Śliwki w boczku – wybieramy składniki

Śliwki w boczku to przystawka, którą najczęściej robi się z suszonych śliwek. Jest to genialne połączenie. Boczek ze śliwką wydają się nie mieć ze sobą nic wspólnego… i dobrze! W końcu to właśnie na kontraście jest oparty niezwykły smak tej potrawy. Słodka, miękka śliwka i lekko słony, wytrawny, tłusty boczek – połączenie idealne! Na dodatek danie robi się naprawdę bardzo szybko.

Aby jednak uzyskać efekt wow, musisz wybrać naprawdę dobre składniki. Oczywiście przystawkę robi się z boczkiem wędzonym, ponieważ jego słonawy smak i aromat wędzonki świetnie się sprawdzają. I dobrze współgrają ze słodyczą owoców. Najlepiej wybrać gotowany boczek, chociaż surowy także się sprawdzi. Tyle tylko, że będziesz musiała nieco dłużej potrzymać go w piekarniku.

Warto zastanowić się także nad wyborem śliwek. Do zawijana powinna być śliwka suszona, ale sprawdzą się także wędzone. Najlepiej wybrać śliwki kalifornijskie, są najlepszej jakości. Przedstawiamy także przepis na zawijane w bekonie śliwki świeże – tu najlepiej sprawdzą się Węgieki lub inne fioletowe odmiany.

Śliwki w boczku – jak podawać?

Śliwki w boczku są sycące, ale z pewnością nie zastąpią pełnego dania. To tylko przystawka lub przekąska, którą można podać na przyjęciu. Dobrze sprawdzają się i na ciepło, i na zimno. Można ponabijać je na wykałaczki. Dzięki temu boczek się nie rozwinie, a twoim gościom będzie wygodniej sięgnąć po takie koreczki, niż nakładać sobie z półmiska na talerz specjalnymi szczypcami.

Śliwki możesz ułożyć na półmisku lub na talerzu z przybraniem z sałaty. Możesz także poukładać je na desce mięs i wędlin – będą wyglądać po prostu wspaniale. Jeśli przygotowujesz także inne zimne przystawki, śliwka w boczku może znaleźć się na ogromnym półmisku razem z nimi jako jeden z wielu rodzajów koreczków. Można także podawać ją z sosem zrobionym z oliwy i octu balsamicznego. Dla ozdoby możesz posypać śliwki posiekaną natką pietruszki.

Śliwki w boczku z piekarnika – przepis

Śliwki w boczku to stara przekąska, a i tak znika jako pierwsza. Świetnie sprawdza się także do wysokoprocentowych napoi. Słodycz w bekonie posmakuje wszystkim, inaczej niż zawijane szparagi z boczkiem wędzonym, które nie zawsze każdemu przypadną do gustu. Na dodatek danie pasuje do wszystkiego, obojętnie czy chwilę temu był podany makowiec czy strogonow.

  • 10 śliwek suszonych (śliwka kalifornijska) lub wędzonych,
  • 10 bardzo cienkich plastrów boczku,
  • odrobina suszonego rozmarynu

Śliwki suszone i wędzone różnią się między sobą smakiem, więc wybierz te, które lubisz najbardziej. Możesz także wykorzystać wędzone morele, ich słodycz także dobrze komponuje się z boczkiem lub przygotować pół talerza morelek i pół talerza śliwek.

  1. Plastry boczku w razie potrzeby podziel na mniejsze kawałki. Powinny owijać śliwkę na raz, tylko z lekkim „zakładem”.
  2. Każdy plaster posyp rozmarynem.
  3. Śliwkę zawiń w plaster boczku.
  4. Przebij śliwkę wykałaczką.
  5. Śliwki poukładaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Wstaw do piekarnika (180 stopni z termoobiegiem lub 200 grzanie góra-dół) i piecz około 15 minut. Boczek powinien być ładnie przyrumieniony.

Śliwki w boczku z piekarnika
Śliwki zawijane w boczku krok po kroku, czyli przygotowanie, najlepsze przepisy i podania

Zawijana śliwka może być także nadziana orzechem włoskim lub migdałem. Wtedy trudniej będzie wbić wykałaczkę, ale pieczone śliwki z piekarnika będą miały ciekawy smak i wyczuwalnie orzechowy aromat. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na domową fasolkę po bretońsku z dodatkiem boczku?

Świeże śliwki w boczku – przepis

Zupełnie inaczej smakuje boczek ze śliwką świeżą. Oczywiście owoc jest bardziej soczysty niż suszona śliwka, ma także mniej słodyczy. Jednak dalej zawijane w boczku i pieczone w piekarniku śliwki są po prostu obłędne. Wybierz takie nie do końca przejrzałe, jeszcze dość twarde owoce. I tak nieco zmiękną od wpływem wysokiej temperatury w piekarniku.

  • 15 świeżych śliwek,
  • 30 bardzo cienkich plastrów boczku,
  • pieprz ziołowy lub kolorowy w młynku,
  • ewentualnie zioła prowansalskie do posypania

Zawijana śliwka suszona jest o wiele bardziej foremna. W przypadku świeżych kształt koreczków może być bardzo różny. Jeśli zdecydujesz się na duże śliwki, konieczne przekrój je na ćwiartki. Złóż je razem po dwie, skórą na zewnątrz i zawijaj tak złożone. Jeśli masz małe śliweczki, na przykład węgierki starego typu, możesz zawinąć połówkę albo nawet całą wydrylowana śliwkę.

  1. Owoce umyj, usuń ogonki i przekrój na pół lub ćwiartki. Usuń pestkę.
  2. Plastry boczku dopasuj długością do śliwek. Posyp pieprzem i ziołami z obu stron każdy plaster.
  3. Przygotuj śliwki – złóż razem pokrojone ćwiartki lub każdą osobno. Każdą porcję zawiń w jeden plaster boczku.
  4. Przebij boczek wykałaczką, żeby się nie rozwijał.
  5. Piecz około 15 minut (lub krócej, wystarczy, by boczek się zarumienił) w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.

Możesz podawać od razu gorące śliwki z piekarnika lub poczekać aż wystygną. Świeże owoce mogą puścić sok w czasie pieczenia, który może przypalić się na blasze – warto na to uważać, chociaż akurat dla smaku potrawy to nie ma żadnego znaczenia. Śliwki możesz podawać posypane drobno posiekanymi orzechami.

ikona podziel się Przekaż dalej