec golonkę w zalewie ziołowej, tak aby była pyszna i chrupiąca.

Składniki:

  • 6 golonek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu zwykłego
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki Vegety
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku.

Przygotowanie:

  1. Do osobnego naczynia wlewamy olej i dodajemy wszystkie wymienione wcześniej przyprawy.
  2. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników i dodajemy sos sojowy.
  3. Golonkę nacinamy ostrym nożem, tworząc na niej kratę.
  4. Powstałą marynatę wcieramy w każdy kawałek golonki i odstawiamy ją na około dwie godziny.
  5. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a samą golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy ją przykrywką.
  6. Golonkę pieczemy w piekarniku przez około dwie godziny.
  7. Po upływie 90 minut ściągamy przykrywkę i pieczemy golonkę bez niej.
  8. Po upływie 2 godzin wyjmujemy golonkę z piekarnika i podajemy domownikom do zjedzenia.
  9. Tak przygotowaną golonkę możemy jeść razem z chrupiącą i pyszną skórką.
Pieczona golonka z dodatkami
Pieczona golonka to smaczny obiad, a przepisy na jej przygotowanie nie są trudne

Dobrze upieczona mięso powinno mieć pyszna i chrupiącą skórkę. Zapiekana golonka wieprzowa w marynacie ziołowej to wspaniały sposób na niedzielny obiad. Tak pieczoną golonkę w piekarniku możemy podawać z ogórkami kiszonymi, konserwowany mi albo z surówką z kapusty kiszonej. Jednak najlepsza będzie zdecydowanie w towarzystwie ogórków małosolnych.

Ciekawa i smaczna marynata do golonki z sokiem jabłkowym

Wspaniałym sposobem na przygotowanie golonki, jest wykorzystanie soku jabłkowego. Oprócz tradycyjnych marynat do tego typu mięsa możemy wykorzystać również inne zalewy. Ciekawym sposobem przyrządzenie golonki będzie marynata do jagnięciny. W przypadku mięsa jagnięcego sprawia ona, że mięso jest delikatne. Przepis na wykonanie marynaty i dokładny sposób postępowania z golonką znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki soku z jabłek
  • dwie łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 4 golonki wieprzowe

Przygotowanie:

  1. W osobnym naczyniu mieszamy olej, sok jabłkowy, musztarda Dijon, rozmaryn, tymianek, pieprz i cukier. Całość mieszamy do połączenia się składników.
  2. Golonkę nacinamy nożem, a następnie nacieramy ją przygotowaną wcześniej marynatą. Jeśli mamy możliwość, to marynujemy golonkę przez całą noc, wstawiając ją do lodówki.
  3. Następnego dnia przed pieczeniem, wyciągamy golonkę i czekamy 30 minut, żeby mogła ona osiągnąć temperaturę pokojową.
  4. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy golonkę pod przykryciem przez około półtorej godziny.
  5. Po upływie tego czasu ściągamy pokrywkę i zapiekaną golonkę przez kolejne 20 minut.

Gdy golonka będzie już gotowa, możemy ją podać domownikom na talerze wraz z wcześniej wykonaną ćwikłę z chrzanem. Zawsze dobrym i smacznym dodatkiem będą ziemniaki. Podobnie jak golonkę, je również możemy upiec z dodatkiem przypraw. Choć oczywiście smaczne będą również ziemniaczki z wody podane z podsmażonym na maśle koperkiem.

Który sposób na przygotowanie golonki wybrać? Jeśli chodzi o samo pieczenie, to za każdym razem będzie ono wyglądać tak samo, jednak sednem przygotowania golonki jest odpowiednia marynata, a tą możemy wybrać według naszych upodobań smakowych. Dla jednych najlepsze będą słodkie smaki, inni pozostaną przy klasyce i piwnej odsłonie golonki. To który przepis wybierzesz, zależy od tego na co Ty i Twoja rodzina ma ochotę. Ze swojej strony możemy życzyć smacznych posiłków i mile spędzonego czasu podczas gotowania.

ikona podziel się Przekaż dalej