Parzenie białej kiełbasy krok po kroku. Przedstawiamy 3 najlepsze metody
Biała kiełbasa to kiełbasa, która jest znana przez wszystkich, podobnie, jak sałatka z szynką, czy też sałatka z szynką i ananasem. Jednak zanim przejdziemy do gotowania surowej białej kiełbasy lub zamrożonej kiełbasy białej surowej, powinniśmy dowiedzieć się, jak przebiega parzenie białej kiełbasy i czym różni się ono od gotowania. Zobaczmy więc, jaki jest czas parzenia kiełbasy, jak długo trzeba gotować kiełbasę oraz co powinniśmy wiedzieć o tym, jak parzyć.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiełbasie.
Parzenie białej kiełbasy - o czym musimy pamiętać
Jeśli chcemy dobrze przygotować gotowaną białą kiełbasę, musimy dowiedzieć się, jak ją sparzyć. Wiedza ta jest bardzo potrzebna i zawsze powinniśmy zapoznać się z tym, jak parzy się kiełbasę, czy też np. jak wędzi się szynkę, która później bywa wykorzystywana do sałatki z szynką i ananasem lub samej sałatki z szynką.
Powinniśmy wiedzieć, że informacje na temat tego, jak długo trzeba parzyć kiełbasę i w jaki sposób się parzy, tak samo, jak i informacje na temat tego, jak wędzić szynkę, są niezbędne do tego, aby mięso miało prawidłowy smak. Warto tu też zaznaczyć, że jeśli nie będziemy wiedzieli, jak wędzić szynkę lub parzyć kiełbasę, konsystencja mięsa może zdecydowanie różnić się od tej, na którą liczymy.
Przejdźmy więc od parzenia białej kiełbasy. Tutaj na wstępie powinniśmy zaznaczyć, że kiełbasa gotowana a kiełbasa parzona to nie to samo. Warto więc zapoznać się z przepisami na to, w jaki sposób ugotować i sparzyć kiełbasę. Nie zapominajmy również o tym, że kiełbasa biała przy parzeniu wymaga dodatkowych przypraw, które dodajemy do wody.
Kiełbasa biała surowa - jak przebiega gotowanie surowej i zamrożonej kiełbasy
Zamrożona i parzona kiełbasa biała surowa - najczęściej popełniane błędy
Kiełbasa biała surowa wbrew pozorom nie jest taka łatwa do przygotowania, jakby się wydawało. Co więcej, jej gotowanie, czy też parzenie, przeprowadzane jest w nieodpowiedni sposób, przez co w efekcie nasza kiełbasa nie ma odpowiedniej konsystencji, a także i smaku.
Zdecydowanie najczęstszym błędem podczas parzenia białej kiełbasy surowej jest to, że kiełbasa wrzucana jest do wody, która nawet w najmniejszym stopniu jest niedoprawiona. Następnie taką kiełbasę gotujemy i wyciągamy z garnka. Oczywiście wtedy kiełbasa biała surowa staje się sucha, łamie się i nie ma ani grama smaku.
Innym rozwiązaniem, które również jest bardzo często stosowane, a w żaden sposób nie polepsza smaku kiełbasy białej, a dodatkowo sprawia, że mięso wykorzystane do jej przygotowania staje się suche, jest wrzucanie kiełbasy do wrzącej wody i czekanie, aż kiełbasa zabarwi się na biały kolor.
Jeśli chodzi o te dwa rozwiązania, powinniśmy wiedzieć, by ich unikać, a wtedy spożywanie naszej białej kiełbasy z chrzanem lub też musztardą stanie się dla nas jeszcze większą przyjemnością. Zobaczmy więc, jak powinien wyglądać przepis na pyszną, parzoną, białą kiełbasę, która będzie soczysta i pełna smaku. Co więcej, będzie mogła się ona znaleźć na naszym wielkanocnym stole tak jak i sałatka z szynką, sałatka jarzynowa, czy sałatka z szynką i ananasem. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić kiełbasę swojską.
Jak długo powinna być gotowana surowa kiełbasa - jak gotować
Zanim przejdziemy do tego, jak długo powinna być gotowana biała kiełbasa surowa, powinniśmy w pierwszej kolejności przygotować sobie kilka składników, które urozmaicą smak naszej białej kiełbasy i sprawią, że kiełbasa będzie soczysta. Dlatego warto przygotować sobie wcześniej czosnek, sól, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.
Jeśli chcemy dobrze ugotować naszą kiełbasę, najpierw musimy przygotować garnek z wodą lub bulionem. Do wody wrzucamy nasze przyprawy, pamiętając, by przed dodaniem czosnku rozgnieść go delikatnie w rękach, przez co uwolni się z niego jeszcze więcej aromatu. Lepiej jest także pozostawienie go w łupince, bo aromat łupinek jest najsilniejszy.
Do wody wrzucamy nasze białe kiełbasy surowe i całość doprowadzamy do wrzenia. Pamiętajmy o tym, by po zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień na mały, by woda nie wrzała zbyt mocno. Co więcej, przed włożeniem kiełbasy do garnka poleca się nakłucie kiełbasy, przez co nie pęknie ona od wysokiej temperatury. Tak gotujemy kiełbasę około 15-20 minut bez przykrycia.
Parzenie białej kiełbasy - jak parzy się kiełbasy surowe
Prosty przepis na parzoną białą kiełbasę - jak parzy się białą
Jeśli interesuje nas natomiast parzenie kiełbasy białej surowej, powinniśmy wiedzieć, że przebiega ono w nieco inny sposób niż samo gotowanie kiełbasy. Co więcej, musimy wiedzieć, że inaczej traktujemy kiełbasy zamrożone, a inaczej świeże i surowe kiełbasy, które nie były poddane żadnej obróbce termicznej.
Jeśli chodzi więc o parzenie kiełbasy zamrożonej, musimy wiedzieć, że wcześniej, jeszcze przed parzeniem, powinniśmy ją delikatnie rozmrozić i podgotować. Zamrożone kiełbasy wrzuca się na około 10 minut na patelnię wypełnioną osoloną wodą, a po tym czasie następuje parzenie kiełbasy.
Dobrym sposobem jest wykorzystanie bulionu, który doprawiony jest dodatkowo majerankiem, solą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Taki bulion wstawiamy na ogień i czekamy do jego zagotowania. W międzyczasie nakłuwamy lekko nasze kiełbasy. Po zagotowaniu bulionu odstawiamy garnek z ognia i wkładamy do niego kiełbasę. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie kiełbasa jest już gotowa.
Parzona biała kiełbasa - jak długo trwa gotowanie i jaki jest optymalny czas parzenia
W przypadku kolejnego sposobu na parzenie białej kiełbasy surowej, musimy wiedzieć, że nie zalecane jest tu nakłuwanie kiełbasy. Dzięki temu cały sok z mięsa i smak zostaną wewnątrz naszej kiełbasy. Jeśli zastanawiamy się nad czasem parzenia, warto wiedzieć, że wynosi on również około 20 minut.
Zacznijmy więc od tego, że garnek, w którym ma być parzona nasza biała kiełbasa surowa, napełniamy wodą. Do zimnej wody dodajemy delikatnie rozgniecione w ręce dwa ząbki czosnku razem z łupinkami, ponieważ podniosą one dodatkowo cały smak i aromat naszej kiełbasy.
Następnie wrzucamy do wody łyżeczkę soli, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i 2 łyżeczki gorczycy. Całość zagotowujemy pod przykryciem. Następnie do garnka wkładamy kiełbasę, wyłączamy palniki i odczekujemy 20 minut. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa.