Jak wybrać nadziewarkę do kiełbasy? Na te rzeczy musisz zwrócić uwagę
Nadziewarki do wędlin to bardzo obszerny temat, który powinniśmy zgłębić, decydując się na zakup jednego z tych urządzeń. Do wyrobu kiełbas najlepsza jest nadziewarka do kiełbas, ale tutaj staniemy przed wyborem, czy lepsza będzie elektryczna czy też ręczna. Dowiedzmy się zatem, co wziąć pod uwagę, wybierając nabijarkę do kiełbas.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędlinach domowych.
Nadziewarka do kiełbas - budowa urządzenia
Nadziewarka do kiełbas spotykana jest też pod takimi nazwami jak nabijarka do kiełbasy oraz lewar do kiełbasy. Nie zapomnijmy jednak o nadziewarkach do wędlin, które łączą w sobie cechy lewaru do kiełbasy, ale także maszynki do mielenia mięsa. Jest to bardzo wygodne urządzenie, które pomaga nam przy wykonywaniu wędlin, ale także nadaje się do kabanosów i innych kiełbas. Nabijarka do kiełbasy może być elektryczna, co przyspieszy naszą pracę, ale bardzo często używane są także ręczne nadziewarki. Warto poznać budowę tych urządzeń.
Ręczne nadziewarki do wędlin składają się korby, która przymocowana jest za pomocą nakrętki motylkowej do korpusu oraz elementów z niego wychodzących. Tymi elementami są tulejka, ślimak oraz trzpień, na którym zamocowany jest nożyk. Za nożykiem mogą znajdować się nakrętki, sitka i lejki do kiełbasy. Oczywiście nie może też zabraknąć gum, służących do przymocowania maszynki do stołu.
Ręczna nabijarka do kiełbasy wykonana jest w podobny sposób. Z boku korpusu odchodzi korba, przymocowana przy pomocy śruby podkładki i zębatki. Na górze znajduje się otwór, dzięki któremu mięso przemieszczane jest do zbiornika. Tam pod wpływem tłoka idzie do lejka, a następnie do naciągniętych na niego jelit. Lewar do kiełbasy ma na spodzie śruby mocujące do stołu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wędliny z szynkowara.
Elektryczna nadziewarka do wędlin nie ma korby, ponieważ praca wykonywana jest przez urządzenie, a nie przez nas. Na górze korpusu znajduje się gardziel, do której wkładamy mięso, a te przechodzi do zbiornika. Z korpusu wychodzi podajnik, dalej ślimacznica, nóż tnący i różne końcówki, w tym tarcze, nakładki do kiełbas i sitka.
Na co zwrócić uwagę, wybierając nadziewarki do wędlin?
Zastanawiając się nad tym, jak zrobić kiełbasę swojską czy też jak zrobić kiełbasę z dzika lub co będzie odpowiednie do kabanosów, powinniśmy zapoznać się z rodzajami nadziewarek do kiełbasy. Pamiętajmy, że nadziewarka do kiełbas może mieć różnej średnicy lejki, dzięki którym uzyskamy odpowiednią grubość kiełbas. Oczywiście do kabanosa wybierzemy końcówki o mniejszej średnicy niż do kiełbasy swojskiej.
Ważną rzeczą, nad którą powinniśmy się zastanowić, jest to, jak często będziemy używać nadziewarki do wędlin. Jeśli jest to raz do roku, to nie opłaca się kupować bardzo drogiego i elektrycznego urządzenia, a lepiej zainwestować w tańsze i ręczne nabijarki. Jeśli regularnie wykonujemy kiełbasy i inne wędliny, to opłaca się kupić droższą i bardziej wygodną nadziewarkę elektryczną. Taka nadziewarka kiełbas posłuży dłuższy czas.
Kolejna sprawa to, czy potrzebujemy maszynkę tylko do kiełbasy, czy lepsza byłaby wielofunkcyjna z funkcją mielenia mięsa. Pamiętajmy, że zanim przystąpimy do wędzenia kiełbasy lub parzenia kiełbasy musimy odpowiednio przygotować mięso. Dlatego warto zakupić nadziewarkę z wymiennymi końcówkami, pozwalającymi na mielenie mięsa. No i na pewno jednym z najważniejszych punktów jest budżet, który mamy do wykorzystania. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu szynki krok po kroku?
Nadziewarki do wędlin - ceny
Dobrze wykonana kiełbasa sprawia, że zarówno wędzenie, jak i parzenie kiełbasy będzie prostsze i mięso nie będzie się rozlatywało. Dlatego też odpowiedni wybór nadziewarki do naszych wymagań jest tak ważny. Ceny nabijarek do kiełbas różnią się i zależą od producenta, pojemności zbiornika, od tego, czy jest to nadziewarka ręczna, czy elektryczna, ale także od tego, czy wybieramy nadziewarkę do kiełbas, czy wielofunkcyjną nadziewarkę z funkcją mielenia mięsa. Zobaczmy więc, ile mniej więcej kosztują nadziewarki, należące do różnych kategorii.
Zacznijmy więc od nadziewarek ręcznych, które są zdecydowanie tańsze, ale ich użytkowanie wymaga od nas większego wysiłku. Jednocześnie naprawa takich urządzeń będzie mniej kosztowna niż naprawa urządzeń elektrycznych. Ceny za nabijarki do kiełbas ręczne zaczynają się na poziomie kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Przykładowo w cenie 60 zł zakupimy nadziewarkę do kiełbas 2,5 kg z firmy Edel Hoff, ale również z tej samej firmy możemy kupić nadziewarkę 5,5 kg za 225 zł. Polecanymi firmami są również Biowin - nadziewarki za około 100 zł oraz Oscar Cook - w cenie 150 zł za 3 kg.
Nadziewarki elektryczne są droższe, ale dla osób, które regularnie je używają, są bardziej praktyczne niż ręczne. Nadziewarki do kiełbas z firmy COOK PRO o pojemności 15 l kosztują około 2000 zł, a o pojemności 10 l 1700zł. Na rynku znajdziemy również firmę Tyall, oferującą nadziewarki do wędlin w cenie 2500 zł za 15 l. Są dostępne oczywiście tańsze urządzenia, takie jak z firmy Esperanza, gdzie kupimy elektryczną maszynkę do wędlin w cenie około 120 zł. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięsach i wędlinach.
Nadziewarka do kiełbas jest praktycznym urządzeniem ułatwiającym nam robienie kiełbas. Pamiętajmy jednak, że należy odpowiednio dobrać ją do swoich wymagań i preferencji. Tak naprawdę parzenie kiełbasy będzie przebiegało dobrze, bez względu na to, czy kiełbasa będzie wykonana w drogiej czy taniej maszynce. Liczy się to, w jaki sposób rozmieścimy mięso w jelitach. Nadziewarka kiełbas to zakup wart rozważenia.