Parzenie szynki wędzonej – kiedy trzeba?

Niektórzy zapaleni miłośnicy wędzonego mięsa twierdzą, że szynka nie musi być parzona. Peklowanie szynki, a zwłaszcza wędzenie ma być wystarczającym zabezpieczeniem mięsa przed bakteriami i psuciem się. Faktycznie, stosując odpowiednie przyprawy i dodatki, jak sól czy saletrę, czyli sól peklową, a także usuwając wszystkie kości, można zminimalizować ryzyko psucia się mięsa. Jednakże parzenie po wędzeniu jest gwarancją, że zjedzenie szynki jest w pełni bezpieczne i zdrowe.

Niektórych mięs, zwłaszcza wędzonych zimnym dymem się nie parzy – to inna technologia przygotowywania domowych wędlin. Warto także wiedzieć, że odparzanie szynki wędzonej może sprawić, że straci ona na aromacie. W zamian za to może zyskać na soczystości. Pozostałe mięsa warto jednak zaparzyć. Jeśli do roztworu dodasz odpowiednie przyprawy, jak liść laurowy czy nieco ziela angielskiego, możesz zadbać o aromat, a będziesz mieć pewność, że mięso można zjeść bezpiecznie. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędzarniach ogrodowych.

Parzenie mięsa po wędzeniu wykonuje się zawsze, jeśli w okolicy zdarzają się przypadki chorób zwierząt lub została ogłoszona epidemia. Bezwzględnie należy także parzyć wszelkie wyroby z drobiu, ponieważ mogą być zarażone salmonellą, której wędzenie na gorąco nie zawsze zapobiega.

Domowy wyrób wędlin: przepis na roztwór

Parzenie szynki wędzonej robi się we wcześniej przygotowanym roztworze wody z dodatkami przypraw. Dzięki temu nabierze soczystości, a dobrze dobrane przyprawy dodadzą jej smaku i aromatu. Aby stworzyć taki roztwór potrzebujesz:

  • niewielką ilość wody (tak, by szynka w garnku była zakryta),
  • liść laurowy,
  • kilka kuleczek ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • warzywa korzeniowe jak na rosół.

Parzenie szynki wędzonej, czyli gotowanie szynki wędzonej w roztworze oraz szacowany najlepszy czas parzenia
Parzenie szynki wędzonej - instrukcja krok po kroku, porady praktyczne

Teraz nie musisz już dodawać soli ani peklosoli, szynka jest dostatecznie słona i zakonserwowana przez peklowanie i wędzenie.

  • Zagotuj wodę z warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) do powstania bulionu.
  • Dodaj wszystkie przyprawy.
  • Doprowadź mieszankę do wrzenia.

Parzenie szynki krok po kroku

Parzenie szynki wędzonej rozpoczyna się od krótkiego zagotowania w przygotowanym wcześniej bulionie. Powinno to być dość krótkie – szynki nie wolno gotować, więc nie powinna się ona oparzać. Dlatego też od razu należy zmniejszyć gaz, by temperatura spadła. A może zainteresuje cię także artykuł o małych wędzarniach ogrodowych?

Gotowanie szynki wędzonej sprawi, że straci ona swoją kruchość po wędzeniu. To dobry pomysł, jednak w przypadku trochę innych i inaczej przygotowywanych mięs. Jeśli chcesz, żeby mięso było soczyste, ale miało charakterystyczny smak i zapach dymu, potrzebne jest tylko oparzenie szynki. Dlatego dopilnuj, by temperatura spadła. Powinna wynosić od 70 do 80 stopni Celsjusza. Warto to kontrolować za pomocą termometru kuchennego. Jeśli temperatura będzie za wysoka, możesz do szynki wlać niewielką ilość zimnej wody.

Po parzeniu należy wyciągnąć szynkę i zanurzyć ją na chwilę w zimnej wodzie. Następnie warto powiesić ją w przewiewnym miejscu na haku, by lekko wystygła. Przestudzona szynka parzona nie musi być przechowywana w lodówce, ale powinna leżeć w chłodnym, zacienionym miejscu. Jeśli zdecydowałeś się ją gotować, należy jednak trzymać ją w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

Czas parzenia szynki wędzonej

Szynka wędzona nie może zbyt długo być w gorącej wodzie. Czas parzenia jest ściśle zależny od wielkości szynki i wynosi około 40 minut na kilogram. Masę oznacza się już po uwędzeniu –wędzenie szynki może ją nieco zmniejszyć, zwłaszcza jeśli wcześniej peklowana szynka była przygotowywana na mokro.

Gotowanie szynki wędzonej, czyli czas, który spędza we wrzątku, powinien być jak najkrótszy i wynosić maksymalnie kilka minut. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na szynkę z szynkowara?


Domowy wyrób: szynka parzona – wskazówki

Najczęściej peklowana szynka to co najmniej kilka kilogramów mięsa. Zazwyczaj także wędzi się dużą ilość szynki na raz, aby zrobić to za jednym uruchomieniem wędzarni. To bardzo dobry pomysł, który pozwoli zaoszczędzić czas, jednakże może okazać się, że mięsa jest zbyt dużo na raz. Szynka wędzona dobrze się przechowuje, ale jeśli chcesz, by poleżała kilka miesięcy, musisz ją zamrozić.

W takim razie raczej nie poddawaj jej parzeniu. Włóż ją w woreczkach do zamrażalnika od razu po wędzeniu. Zaparzyć możesz wyjęte kawałki zmrożonego mięsa, ale wtedy czas parzenia jest nieco dłuższy. Kąpiel w wodzie z przyprawami doda szynce aromatu i smaku, który mógł się rozpłynąć w czasie mrożenia, będzie soczysta tak jak świeża, po prostu przepyszna.

Jeśli obawiasz się, że gorąca woda może zmyć dym i zapach szynki, możesz zanurzyć ją w woreczku. Nadają się przede wszystkim plastikowe woreczki do sous vide, ale możesz sięgnąć po wszystkie folie przeznaczone do kontaktu z żywnością w wysokich temperaturach. Sprawdź także ten artykuł o wędzeniu szynki krok po kroku.

ikona podziel się Przekaż dalej