Jak upiec boczek? Oto 5 najważniejszych zasad
Pieczony boczek to dobry sposób na świąteczny obiad. Możesz także wykorzystać go na kanapki albo do sałatki. Jak upiec boczek, by był smaczny, świeży i aromatyczny? Poznaj 5 najważniejszych zasad dotyczących pieczenia boczku i sprawdź najlepsze przepisy, jak go przyrządzić.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o boczku.
Jak upiec boczek – najważniejsze zasady
Pieczenie boczku w piekarniku to wydawałoby się prosta sprawa. Wystarczy doprawić surowy boczek, wstawić do piekarnika i już. Nic bardziej mylnego! Boczek po pieczeniu często staje się suchy, nie ma kruchości i aromatu. Jak upiec boczek, by był naprawdę soczysty, naprawdę pachnący i obłędnie smaczny? Oto pięć najważniejszych zasad:
- Surowy boczek do pieczenia – w sklepach mięsnych masz do wyboru kilka rodzajów boczku – wędzony parzony, wędzony surowy i po prostu surowy. Do pieczenia wybierz ten ostatni, będzie zdecydowanie najlepszy. Parzony i wędzony boczek lepiej sprawdzi się do takich potraw jak śliwki w boczku, chilli con carne czy fasola po bretońsku. Można nim doprawić także żurek z białą kiełbasą.
- Świeży boczek do pieczenia – zwróć uwagę także na to, czy boczek jest świeży. Jak go rozpoznać? Dobry boczek ma jasny, wręcz biały tłuszcz. Mięso jest soczyste i sprężyste. Jeśli jest wyraźnie podsuszone, boczek nie sprawdzi się do pieczenia w całości.
- Pieczenie boczku w marynacie – nigdy nie zapomnij zastosować marynaty. To ona decyduje o tym, że mięso będzie kruche i soczyste. Boczek powinien leżakować w marynacie co najmniej 2-3 godziny, lepiej 8 a optymalnie 24. Przyprawy, sól, woda i inne składniki przenikną w pory mięsa, a ty będziesz mieć aromatyczną i bardzo smaczną potrawę.
- Pieczenie boczku w rękawie do pieczenia – pieczenie surowego boczku możesz zrobić na kilka sposobów. Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso będzie soczyste, użyj rękawa do pieczenia. Może wtedy zabraknąć ci nieco chrupkości i kruchości, ale boczek puści także sos, który możesz zastosować do kaszy czy ziemniaków.
- Piecz przez odpowiedni czas – przepis na boczek pieczony nie podaje czasu pieczenia? To nic, ponieważ jest jedna ważna zasada, która tutaj świetnie się sprawdza. 1 godzina pieczenia (w temperaturze 180-200 stopni) na 1 kg mięsa.
Jak upiec boczek na kanapki – prosty przepis
Dobry pieczony boczek na kanapki
Boczek świetnie zastąpi sklepową wędlinę. Będzie nie tylko zdrowszy, lecz także smaczniejszy. Wystarczy go upiec z dodatkami i przyprawami, by był super soczysty i świetnie sprawdził się na kanapki. Oczywiście w tym wypadku należy sięgnąć po surowy boczek.
- 1,5 kg boczku,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 czubate łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
- duża szczypta majeranku,
- kilka liści laurowych
Przygotowanie takiego boczku jest bardzo proste. Można go zrobić błyskawicznie – wystarczy przygotować marynatę, dobrze przyprawić, odłożyć, a potem wstawić do piekarnika. Zrobisz go w wolnej chwili, a cała rodzina będzie zadowolona ze smakowitej wędlinki na kolację. Jak zrobić dobry boczek pieczony do kanapek?
- Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do dużej miski.
- Posyp solą, majerankiem, pieprzem i papryką.
- Rozgnieć czosnek i dodaj do mięsa. Porządnie wetrzyj przyprawy z każdej strony.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Mięso obłóż cebulą i liśćmi laurowymi. Zawiń miskę folią aluminiową.
- Odstaw miskę do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (grzanie góra-dół). Włóż boczek do naczynia żaroodpornego. Jak długo powinien się piec? Do miękkości, czyli mniej więcej 1,5 godziny. Ostatnie 30 minut piecz w temperaturze 170-180 stopni. Sprawdź także ten artykuł na temat peklowania boczku krok po kroku.
Boczek pieczony w miodowej glazurze
Miodowo-musztardowa glazura to standard, jeśli chodzi o marynowanie różnego rodzaju mięs wieprzowych. Dobrze sprawdza się zwłaszcza w przypadku boczku, chociaż oczywiście w ten sposób można przygotować także kurczaka czy szynkę. Boczek w marynacie miodowej jest naprawdę bardzo dobry, głównie ze względu na jego słodko-ostry smak.
- 1 kg boczku surowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki ostrej musztardy,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: szczypta tymianku
Tak przygotowany boczek surowy można podać także na obiad – wystarczy pokroić go w grube plastry i podać z ziemniakami lub kaszą orkiszową. Ale najlepszy będzie na zimno, do pokrojenia na kanapki. Nie postoi długo – od razu wszyscy chętnie go zjedzą. Musisz tylko dobrze go przyprawić i wybrać dobrą, smaczną musztardę.
- Boczek umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- W miseczce przygotować marynatę: miód, musztardę, oliwę z oliwek, sól, pieprz i tymianek wymieszać.
- Boczek ponacinać w kilku miejscach. Nałożyć marynatę, mocno ją wklepując lub za pomocą pędzelka.
- Przełożyć mięso do miski i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach około 60 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć przykrycie i podpiekać jeszcze 15-20 minut, by wierzch się przyrumienił i zrobił chrupiący.
Jak upiec boczek na obiad? Boczek pieczony z ziemniakami – przepis
Soczysty boczek z ziemniakami pieczony w piekarniku – to świetny pomysł na obiad. Sprawdzi się nawet w święta czy na przyjęcie, obok takich potraw jak chilli con carne czy śliwki w boczku. Można go szybko i dość łatwo przygotować. Oczywiście pieczenie surowego boczku musi trochę potrwać, jednakże przyrządzić można go bardzo szybko. Wystarczy tylko dobrze przyprawić i odstawić do lodówki. A potem już tylko pieczenie w piekarniku.
- 1,5 kg surowego boczku ze skórką i żebrami,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 2 cebule,
- 1 kg ziemniaków,
- 4 łyżki oleju,
- sól i pieprz
Boczek przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej. Dlatego świetnie sprawdzi się na święta – można go podszykować wcześniej, a w świąteczny dzień tylko wyciągnąć z lodówki i wstawić do piekarnika.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Cebulę obierz i pokrój na kawałki.
- Olej wymieszaj z czosnkiem i przyprawami.
- Skórę na boczku ponacinaj poprzecznie.
- Natrzyj mięso przyprawami w oleju.
- Odłożyć boczek do lodówki w misce przysłoniętej talerzem lub folią spożywczą.
- Kolejnego dnia obierz ziemniaki. Pokrój je na ćwiartki i skrop olejem.
- W brytfannie ułóż krążki cebuli, a na nich połóż boczek.
- Ziemniaki poukładaj obok mięsa.
- Piecz 1,5 godziny w 200 stopniach.