Przepis na kiełbasę - jak zrobić polską swojską kiełbasę domowym sposobem

Najlepsza kiełbasa wędzona - receptura na domową i pyszną kiełbasę z mięsa wołowego i wieprzowego

Dobra i swoja kiełbasa jest doskonałym wyrobem, który cieszy się bardzo dużą popularnością w naszym kraju. Kiełbasę wędzoną i gotowaną, tak jak i sałatkę z szynką parmeńską, chętnie spożywamy na śniadania, czy też kolacje. Jednak zanim zrobimy kiełbasę do wędzenia, powinniśmy poznać najlepsze receptury na to, jak robimy te domowe wyroby. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na kiełbasę do uwędzenia.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 kg chudej wołowiny,
  • jelita,
  • przyprawy: sól, 17 g cukru, 12 g pieprzu mielonego, 9 ząbków czosnku.

Jeśli lubimy bardziej pieprzną kiełbasę, z powodzeniem możemy dosypać więcej pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wieprzowinę i wołowinę mielimy w maszynce o dużych oczkach.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Wszystkie przyprawy dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy ręcznie.
  4. Mięso odkładamy na 12 godzin do lodówki.
  5. Jelita płuczemy w wodzie i naciągamy na końcówkę masarską. Końcówkę jelit zawiązujemy.
  6. Mięso nabijamy w jelita.
  7. Kiełbasy rozwieszamy na kije wędzarnicze.
  8. Całość wędzimy około 4,5 godziny.

Po tym czasie kiełbasy będą gotowe do spożywania.

Przepis na kiełbasę domową - jak przebiega robienie kiełbasy w domowy sposób

Przepisów na kiełbasę, tak jak i przepisów na to, jak robiona może być sałatka z szynką parmeńską, jest wiele. Przepisy różnią się między sobą składnikami, doborem mięsa, a także rodzajem przypraw i ich ilością. Dlatego jeszcze przed robieniem pysznej swojskiej kiełbasy, powinniśmy zapoznać się z kilkoma przepisami i dobrać dla siebie odpowiedni.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 250 g boczku,
  • 150 ml zimnej wody,
  • jelita wieprzowe,
  • przyprawy: 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 3 ziaren jałowca, 25 g soli.

Najlepiej dobrać jelita, które mają około 30 mm średnicy.

Przygotowanie:

  1. Jelita wieprzowe namaczamy w zimnej wodzie na około 5 godzin.
  2. Karkówkę myjemy i oczyszczamy z błon i tłuszczu. Mięso kroimy w małą kostkę.
  3. Tłuszcz i błony mielimy na bardzo małych oczkach.
  4. Z boczku usuwamy chrząstki i ściągamy skórę. Oczyszczony boczek mielimy w maszynce o drobnych oczkach.
  5. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  6. Mięso mieszamy ze wszystkimi przyprawami i stopniowo dolewamy do niego wodę.
  7. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręcznie.
  8. Gotowe mięso odstawiamy na około 3 godziny.
  9. Po tym czasie napełniamy jelita mięsem.
  10. Gotowe kiełbasy rozwieszamy na kijach do wędzenia.
  11. Kiełbasy zostawiamy na minimum 3 godziny w chłodnym miejscu.
  12. Po tym czasie możemy wędzić kiełbasy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z poradami, jak długo parzyć kiełbasę?

Jak zrobić swoją polską kiełbasę do wędzenia

Sałatka z szynką parmeńską, tak jak i kiełbasa, sporządzane są według przepisów różnego typu. Oczywiście przepisy różnią się między sobą składnikami i tym, jakich przypraw użyjemy do przygotowania naszego dania. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy przygotować kiełbasę do wędzenia.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 400 g wołowiny,
  • 400 g podgardla,
  • około 7 metrów jelita wieprzowego,
  • przyprawy: 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, 5 łyżeczek soli kuchennej, 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 4 nasiona jałowca, 1 łyżeczka suszonego cząbru.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę kroimy w kostkę o grubości około 1 cm.
  2. Wołowinę siekamy bardzo drobno.
  3. Podgardle kroimy w kostkę o grubości około 0,5 cm.
  4. Wszystkie rodzaje mięsa wkładamy do jednej miski.
  5. Do mięsa dodajemy sól i wyrabiamy całość ręcznie.
  6. Mięso odstawiamy do lodówki na około 24 godziny.
  7. Po tym czasie do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  8. Mięso odstawiamy do lodówki na 4 dni.
  9. Po tym czasie możemy nadziewać jelito mięsem.

