Szynka gotowana – przepis tradycyjny
Soczysta, pełna smaku i aromatów szynka gotowana wspaniale się sprawdza do chleba. Idealna na kanapki, jest bardzo zdrowa i z powodzeniem może zastąpić sklepowe wędliny. Nie trzeba nawet kupować szynkowaru, gotowana szynka wieprzowa nie musi być także peklowana w soli. W tradycyjnym przepisie jest ona przygotowywana z dużą ilością ziół. Dobrze sprawdzi się i na co dzień i od święta.
- 1 kg szynki wieprzowej,
- siatka do szynki,
Zalewa:
- 2 l wody,
- 100 g soli,
- 2 łyżki majeranku,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- ziele angielskie,
- 2 listki laurowe.
Przygotowanie szynki może trochę potrwać, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo jest naprawdę przepyszna. Do gotowania mięsa należy wybrać garnek, w którym zmieści się cały kawałek i zostanie całkowicie przykryty wodą. Ilość zalewy zależy do wielkości garnka, podane są orientacyjne proporcje.
- Zagotuj wodę z solą i wszystkimi przyprawami. Zdejmij z ognia.
- Umyj mięso, przełóż je do siatki wędliniarskiej.
- Do gorącej zalewy włóż szynkę, by była cała przykryta. Gotuj przez 5 minut, następnie wyłącz. Zostaw do przestygnięcia.
- Nie wyciągaj mięsa z zalewy, przestygnięty garnek włóż do lodówki.
- Kolejnego dnia znów zagotuj szynkę, tym razem gotuj do miękkości mięsa – około 15 minut.
- Wyciągnij szynkę z zalewy i odsącz.
Szynkę możesz pokroić na plasterki i położyć na chleb. Z majonezem, pomidorem, listkiem sałaty i ogórkiem kiszonym wyjdzie ci pyszna i zdrowa sałatka. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku.
Szynka gotowana – przepisy na ciekawe zalewy
Szynka gotowana w soku jabłkowym na Wielkanoc
Soczysta szynka gotowana w jabłkach to w wielu domach tradycyjny przepis Wielkanocny. Dzięki dodatkowi soku mięso jest delikatniejsze w smaku, można wręcz powiedzieć, że jest nieco słodkawe, a przy tym bardzo, bardzo aromatyczne. Przepisy na szynkę wieprzową w soku są bardzo liczne, my przedstawiamy prosty, dość szybki w przygotowaniu przepis.
- 2 kg szynki,
- 2 łyżki soli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- 2 l soku jabłkowego,
- 2 liście laurowe,
- kilka goździków,
- przyprawy: pieprz, słodka papryka do smaku
Niektórzy do tego przepisu dodają jeszcze owoce jałowca, które gwarantują niezwykły aromat wędliny. Mięso do szynki należy dobrze oczyścić. Można wykorzystać zarówno całą szynkę, jak i podzielić ją na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości i potrzeb. Oczywiście najpiękniej prezentuje się cała duża, 3,5-4 kg połeć mięsa. Jak ugotować szynkę w soku jabłkowym?
- Przygotuj solankę: wodę wymieszaj z solą i podgrzej. Solanki musi być tyle, żeby przykrywała szynkę w garnku.
- Zanurz mięso w solance i odstaw do lodówki na 1 dzień.
- Wylej solankę lub przełóż szynkę do nowego garnka. Zalej ją sokiem z jabłek, dodaj liście laurowe i goździki oraz ząbki czosnku.
- Obierz cebule, pokrój w grube plastry i obłóż mięso.
- Zagotuj szynkę w soku. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny.
Pyszna szynka gotowana w mleku
O tym, że schab marynuje się w mleku przed zrobieniem kotletów słyszał chyba każdy. Ale nie każdy zna przepis na szynkę gotowaną w mleku. Warto go wypróbować, ponieważ w takiej wersji mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne i ma naprawdę przyjemny posmak, świetnie wyczuwalny. Jak zrobić szynkę w mleku? Potrzebujesz tylko kilka składników.
- 1 kg szynki,
- 0,5 l mleka,
- 0,5 l wody,
- 3 listki laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli,
- przyprawy: trochę ziela angielskiego, majeranek, papryka słodka, papryka ostra.

Szynkę możesz zamarynować w dowolnych przyprawach. Najlepiej jednak sprawdzi się w majeranku i paprykach. Idealnie sprawdzi się marynowanie na sucho, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że z tego powodu czas przygotowania szynki może być dość długi.
- Mięso umyj i osusz, zamarynuj je w przyprawach.
- Przełóż mięso do pojemnika i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.
- Przygotuj zalewę: mleko z wodą, listkami laurowymi, czosnkiem i solą. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i podgrzej.
- Przełóż szynkę do ciepłej zalewy i gotuj około 60 minut.
Szynka gotowana z dodatkami - przepisy
Przepis na szynkę w musztardzie
Pieczona w rękawie szynka w glazurze musztardowej lub musztardowo miodowej to klasyk. Możesz zrobić zdrowszą wersję – szynkę w musztardzie. Soczysta szynka gotowana jest naprawdę smaczna i wspaniale pasuje do kanapek i sałatek. Musztarda dodaje jej nieco ostrości i wyraźnego smaczku. Mięso do szynki można dać dowolne, oczywiście najlepiej sprawdzi się szynka, ale może być także karkówka.
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie tego przepisu nie jest pracochłonne, ale trzeba zarezerwować sporo czasu, ponieważ najpierw mięso musi przejść smakiem zaprawy. Szynka duszona w musztardzie może być bardziej lub mniej ostra, wszystko zależy od tego, jakiej musztardy do tego użyjesz.
- Umyj i osusz szynkę wieprzową.
- Wysmaruj mięso z obu stron musztardą i posyp obficie majerankiem z każdej soli. Przełóż do lodówki i zostaw chociaż na całą noc.
- Pokrój cebulę w piórka.
- Przełóż szynkę do garnka, wlej tyle wody, by przykryła mięso. Dodaj nieco soli, listka laurowego, cebulę i przyprawy.
- Gotuj około godzinę, zostaw w zalewie do wystygnięcia.
Szynka gotowana w majonezie
Delikatny majonez i mięso wieprzowe? To się naprawdę świetnie ze sobą łączy. Szynkę można przygotować w majonezie, wtedy mięso nabierze przyjemnego, wyjątkowego smaku. Majonez dodaje się w tym przepisie do zalewy. Jak zrobić zaprawę majonezową do szynki?
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 2 l zimnej wody,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- majeranek i zioła prowansalskie do natarcia mięsa
I w tym przypadku możesz zamarynować mięso tak, jak lubisz. Warto jednak użyć do tego majeranku i ziół prowansalskich, ponieważ te składniki nadają mięsu najlepszego smaku i aromatu. Jak ugotować szynkę w majonezie? Tajemnica leży w zalewie.
- Umyj i osusz szynkę wieprzową.
- Natrzyj mięso ze wszystkich stron przyprawami.
- Wymieszaj wodę z majonezem, solą, pieprzem i cukrem.
- Przełóż szynkę do garnka i zalej zalewą.
- Gotuj około 60 minut do miękkości mięsa. Zostaw w zalewie do wystygnięcia.