Kiełbasa w słoiku krok po kroku. Oto 4 najlepsze przepisy
Kiełbasa w słoiku, tak jak i sałatka z ryżem i szynką, czy też fasolka po bretońsku z kiełbasą, to jedzenie, które możemy kupić w słoikach lub samodzielnie zrobić do słoików. Pamiętajmy o tym, że zanim przejdziemy do zrobienia kiełbasy, fasolki po bretońsku z kiełbasą, czy też sałatki z ryżem i szynką, powinniśmy dowiedzieć się, jaki jest przepis na te dania do słoika.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiełbasie.
Wieprzowa kiełbasa w słoiku - przepis na kiełbasę w słoikach
Kiełbasa w słoiku - jak zrobić kiełbasę do słoika
Kiełbasa w słoiku, tak jak i fasolka po bretońsku z kiełbasą lub sałatka z ryżem i szynką, może być przygotowana na różne sposoby. Dlatego też polecane jest zapoznanie się z różnymi przepisami i dobranie odpowiedniego mięsa, przypraw i proporcji pod własne smaki. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na przygotowanie tradycyjnej kiełbasy w słoiku.
Składniki:
- 1,8 kg szynki wieprzowej,
- 1,2 kg łopatki wieprzowej,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 100 ml zimnej wody,
- przyprawy: 9 g wędzonej soli, 45 g soli peklowej, 6 g białego pieprzu, 1 g suszonej kolendry, 3 g majeranku, 3 g papryki słodkiej wędzonej, 6 g przeciśniętego przez praskę czosnku.
Jeśli lubimy smak czosnku, z powodzeniem możemy użyć nawet 9 gram czosnku. Co więcej, możemy użyć także ostrej papryki, jeśli chcemy, by smak kiełbasy był bardziej ostry.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
- Mięso wieprzowe kroimy w około 4 cm kostkę.
- Pokrojone mięso mielimy na średnich oczkach.
- Do zmielonego mięsa dodajemy wodę i przyprawy.
- Całość wyrabiamy ręcznie.
- Masę mięsną wstawiamy na 48 godzin do lodówki.
- Po tym czasie dodajemy żelatynę do mięsa i całość wyrabiamy.
- Słoiki napełniamy mięsem.
Po zakręceniu słoików przystępujemy do pasteryzacji.
Mięso wieprzowe - co z nim zrobić, by powstała dobra kiełbasa w słoiku
Jeśli zależy nam na przygotowaniu dobrej kiełbasy w słoiku, powinniśmy zapoznać się z kilkoma przepisami i dobrać dla siebie ten najbardziej odpowiedni. Pamiętajmy jednak o tym, że każdy przepis możemy dowolnie modyfikować i dodawać do niego takie przyprawy, które najbardziej lubimy. Zobaczmy, w jaki sposób możemy przygotować kiełbasę w słoiku.
Składniki:
- 1,2 kg karczku zmielonego przez sitko 8 mm,
- 1,2 kg karczku zmielonego przez sitko 12 mm,
- przyprawy: 20 g soli himalajskiej, 10 g soli wędzonej, 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki stołowe musztardy sarepskiej.
Przygotowanie:
- Do zmielonego mięsa dosypujemy wszystkie przyprawy stopniowo.
- Całość wyrabiamy do momentu, aż masa będzie kleista.
- Przyprawione mięso przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy.
Zakręcone już słoiki poddajemy pasteryzacji, by przedłużyć trwałość naszych wyrobów. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić kiełbasę swojską.
Kiełbasa w słoiku - jakie mięso jest polecane na ten wyrób
Kiełbasa z mięsa drobiowego - z jakiego przepisu skorzystać
Poza tradycyjnymi kiełbasami z mięsa wieprzowego, warto zwrócić również uwagę na innego rodzaju mięsa, np. na mięso drobiowe. Takie mięso możemy również mieszać z mięsem wieprzowym, ale nie tylko. Pamiętajmy o tym, że wielokrotnie do przygotowania kiełbasy w słoiku używamy zamrożonego już mięsa, dlatego powinniśmy wiedzieć, jak szybko rozmrozić mięso.
