Kiełbasa z dzika - podstawowe informacje

Kiełbasa z dziczyzny jest jedną z kiełbas bardziej lubianych przez smakoszy. Bardzo często kiełbasy z dziczyzny nazywane są kiełbasami myśliwskimi, przez wzgląd na rodzaj mięsa użytego do produkcji. Warto wiedzieć, w jaki sposób może być przygotowana kiełbasa z dziczyzny.

Kiełbasa myśliwska jest bardzo apetyczną wędliną, o ile jest prawidłowo wykonana. Ważnym elementem jest tutaj peklowanie mięsa na kiełbasę. Poprzez peklowanie mięs na kiełbasę uzyskamy wyjątkowy aromat, a dodatkowo dłuższą trwałość kiełbasy. Dodatkowym elementem jest parzenie kiełbasy oraz wędzenie kiełbasy z dzika, które łączą się z rodzajem kiełbasy.

Parzenie kiełbasy, tak samo, jak i wędzenie kiełbasy z dzika, wykonujemy, gdy jest to konieczne. Ze względu na sposób wykonania wyróżnia się kiełbasy surowe, parzone i wędzone. Przy wędzeniu kiełbas z dzika i przy parzeniu kiełbas ważna jest temperatura i odpowiednie dobranie czasu. Dzięki właściwym proporcjom możemy uzyskać lepszy smak i konsystencję kiełbas. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wędliny z szynkowara.

Przepis na kiełbasę z dzika

Przepis na kiełbasę z dzika jest prosty, choć wymaga od nas czasu. Warto zaznaczyć, że mięso dzika dzieli się na klasy. Klasa I to łopatka, szynka i karkówka, do klasy II należy przerośnięty boczek, a do klasy III drobne mięso, w tym gicze i pozostałe części z obróbki łopatki i szynki. Zobaczmy, jak powinna być zrobiona kiełbasa z dzika.

Pierwszy przepis na kiełbasę z dzika wygląda następująco.

Składniki:

  • 3 kg mięsa klasy I,
  • 6 kg mięsa klasy II,
  • 1 kg mięsa klasy III,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • jałowiec,
  • jelita wieprzowe.

Majeranek, pieprz i jałowiec dodajemy w ilości 1 g na 1 kg, a 2-3 ząbki czosnku na kg.

Przygotowanie:

  • Mięso kroimy i każdą klasę peklujemy oddzielnie.
  • Zostawiamy na 2 dni.
  • Mięso mielimy: klasa I na sitku 8 mm, klasa II na 5 mm, klasa III na 3 mm.
  • Wszystkie klasy mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy.
  • Wyrabiamy masę do kleistej formy.
  • Osłonki napełniamy i odwijamy.
  • Wędzimy kiełbasę dymem w 50oC do uzyskania brązowego koloru.
  • Podnosimy temperaturę do 90oC i podpiekamy.

Tak przygotowana kiełbasa powinna być przechowywana w lodówce lub zamrażarce.

Kolejny przepis jest bardzo podobny.

Składniki:

  • 1,7 kg mięsa z dzika klasy I,
  • 1,6 kg mięsa z dzika klasy II,
  • 1,7 kg mięsa z dzika klasy III,
  • 3 łyżeczki soli peklowanej,
  • 15 roztartych ziaren jałowca,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 roztartych liści laurowych,
  • 4 łyżki majeranku roztartego,
  • 4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 4 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego,
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
  • 130 ml wywaru z kości,
  • sól,
  • 0,5 szklanki wywaru z kości,
  • jelita wieprzowe.

Kiełbasa z dzika na talerzu
Jak zrobić kiełbasę z dzika? Zobacz sprawdzone wskazówki krok po kroku

Ilość soli musimy dostosować do swoich preferencji. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu szynki krok po kroku?

Przygotowanie:

  • Do 3 l zagotowanej wody dodajemy liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Pod koniec gotowania wrzucamy majeranek i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Dodajemy sól peklującą i mieszamy.
  • Mięso myjemy pod bieżącą wodą.
  • Mięso kroimy w 2 cm kawałki, zalewamy zalewą peklującą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do lodówki na 5 dni.
  • Po tym czasie wyciągamy z lodówki i myjemy.
  • Mięso klasy III rozdrabniamy na sitku 4 mm, mięso klasy II na 8 mm, a mięso klasy I na 12 mm.
  • Całe mięso doprawiamy solą.
  • Jelita namoczone w wodzie wypełniamy mięsem i odkręcamy.
  • Uformowane kiełbasy trzymamy w lodówce.

Po kilku godzinach kiełbasy są gotowe do uwędzenia.

Kiełbasy z sarny, z dzika i wieprzowiny

Kiełbasa myśliwska to nie tylko kiełbasa z dzika, ale także kiełbasa z sarny. Popularne są również kiełbasy z dzika i wieprzowiny, które wyróżniają się bardzo interesującym smakiem. Zobaczmy więc przepisy na to, jak wykonać te interesujące wędliny, które zachwycają wielu smakoszy. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięsach i wędlinach.

Kiełbasy z sarny z dzika i wieprzowiny są bardzo dobrym dodatkiem, który sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację.

Składniki:

  • 3 kg mięsa z dzika,
  • 2 kg łopatki z sarny,
  • 500 g boczku wieprzowego,
  • 10 g cukru,
  • 125 g mieszanki peklującej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 główka czosnku,
  • ok. 6 m jelita.

Dobrze, gdy papryka będzie wędzona.

Przygotowanie:

  • Mięso klasy III mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach, dodajemy czosnek i przyprawy.
  • Mięso przekładamy do miski i wyrabiamy ze schłodzonym wywarem mięsnym lub zimną wodą.
  • Mięso klasy II mielimy przez grube sito, a mięso klasy I kroimy na 1-cm sześciany.
  • Mieszamy mięso, dodajemy mieszankę peklującą i cukier.
  • Całość odstawiamy na 2 dni do lodówki.
  • Jelita napełniamy farszem i przewiązujemy w wybranych miejscach.

Po zakończeniu pracy wieszamy kiełbasy na noc.

Kiełbasa z dzika może być podawana na surowo, wędzona albo sparzona. Jeśli chcemy uwędzić nasze kiełbasy, powinniśmy zrobić to w temperaturze 40-60oC przez około 3 godziny. Po tym czasie przechowujemy je w lodówce. Przepisów na kiełbasę z dzika jest wiele i to od nas zależy, który wybierzemy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu boczku w domu?

ikona podziel się Przekaż dalej