Golonka z indyka

Przepyszna duszona golonka z indyka

Jeśli masz już dość ciągłego pieczenia mięsa, to w takim razie koniecznie musisz wypróbować przepis, który powie Ci jak w inny oryginalny sposób przygotować golonkę z indyka. Gotowanie nie musi być nudne. Wręcz przeciwnie powinno sprawiać przyjemność.  Nie zwlekaj i poznaj ten prosty przepis na wykonanie duszonej golonki z indyka, który odmieni Twoje podejście do gotowania.

Składniki:

  • 5 golonek
  • 500g pieczarek
  • duża śmietana
  • pół szklanki rosołu
  • 3 cebule
  • 6 listków laurowych
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawa do indyka
  • ogórki małosolne

Przygotowanie:

  1. Każdą z golonek dokładnie myjemy i umieszczamy w dużej misie.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie nacieramy nim golonkę, nie zapominając o przyprawie z indyka.
  3. Odkładamy golonkę z innymi przyprawami takimi jak: pokruszone liście laurowe, pokruszone ziele angielskie i pieprz.
  4. Następnie przechodzimy do przygotowania wywaru warzywnego, w którym możemy przygotować z dostępnych warzyw lub możemy wykorzystać ugotowany rosół.
  5. Na około godzinę pozostawiamy natartą golonkę, a następnie przekładamy mięso do większego garnka.
  6. Obkładamy ją pokrojoną cebulą. Dodajemy bulion śmietanę i wszystko łącznie gotujemy przez około dwie godziny.
  7. W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy je na kawałki. Pieczarki dodajemy do całości po około półtorej godziny.
  8. Gdy po dwóch godzinach golonka indycza będzie już gotowa, możemy podać ją na talerze domowników.

Mięso podajemy polane sosem, który powstał podczas gotowania. Do tak przygotowanej golonki najlepiej pasują ziemniaczki tłuczone z cebulką i ogórkami małosolnymi. Mięso wspaniale będzie smakować również z surówką z kapusty kiszonej. Choć duszona wersja popularnej golonki jest zdecydowanie mniej popularna, to jej smak zdecydowanie jest wart ryzyka.

Pieczona golonka z indyka z warzywami w rękawie

Jeśli lubisz mięsa pieczone w rękawie, to przepis na tę golonkę z indyka powinien Cię zainteresować. Do jej wykonania potrzebujesz rękaw i naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso. Żeby przygotować mięso z indyka potrzebna będzie odpowiednia marynata. Przepis na to, jak upiec golonkę w rękawie znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 4 golonki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do indyka
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 8 ziemniaków
  • około 200 g selera

Przygotowanie:

  1. Golonki dokładnie myjemy i umieszczamy w misce.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy go w szklance.
  3. Dodajemy do niego olej, słodką paprykę, ostrą paprykę, przyprawę do indyka, a także pozostałe przyprawy.
  4. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Powstałą zalewą nacieramy golonkę i odstawiamy ją do lodówki na około 3 godziny.
  5. W czasie, w którym golonka będzie leżała w lodówce, możemy przygotować warzywa do pieczenia.
  6. Obieramy marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki, a następnie wszystko dokładnie kroimy na mniejsze części.
  7. Po upływie 3 godzin wyciągamy golonkę na blat i czekamy około 30 minut, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
  8. Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni. Golonkę umieszczamy w rękawie i polewamy ją marynatą. Dodajemy wszystkie warzywa, a następnie zawiązujemy rękaw i umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym.
  9. Golonkę pieczemy przez półtorej godziny. Po tym czasie rozcinamy rękach i pieczemy ją jeszcze przez 30 minut.

Najlepszym sposobem na podanie tego typu golonki są warzywa, z którymi została upieczona. Możemy również zdecydować się na przygotowanie prostej surówki z pora i marchewki. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na marynatę do golonki.

Pomysły na golonkę z indyka

Przepyszna golonka z indyka z piekarnika

Poniżej ciekawe propozycje, przepisy na to, jak przygotować golonkę z indyka.

Jeśli lubisz pieczone mięso, to koniecznie powinieneś spróbować golonki z piekarnika o smaku czosnkowo-miodowym. To niecodzienne połączenie sprawi, że mięso z indyka będzie smakować wybornie. Już teraz dowiedz się jak zrobić golonkę w piekarniku o zupełnie innym, oryginalnym smaku.

Składniki:

  • 8 golonek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 ząbki czosnku zwykłego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Golonki dokładnie myjemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. W misce mieszamy olej, miód, sos sojowy i podane wcześniej przyprawy.
  3. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy nimi golonkę.
  5. Naczynie żaroodporne zamykamy pokrywką i wkładamy je na noc do lodówki.
  6. Następnego dnia na około godzinę przed pieczeniem, wyciągamy mięso z lodówki i dajemy mu czas, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
  7. Golonkę pieczemy przez około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając ją wytwarzającym się sosem.
  8. Po upływie tego czasu ściągamy pokrywkę i zapiekamy golonkę jeszcze przez 20 minut.
  9. Wyjmujemy golonkę z piekarnika i układamy kawałki na talerzach.

