Duszona szynka w sosie własnym - przepis

Szynka wieprzowa najczęściej kupowana jest do zmielenia lub przygotowania domowej wędliny na kanapki. Może zostać z niej zrobiona sałatka z szynką, spaghetti lub gołąbki bez zawijania. Jednak to kruche, smaczne i soczyste mięso można wykorzystać także do przygotowania innego dania – duszonej szynki w sosie własnym, która świetnie sprawdzi się na obiad.

  • 800 g szynki wieprzowej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz

Szynka wieprzowa w sosie własnym z tego przepisu najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną lub orkiszową. Można dodać do niej ogórka kiszonego lub surówkę z kapusty kiszonej – taki tradycyjny obiad z pewnością będzie smakował wszystkim.

  1. Szynkę umyj i pokrój w grube plastry.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w grubsze pióra cebulę aż do zeszklenia.
  3. Dodaj mięso i przesmaż z obu stron (około 1 minutę).
  4. Do mięsa z cebulą dolej wodę (około 300-350 ml) i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-45 minut.
  5. W międzyczasie dodaj przyprawy.
  6. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmij je z sosu i przełóż na półmisek.
  7. W małym naczyniu rozprowadź mąkę z wodą, a następnie zaciągnij nią sos i szybko wymieszaj.

Bitki wieprzowe, czyli duszona szynka w sosie własnym

Mięso z szynki możesz wykorzystać także do zrobienia bitek. To niewielkie kawałki mięsa w sosie własnym, podsmażane, a następnie duszone na niewielkim ogniu. Przepis na ich przygotowanie jest bardzo prosty i można je zrobić po prostu błyskawicznie.

  • 600 g szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • sól, pieprz, papryka, czosnek suszony, ziele angielskie

Bitki, jak sama nazwa na to wskazuje muszą być rozbite tłuczkiem. Nie tak cieniutko, jak na przykład mięso na schabowe, ale trzeba je dobrze rozbić. Wtedy stają się bardziej miękkie. Danie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i do kasz wszystkich rodzajów. Dobrze łączy się z sałatkami i surówkami. Sprawdź także, jak wygląda wędzenie boczku i przygotuj boczek do zrobienia zrazów z szynki.

  1. Mięso umyj, osusz i podziel na kawałki około 1,5-2 cm. Rozbij tłuczkiem.
  2. Każdy kawałek dopraw papryką suszoną słodką i czosnkiem, posyp solą i pieprzem.
  3. Podsmaż na oleju z obu stron.
  4. Przełóż do rondla i podlej wodą.
  5. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Dodaj do mięsa.
  6. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
  7. Duś około 40-50 minut do miękkości mięsa.

Sprawdź także ten artykuł z przepisami na pyszną szynkę pieczoną w rękawie.

Szynka w sosie własnym – przepis na pieczeń z szynki wieprzowej

Chociaż to duszona szynka najczęściej kojarzy nam się jako szynka w sosie własnym, to mięso z szynki możesz także zrobić inaczej. Wystarczy je upiec, a powstały w czasie pieczenia sos nieco zabielić, by świetnie komponował się do kaszy czy ziemniaków. Pieczona szynka jest soczysta i krucha, ma po prostu wyjątkowy smak.

  • 1 kg mięsa z szynki,
  • 2 cebule,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki bulionu,
  • sól, pieprz, oregano, rozmaryn, majeranek,
  • ½ szklanki wody,
  • mała śmietana

Szynka w sosie własnym na ciemnym talerzu z ziemniakami i buraczkami, a także przepisy oraz składniki
Szynka w sosie własnym krok po kroku, czyli przygotowanie i składniki, procedura i najlepsze przepisy

Pieczeń z szynki wieprzowej będzie soczysta pod warunkiem, że wybierzesz naprawdę smaczne, dobrej jakości mięso. Możesz je upiec w rękawie, ale my przedstawiamy ciekawy przepis na szynkę pieczoną w naczyniu żaroodpornym.

  1. Mięso natrzyj ziołami i oliwą z oliwek. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  2. Podsmaż na gorącej patelni z obu stron przez kilka minut.
  3. Obierz cebulę, pokrój ją w piórka.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Przełóż podsmażone mięso i dodaj cebulę.
  5. Piecz około 1,5 h w 180 stopniach, co trochę podlewając wytrąconym się wywarem.
  6. Dopraw mięso solą i pieprzem.
  7. Po upieczeniu wyjmij mięso na talerz i pokrój w grubsze plastry.
  8. Wytworzony sos zlej do rondla, dodaj bulion i zagęść śmietaną. Powinien powstać jasny, przepyszny sos pieczeniowy.
  9. Mięso przełóż do sosu i chwilę pogotuj.

Pozostała po obiedzie pieczona szynka idealnie nadaje się na kanapki. Pokrojona w kostkę może zostać wykorzystana inaczej. Dobrym pomysłem jest na przykład sałatka z szynką.

Szynka w sosie własnym z szybkowaru

Przygotowanie szynki w sosie własnym to nie jest trudna sprawa. Jednak czas duszenia czy pieczenia jest dość długi. Jeśli nie masz na to czasu, wypróbuj przepis do szybkowaru. Dzięki niemu szynka będzie pyszna, wspaniale miękka i pełna smaku i aromatu.

  • 500 g mięsa z szynki,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 mała cebula,
  • około 3 łyżek mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • 2 szklanki bulionu

Proces duszenia szynki w szybkowarze to tylko 20 minut od momentu, kiedy zacznie wydobywać się para. Bulion możesz zrobić wcześniej lub po prostu przygotować wywar z kostki rosołowej dobrej jakości (na przykład BIO).

  1. Mięso z szynki umyj, podziel na plastry około 1,5 cm.
  2. Obtocz kawałki mięsa w mące pszennej i podsmażaj na rozgrzanym oleju z każdej strony przez 2 minuty.
  3. Przełóż do szybkowaru.
  4. Obierz cebulę. Pokrój ją w grube wiórki i dodaj do mięsa.
  5. Zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Gotuj przez 20 minut.
  7. Powstały sos, jeśli jest za rzadki, zagęść mąką pszenną, szybko mieszając, by nie było grudek.
ikona podziel się Przekaż dalej