Śliwki w boczku – wybieramy składniki

Śliwki w boczku to przystawka, którą najczęściej robi się z suszonych śliwek. Jest to genialne połączenie. Boczek ze śliwką wydają się nie mieć ze sobą nic wspólnego… i dobrze! W końcu to właśnie na kontraście jest oparty niezwykły smak tej potrawy. Słodka, miękka śliwka i lekko słony, wytrawny, tłusty boczek – połączenie idealne! Na dodatek danie robi się naprawdę bardzo szybko.

Aby jednak uzyskać efekt wow, musisz wybrać naprawdę dobre składniki. Oczywiście przystawkę robi się z boczkiem wędzonym, ponieważ jego słonawy smak i aromat wędzonki świetnie się sprawdzają. I dobrze współgrają ze słodyczą owoców. Najlepiej wybrać gotowany boczek, chociaż surowy także się sprawdzi. Tyle tylko, że będziesz musiała nieco dłużej potrzymać go w piekarniku.

Warto zastanowić się także nad wyborem śliwek. Do zawijana powinna być śliwka suszona, ale sprawdzą się także wędzone. Najlepiej wybrać śliwki kalifornijskie, są najlepszej jakości. Przedstawiamy także przepis na zawijane w bekonie śliwki świeże – tu najlepiej sprawdzą się Węgieki lub inne fioletowe odmiany.

Śliwki w boczku – jak podawać?

Śliwki w boczku są sycące, ale z pewnością nie zastąpią pełnego dania. To tylko przystawka lub przekąska, którą można podać na przyjęciu. Dobrze sprawdzają się i na ciepło, i na zimno. Można ponabijać je na wykałaczki. Dzięki temu boczek się nie rozwinie, a twoim gościom będzie wygodniej sięgnąć po takie koreczki, niż nakładać sobie z półmiska na talerz specjalnymi szczypcami.

Śliwki możesz ułożyć na półmisku lub na talerzu z przybraniem z sałaty. Możesz także poukładać je na desce mięs i wędlin – będą wyglądać po prostu wspaniale. Jeśli przygotowujesz także inne zimne przystawki, śliwka w boczku może znaleźć się na ogromnym półmisku razem z nimi jako jeden z wielu rodzajów koreczków. Można także podawać ją z sosem zrobionym z oliwy i octu balsamicznego. Dla ozdoby możesz posypać śliwki posiekaną natką pietruszki.

Śliwki w boczku z piekarnika – przepis

Śliwki w boczku to stara przekąska, a i tak znika jako pierwsza. Świetnie sprawdza się także do wysokoprocentowych napoi. Słodycz w bekonie posmakuje wszystkim, inaczej niż zawijane szparagi z boczkiem wędzonym, które nie zawsze każdemu przypadną do gustu. Na dodatek danie pasuje do wszystkiego, obojętnie czy chwilę temu był podany makowiec czy strogonow.

  • 10 śliwek suszonych (śliwka kalifornijska) lub wędzonych,
  • 10 bardzo cienkich plastrów boczku,
  • odrobina suszonego rozmarynu

Śliwki suszone i wędzone różnią się między sobą smakiem, więc wybierz te, które lubisz najbardziej. Możesz także wykorzystać wędzone morele, ich słodycz także dobrze komponuje się z boczkiem lub przygotować pół talerza morelek i pół talerza śliwek.

  1. Plastry boczku w razie potrzeby podziel na mniejsze kawałki. Powinny owijać śliwkę na raz, tylko z lekkim „zakładem”.
  2. Każdy plaster posyp rozmarynem.
  3. Śliwkę zawiń w plaster boczku.
  4. Przebij śliwkę wykałaczką.
  5. Śliwki poukładaj na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Wstaw do piekarnika (180 stopni z termoobiegiem lub 200 grzanie góra-dół) i piecz około 15 minut. Boczek powinien być ładnie przyrumieniony.

Suszone śliwki zawijane w boczek do piekarnika, a także przygotowanie krok po kroku i najlepsze przepisy
Śliwki zawijane w boczku krok po kroku, czyli przygotowanie, najlepsze przepisy i podania

Zawijana śliwka może być także nadziana orzechem włoskim lub migdałem. Wtedy trudniej będzie wbić wykałaczkę, ale pieczone śliwki z piekarnika będą miały ciekawy smak i wyczuwalnie orzechowy aromat. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na domową fasolkę po bretońsku z dodatkiem boczku?

Świeże śliwki w boczku – przepis

Zupełnie inaczej smakuje boczek ze śliwką świeżą. Oczywiście owoc jest bardziej soczysty niż suszona śliwka, ma także mniej słodyczy. Jednak dalej zawijane w boczku i pieczone w piekarniku śliwki są po prostu obłędne. Wybierz takie nie do końca przejrzałe, jeszcze dość twarde owoce. I tak nieco zmiękną od wpływem wysokiej temperatury w piekarniku.

  • 15 świeżych śliwek,
  • 30 bardzo cienkich plastrów boczku,
  • pieprz ziołowy lub kolorowy w młynku,
  • ewentualnie zioła prowansalskie do posypania

Zawijana śliwka suszona jest o wiele bardziej foremna. W przypadku świeżych kształt koreczków może być bardzo różny. Jeśli zdecydujesz się na duże śliwki, konieczne przekrój je na ćwiartki. Złóż je razem po dwie, skórą na zewnątrz i zawijaj tak złożone. Jeśli masz małe śliweczki, na przykład węgierki starego typu, możesz zawinąć połówkę albo nawet całą wydrylowana śliwkę.

  1. Owoce umyj, usuń ogonki i przekrój na pół lub ćwiartki. Usuń pestkę.
  2. Plastry boczku dopasuj długością do śliwek. Posyp pieprzem i ziołami z obu stron każdy plaster.
  3. Przygotuj śliwki – złóż razem pokrojone ćwiartki lub każdą osobno. Każdą porcję zawiń w jeden plaster boczku.
  4. Przebij boczek wykałaczką, żeby się nie rozwijał.
  5. Piecz około 15 minut (lub krócej, wystarczy, by boczek się zarumienił) w 180 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.

Możesz podawać od razu gorące śliwki z piekarnika lub poczekać aż wystygną. Świeże owoce mogą puścić sok w czasie pieczenia, który może przypalić się na blasze – warto na to uważać, chociaż akurat dla smaku potrawy to nie ma żadnego znaczenia. Śliwki możesz podawać posypane drobno posiekanymi orzechami.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97.1% czytelników artykuł okazał się być pomocny