Śliwki w boczku. Proste przepisy na smaczną przekąskę
Makowiec lub sernik, koreczki i tortilla z łososiem na zimno, a do tego jeszcze oczywiście jakieś ciepłe danie – to fantastyczna lista potraw na imprezowy stół. Czegoś tu jednak jeszcze brakuje, jakiejś ciekawej przekąski, która zachwyci twoich gości swoim ciekawym smakiem. Polecamy śliwki w boczku, idealną przekąskę, która sprawdza się zarówno na mniej, jak i bardziej oficjalne przyjęcia.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Śliwki w boczku – wybieramy składniki
Śliwki w boczku to przystawka, którą najczęściej robi się z suszonych śliwek. Jest to genialne połączenie. Boczek ze śliwką wydają się nie mieć ze sobą nic wspólnego… i dobrze! W końcu to właśnie na kontraście jest oparty niezwykły smak tej potrawy. Słodka, miękka śliwka i lekko słony, wytrawny, tłusty boczek – połączenie idealne! Na dodatek danie robi się naprawdę bardzo szybko.
Aby jednak uzyskać efekt wow, musisz wybrać naprawdę dobre składniki. Oczywiście przystawkę robi się z boczkiem wędzonym, ponieważ jego słonawy smak i aromat wędzonki świetnie się sprawdzają. I dobrze współgrają ze słodyczą owoców. Najlepiej wybrać gotowany boczek, chociaż surowy także się sprawdzi. Tyle tylko, że będziesz musiała nieco dłużej potrzymać go w piekarniku.
Warto zastanowić się także nad wyborem śliwek. Do zawijana powinna być śliwka suszona, ale sprawdzą się także wędzone. Najlepiej wybrać śliwki kalifornijskie, są najlepszej jakości. Przedstawiamy także przepis na zawijane w bekonie śliwki świeże – tu najlepiej sprawdzą się Węgieki lub inne fioletowe odmiany.
Śliwki w boczku – jak podawać?
Śliwki w boczku są sycące, ale z pewnością nie zastąpią pełnego dania. To tylko przystawka lub przekąska, którą można podać na przyjęciu. Dobrze sprawdzają się i na ciepło, i na zimno. Można ponabijać je na wykałaczki. Dzięki temu boczek się nie rozwinie, a twoim gościom będzie wygodniej sięgnąć po takie koreczki, niż nakładać sobie z półmiska na talerz specjalnymi szczypcami.
Śliwki możesz ułożyć na półmisku lub na talerzu z przybraniem z sałaty. Możesz także poukładać je na desce mięs i wędlin – będą wyglądać po prostu wspaniale. Jeśli przygotowujesz także inne zimne przystawki, śliwka w boczku może znaleźć się na ogromnym półmisku razem z nimi jako jeden z wielu rodzajów koreczków. Można także podawać ją z sosem zrobionym z oliwy i octu balsamicznego. Dla ozdoby możesz posypać śliwki posiekaną natką pietruszki.
Śliwki w boczku z piekarnika – przepis
Śliwki w boczku to stara przekąska, a i tak znika jako pierwsza. Świetnie sprawdza się także do wysokoprocentowych napoi. Słodycz w bekonie posmakuje wszystkim, inaczej niż zawijane szparagi z boczkiem wędzonym, które nie zawsze każdemu przypadną do gustu. Na dodatek danie pasuje do wszystkiego, obojętnie czy chwilę temu był podany makowiec czy strogonow.
- 10 śliwek suszonych (śliwka kalifornijska) lub wędzonych,
- 10 bardzo cienkich plastrów boczku,
- odrobina suszonego rozmarynu
Śliwki suszone i wędzone różnią się między sobą smakiem, więc wybierz te, które lubisz najbardziej. Możesz także wykorzystać wędzone morele, ich słodycz także dobrze komponuje się z boczkiem lub przygotować pół talerza morelek i pół talerza śliwek.
- Plastry boczku w razie potrzeby podziel na mniejsze kawałki. Powinny owijać śliwkę na raz, tylko z lekkim „zakładem”.
- Każdy plaster posyp rozmarynem.
- Śliwkę zawiń w plaster boczku.
- Przebij śliwkę wykałaczką.
- Śliwki poukładaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Wstaw do piekarnika (180 stopni z termoobiegiem lub 200 grzanie góra-dół) i piecz około 15 minut. Boczek powinien być ładnie przyrumieniony.
Zawijana śliwka może być także nadziana orzechem włoskim lub migdałem. Wtedy trudniej będzie wbić wykałaczkę, ale pieczone śliwki z piekarnika będą miały ciekawy smak i wyczuwalnie orzechowy aromat. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na domową fasolkę po bretońsku z dodatkiem boczku?
Świeże śliwki w boczku – przepis
Zupełnie inaczej smakuje boczek ze śliwką świeżą. Oczywiście owoc jest bardziej soczysty niż suszona śliwka, ma także mniej słodyczy. Jednak dalej zawijane w boczku i pieczone w piekarniku śliwki są po prostu obłędne. Wybierz takie nie do końca przejrzałe, jeszcze dość twarde owoce. I tak nieco zmiękną od wpływem wysokiej temperatury w piekarniku.
- 15 świeżych śliwek,
- 30 bardzo cienkich plastrów boczku,
- pieprz ziołowy lub kolorowy w młynku,
- ewentualnie zioła prowansalskie do posypania
Zawijana śliwka suszona jest o wiele bardziej foremna. W przypadku świeżych kształt koreczków może być bardzo różny. Jeśli zdecydujesz się na duże śliwki, konieczne przekrój je na ćwiartki. Złóż je razem po dwie, skórą na zewnątrz i zawijaj tak złożone. Jeśli masz małe śliweczki, na przykład węgierki starego typu, możesz zawinąć połówkę albo nawet całą wydrylowana śliwkę.
- Owoce umyj, usuń ogonki i przekrój na pół lub ćwiartki. Usuń pestkę.
- Plastry boczku dopasuj długością do śliwek. Posyp pieprzem i ziołami z obu stron każdy plaster.
- Przygotuj śliwki – złóż razem pokrojone ćwiartki lub każdą osobno. Każdą porcję zawiń w jeden plaster boczku.
- Przebij boczek wykałaczką, żeby się nie rozwijał.
- Piecz około 15 minut (lub krócej, wystarczy, by boczek się zarumienił) w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.
Możesz podawać od razu gorące śliwki z piekarnika lub poczekać aż wystygną. Świeże owoce mogą puścić sok w czasie pieczenia, który może przypalić się na blasze – warto na to uważać, chociaż akurat dla smaku potrawy to nie ma żadnego znaczenia. Śliwki możesz podawać posypane drobno posiekanymi orzechami.