Pasztet na Wielkanoc krok po kroku

Domowe pasztety najczęściej przygotowuje się właśnie na święta, a wariantów i przepisów jest mnóstwo. Smaczny, soczysty pasztet na Wielkanoc jest fantastyczną przekąską, ale można podać go także na uroczyste śniadanie. Na pewno trafi na biesiadny stół, dlatego przedstawiamy sprawdzony przepis, który zauroczy twoich gości.

  • 2 bułki kajzerki,
  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 1 kg łaty wołowej,
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 6 jajek,
  • 1 cebula duża,
  • 3 listki laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • gałka muszkatołowa,
  • 100 ml koniaku,
  • 10 plastrów wędzonego boczku do przybrania,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Mięsa wielkanocne, a zwłaszcza pasztet, warto przygotowywać wcześniej. Pasztet dobrze się mrozi i przechowuje, zatem możesz zrobić go nawet sporo przed świętami. Jeśli jednak chcesz, by był świeży, zacznij robić go w czwartek lub w piątek. W Wielką Sobotę, po święcące, będziesz mógł go już skosztować.

  1. Przygotuj mięso – pokrój w grubą kostkę i przesmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do dużego garnka.
  2. Namocz bułki w wodzie.
  3. Do mięsa dodaj cebulkę, wątróbkę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wodą.
  4. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  5. Wszystkie składniki, razem z namoczonymi bułkami przemiel dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
  6. Dodaj żółtka, koniak, sól, pieprz i przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie rękoma.
  7. Ubij białka i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż pasztet do foremek wysypanych bułką tartą. Na wierzch połóż kawałki boczku.
  9. Piecz przez 85 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Mięsa na Wielkanoc – pieczeń rzymska z jajkiem

Dobrą alternatywą dla pasztetu jest pieczeń rzymska. Świetnie smakuje, na dodatek ładnie wygląda na półmisku, a w jej wnętrzu kryje się jajko. Idealne nawiązanie do charakteru świąt i tradycji. Mięsa wielkanocne tego rodzaju można podać na śniadanie, ale sprawdzą się także jako przekąska w czasie rodzinnego biesiadowania.

  • 500 g łopatki wieprzowej mielonej,
  • 5 jajek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 garść siekanego majeranku świeżego,
  • sól i pieprz do smaku

Pieczeń można przygotować dość szybko. Najczęściej robi się ją wyłącznie z mięsa wieprzowego, a to z łopatki najlepiej się sprawdza, ponieważ nie jest suche. Możesz jednak wykorzystać mięso z szynki, wieprzowo-wołowe lub drobiowe.

  1. Ugotuj 4 jajka na twardo.
  2. Obierz i poszatkuj cebulę. Zeszklij ją na patelni na smalcu.
  3. Przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj do cebuli. Podsmaż przez chwilę.
  4. Zawartość patelni przełóż do dużej miski, dodaj tam mięso i pozostałe przyprawy razem z chrzanem. Wymieszaj.
  5. Przygotuj foremkę keksową. Polej ją olejem i oprósz bułką tartą.
  6. Połóż na dno część mięsa. Ułóż na nim jajka wzdłuż, następnie przykryj pozostałą częścią mięsa. Wypełnij nim wszystkie przestrzenie między jajkami.
  7. Posmaruj pieczeń z wierzchu grubo musztardą.
  8. Piecz przez 50 minut w opcji góra dół w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na ciasta wielkanocne.

Mięsa na Wielkanoc: pieczony schab - przepis na wielkanocny stół

Mięso pieczone to także nieodzowny towarzysz świątecznych uczt. W tym wypadku polecamy pieczony schab: idealny na kanapki, świetny na śniadanie, wspaniały jak przystawka w czasie rodzinnego spotkania. Mięso pieczone może mieć naprawdę ciekawy smak, o wszystkim decyduje marynata do schabu pieczonego.

Mięsa na wielkanoc, czyli pasztet na wielkanoc i inne potrawy z mięsa
Mięsa na wielkanoc, czyli pasztet na wielkanoc i inne potrawy z mięsa
  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 1 duża cebula,
  • 5 liści laurowych,
  • rozmaryn, majeranek, sól i pieprz do smaku,
  • ½ szklanki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

W podobny sposób może zostać przygotowana marynata do żeberek, jednak to schab najlepiej się sprawdza i najbardziej zyskuje na dodaniu sosu sojowego. Dzięki marynacie mięso jest kruche, soczyste i aromatyczne.

  1. Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj przyprawami ze wszystkich stron.
  2. Wymieszaj sos sojowy z oliwą z oliwek.
  3. Przełóż mięso do naczynia i zalej marynatą z sosu sojowego i oliwy.
  4. Pokrój cebulę w piórka i obłóż nią mięso. Dodaj liście laurowe.
  5. Przykryj schab folią i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  6. Piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Potrawy z mięsa - przepis na wielkanocny obiad

Potrawy z mięsa nie może zabraknąć także na rodzinnym obiedzie. W święta trzeba przygotować coś naprawdę szczególnego. Na przykład pieczoną kaczkę. Wystarczy do niej marynata do kurczaka z dużą ilością ziół, by nabrała cudownego smaku i aromatu.

  • 1 kaczka (około 2 kg),
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżka suszonego estragonu,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • 3 małe jabłka

Kaczkę piecze się dość długo, warto więc zarezerwować odpowiednio dużo czasu. Warto ją wcześniej zamarynować, na przykład w Wielką Sobotę. Wtedy w niedzielę rano już będzie się idealnie nadawała do pieczenia.

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem.
  2. Wysmaruj ją masłem i posyp obficie ziołami.
  3. Obierz jabłka, wykrój nasiona i podziel na ćwiartki. Włóż je do środka kaczki.
  4. Przełóż mięso do dużej miski, zakryj folią i wstaw do lodówki.
  5. Następnego dnia ociepl kaczkę do temperatury pokojowej i przełóż do formy.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piecz 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze co najmniej 2 godziny.
  7. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i łyżeczką konfitury malinowej.
ikona podziel się Przekaż dalej