Takie kiełbaski są dobre do wędzenia, ale możemy je również spożywać w formie gotowanej na surowo.

Najlepsza kiełbasa - jakie mięso wybrać pod ten wyrób

Jak przebiega robienie dobrej kiełbasy - najlepszy przepis na kiełbasę grillową

Znane są kiełbasy wędzone, czy też kiełbasy surowe to gotowania. Warto jednak zapoznać się z innym rodzajem kiełbasy, który doskonale sprawdza się w okresie letnim, a jest to oczywiście kiełbasa grillowa, którą bez trudu możemy przygotować w swoim domu. Zobaczmy więc, jak przygotować pyszną kiełbasę grillową.

Domowe przygotowanie kiełbasy
Najlepszy przepis na kiełbasę, czyli przygotowanie kiełbasy w domu, składniki, porady, wędzenie, wykonanie

Składniki:

  • 200 g słoniny,
  • 1 kg łopatki,
  • 250 ml wody,
  • około 2-2,5 m jelita wieprzowego,
  • przyprawy: 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki pieprzu czarnego, 200 g soli niejodowanej.

Przygotowanie:

  1. Jelita namaczamy w wodzie na około 30 minut.
  2. Mięso z łopatki mielimy na średnich oczkach.
  3. Słoninę mielimy na małych oczkach.
  4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  5. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i wodę.
  6. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie.
  7. Gotowym mięsem nadziewamy jelita wieprzowe.
  8. Gotowe kiełbaski zostawiamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
  9. Po tym czasie możemy grillować kiełbasę.

Pamiętajmy, że nie jest to kiełbasa trwała, dlatego, jeśli nie chcemy spożywać jej od razu, powinniśmy ją zamrozić.

Jak zrobić wędzoną parzoną i swojską kiełbasę - przepis na wyrób kiełbas

Poza podstawowymi przepisami na kiełbasę domowej roboty, możemy skorzystać również z innych przepisów, które wprowadzą do naszej kuchni trochę innych smaków. Jednym z takich przepisów jest przepis na paprykową kiełbasę, która jest pysznym wyrobem. Zobaczmy, jaka jest receptura na tę kiełbasę.

Składniki:

  • 2 kg łopatki,
  • 350 g słoniny,
  • 350 ml wody,
  • 4-4,5 m jelita wieprzowego,
  • przyprawy: 45 g soli peklowanej, 4 łyżeczki pieprzu czarnego, 4 ząbki czosnku, 4 łyżeczki słodkiej papryki, 4 łyżki majeranku.

Oczywiście, jeśli wolimy bardziej pikantne smaki, możemy posłużyć się również ostrą papryką.

Przygotowanie:

  1. Słoninę mielimy na małych oczkach na pastę.
  2. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
  3. Do łopatki dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy.
  4. Łopatkę odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
  5. Jelita moczymy w letniej wodzie przez około 30 minut.
  6. Do łopatki dodajemy słoninę i wszystkie przyprawy.
  7. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie.
  8. Gotową mieszanką mięsa nadziewamy jelita wieprzowe.
  9. Po nadzianiu nakłuwamy jelita i zostawiamy kiełbaski na noc w lodówce.
  10. Po tym czasie możemy zacząć wędzenie.

Wędzenie tego typu kiełbas przebiega w około 60oC przez godzinę. Następnie powinno się wędzić kiełbasy przez 5-6 godzin, w takiej samej temperaturze. Warto wspomnieć także o tym, że kiełbasy parzy się przez około 20 minut.

ikona podziel się Przekaż dalej