Tutaj powinniśmy pamiętać o tym, że nie liczy się tylko to, jak szybko rozmrozimy mięso, ale także to, by mięso zachowało odpowiednią konsystencję i wszystkie swoje wartości. Dlatego, jeśli zastanawiamy się nad tym, jak szybko rozmrozić mięso, powinniśmy wiedzieć, że najbardziej polecanym sposobem jest wyciągnięcie mięsa dzień wcześniej i włożenie go do lodówki, gdzie stopniowo będzie się ono rozmrażało. Możemy również włożyć nasze mięso do zimnej lub letniej wody, przez co proces rozmrażania przebiegnie szybciej. Nie wkładajmy go natomiast do gorącej wody, ponieważ wtedy nasze mięso nie rozmrozi się odpowiednio, a wewnętrzna jego warstwa może się nawet podgotować.
Przejdźmy jednak do tego, w jaki sposób przygotować kiełbasę do słoika z drobiu.
Składniki:
- 1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
- 1,2 kg udźca z indyka,
- 1 kg boczku wieprzowego bez skóry,
- 100 ml wody,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- przyprawy: 50 g peklosoli, 50 g soli morskiej, 6 g pieprzu ziołowego, 6 g białego pieprzu, 6 g kolendry, 21 g czosnku granulowanego.
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa przez sitko 12 mm.
- Mięso z indyka kroimy w kostkę o grubości około 2 cm.
- Boczek mielimy przez sitko 10 mm.
- Mięsa mieszamy ze sobą, dodajemy do nich sól i sos sojowy.
- Mięso odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie przyprawiamy mięso i dokładnie wyrabiamy.
- Do mięsa dodajemy wodę. Całość wyrabiamy.
- Gotowe mięso wkładamy do słoików.
- Mięso w słoikach zalewamy wodą.
- Słoiki zamykamy i poddajemy pasteryzacji.
Pamiętajmy, by woda przykrywała dokładnie mięso.
Kiełbasa z dziczyzny - jak zrobimy dobrą kiełbasę do słoika
Kolejną możliwością jest zrobienie kiełbasy w słoikach z dziczyzny. Tutaj najlepiej skorzystać z różnego typu mięsa, np. z mięsa jelenia i mięsa z dzika, ponieważ te dwa smaki się ze sobą bardzo dobrze komponują. Zobaczmy, co będzie nam potrzebne do przygotowania kiełbasy z dziczyzny w słoikach.
Składniki:
- 0,7 kg mięsa z dzika klasy III,
- 0,5 kg mięsa z jelenia klasy I,
- 1,3 kg mięsa z jelenia klasy II,
- żelatyna,
- przyprawy: 4,5 g pieprzu czarnego, 6 g czosnku, 3 g jałowca, 50 g soli morskiej.
Jeśli wolimy bardziej pikantne wyroby tego typu, z powodzeniem możemy użyć większej ilości pieprzu.
Przygotowanie:
- Mięso z jelenia klasy I mielimy na sitku 10 mm.
- Mięso z jelenia klasy II mielimy na sitku 6 mm.
- Mięso z dzika klasy III mielimy na sitku 3 mm.
- Wszystkie rodzaje mięs wkładamy do jednej miski i doprawiamy wszystkimi przyprawami.
- Całość dokładnie wyrabiamy.
- Gotowe mięso wkładamy do słoików.
- Słoiki zakręcamy.
Tak przygotowane mięso podajemy obróbce termicznej w wodzie.
Kiełbasa w słoiku - co powinniśmy wiedzieć na temat tego wyrobu mięsnego
Jak możemy zauważyć, w wyżej wymienionych przepisach, słoiki po napełnieniu mięsem i zakręceniu, powinny być poddane pasteryzacji frakcjonowanej, czyli takiej pasteryzacji, której wykonuje się trzy razy. Warto wiedzieć, że każda pasteryzacja wykonywana jest po 24 godzinach.
Co więcej, taką pasteryzację przeprowadza się 90-100oC. Dzięki temu nasza kiełbasa w słoiku będzie zdolna do spożycia przez nawet pół roku. Jeśli chodzi natomiast o czas pasteryzacji, jest on uzależniony od tego, jak duże słoiki zostały wypełnione przez nas mięsem. Z reguły jednak pierwsza pasteryzacja powinna trwać od 30 minut przy słoikach o pojemności 250 ml, do 120 minut przy 1,5 l słoikach.
Jeśli jednak na naszej nakrętce zauważymy nawet niewielkie uwypuklenie, wtedy powinniśmy wiedzieć, że proces pasteryzacji nie przebiegł poprawnie i mięso należy zjeść od razu. Poza pasteryzacją powinniśmy również wiedzieć o tym, że tak przygotowana kiełbasa w słoiku, najlepiej smakuje dopiero po upływie kilku dni, choć może być ona spożywana bezpośrednio po przygotowaniu.