Tak przygotowane mięso możemy podać z ziemniakami tłuczonymi z cebulą i z ogórkami kiszonymi. Golonkę możemy zjeść też z chlebem i z dodatkiem musztardy.

Pieczona golonka w piwie

Lubisz golonkę po bawarsku, jednak nie masz czasu na jej przygotowanie? W takim razie koniecznie wypróbuj nasz szybki przepis na pieczoną golonkę z indyka w piwie. Jak już pewnie wiesz, przygotowanie mięsa z indyka zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie golonki wieprzowej. Jest ona również dużo łatwiejsze do przyrządzenia. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić pyszne danie obiadowe w krótkim czasie.

Składniki:

  • 4 golonki
  • 2 duże cebule
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • dwie łyżeczki soli
  • pół litra piwa
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Czosnek obieramy i kroimy w drobne kawałeczki.
  3. Golonki myjemy i osuszamy, a następnie umieszczamy w większej misce.
  4. Do golonki dodajemy wszystkie przyprawy, piwo, czosnek i cebulę, a następnie całość wkładamy do lodówki na całą noc.
  5. Golonka wyciągamy z zalewy następnego dnia i umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym.
  6. Przed rozpoczęciem pieczenia czekamy około 30 minut, aż mięso osiągnie temperaturę pokojową.
  7. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy cebulę i przyprawy z zalewy. A także kilka łyżek zalewy piwnej.
  8. Golonka pieczemy przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod przykryciem.
  9. W międzyczasie co jakiś czas polewamy golonkę pozostałą zalewą Piwną.
  10. Staramy się to robić co około 20 minut.
  11. Po upływie półtorej godziny ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 30 minut naszą golonkę.

Tak przygotowane mięso możemy podać z ziemniakami i z krojonymi buraczkami. Jest to doskonały i szybki sposób na przygotowanie weekendowego obiadu, ponieważ zaangażowanie w powstawanie tej potrawy jest minimalne.

Skoro już wiesz jak upiec przepyszną golonkę z indyka, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zaskoczyła swoją rodzinę nowym ciekawym przepisem.

Golonka duszona na patelni

Jeśli nie masz czasu, a chcesz zjeść coś na szybko, to golonka z patelni będzie idealnym wyborem. Oczywiście “ szybko” nie oznacza, że danie gotowe będzie w 5 minut, ale podczas gdy golonka będzie się przygotowywać, Ty będziesz mogła robić coś innego.

Składniki:

  • 4 golonki
  • czosnek mielony
  • pół łyżeczki papryki mielonej
  • pół łyżeczki Vegety
  • pół łyżeczki majeranku
  • olej

Przygotowanie:

  1. Golonki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Na rozgrzaną patelnię nalewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, a następnie rozgrzewamy go. Gdy olej będzie gorący, układane na nim golonki.
  3. Golonki smażymy z każdej strony przez kilka minut, a następnie posypujemy mieszanką przypraw, utworzoną z powyższych składników.
  4. Golonki podlewamy odrobiną wody i przykrywamy je pokrywką.
  5. Dusimy je przez około dwie godziny, co jakiś czas sprawdzając, czy woda się nie wygotowała.
  6. W razie konieczności podlewamy golonkę odrobiną wody.
  7. Należy pamiętać, aby podczas duszenia golonki obracać ją co jakiś czas.
  8. Golonkę dusimy przez 2 godziny, po tym czasie możemy podać ją do zjedzenia.

Tak przygotowane mięso podajemy z gotowanymi młodymi ziemniaczkami z koperkiem, a także z sałatką sałaty lodowej rzodkiewki i jajka. Oczywiście to nie jedyny sposób na podanie tego typu mięsa. Do golonki zawsze pasują ogórki w każdej postaci, a także uwielbiane przez Polaków buraczki.

Golonka - jak zrobić, żeby była smaczna?

Wiele osób boi się przygotowywać, golonkę ponieważ uważają, że obróbka tego mięsa jest bardzo trudna. Prawda jest zupełnie inna. Najważniejszy w przygotowaniu golonki z indyka jest czas i cierpliwość. To dzięki odpowiedniemu marynowaniu możemy uzyskać wspaniały smak, a na to trzeba poczekać. Samo marynowanie powinno trwać minimum 3 godziny, jednak dobrze by było, gdyby trwało ono całą noc. Zdecydowanie golonka nie jest potrawą na szybki codzienny obiad, ale nie dlatego, że potrzebuje dużego zaangażowania.

Kolejnym ważnym aspektem w przygotowywaniu golonki pieczonej, jest odpowiednia temperatura i długość pieczenia. Sekretem uzyskania soczyste i golonki, jest pieczenie jej pod przykryciem przez większość czasu potrzebnego na jej przygotowanie i ściągnięcie przykrycia pod sam koniec pieczenia. Dzięki temu w środku golonka będzie nadal soczysta, a na zewnątrz zyska pyszną i chrupiącą skórkę.

Wiesz już, który przepis jest odpowiedni dla Ciebie? W takim razie nie wahaj się i podczas najbliższego weekendu zaskocz swoją rodzinę wspaniałym i wykwintnym obiadem zainspirowanym naszą stroną.

ikona podziel się Przekaż dalej