Domowy boczek gotowany – najprostszy przepis

Boczek gotowany – wybierz najlepsze mięso

Surowy boczek wieprzowy najczęściej kupuje się z myślą o wędzeniu. I faktycznie, wędzony boczek jest pyszny i świetnie sprawdza się i na chleb, i do makaronów, i do zapiekanek. Można z nim zrobić śliwki albo szparagi w boczku lub uzupełnić nim ciekawe gołąbki bez zawijania. Jednak warto chociaż od czasu do czasu ugotować porcję boczku gotowanego na chleb.

W czasie gotowania wytapia się część tłuszczu, ale mięso pozostaje soczyste. Dlatego taka wędlina naprawdę świetnie sprawdzi się na kanapki. Na dodatek gotowanie boczku surowego nie trwa długo, o wiele krócej niż przygotowanie domowych wędlin do szynkowara. Oczywiście w ten sposób warto potraktować przede wszystkim boczek surowy. Wybieraj ładne kawałki, zwróć uwagę na ich świeżość. Dobry boczek wieprzowy ma dość duże kawałki mięsa, a jego tłuszcz jest biały, bez żółtawych miejsc.

Boczek należy ugotować razem ze skórą. Potem można ją odciąć, w końcu nie wszyscy chętnie ją jedzą. Tak naprawdę przygotowanie potrawy nie jest trudne, a najprostszy przepis, czyli zwykły boczek w przyprawach, jest po prostu najlepszy. Kluczem jest dobre dobranie przypraw, by mięso było smaczne i aromatyczne.

Boczek gotowany w przyprawach – przepis krok po kroku

Boczek gotowany w przyprawach robi się najszybciej. Oczywiście mięso możesz w nich zamarynować, ale nie musisz – wystarczy dodać przyprawy do garnka i gotować do miękkości. I to wystarczy, ponieważ mięso wieprzowe w czasie gotowania szybko przejmuje wszystkie smaki. Przyprawy możesz w zasadzie dodawać dowolnie, my przedstawiamy najbardziej typową mieszankę:

  • 2 kg surowego boczku wieprzowego bez kości,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1-2 łyżki majeranku suszonego,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • woda

Wody powinieneś zastosować tyle, by mięso było przykryte, więc to zależy od wielkości garnka. Raczej polecamy ugotować boczek w płaskim i niezbyt szerokim, ponieważ im więcej wody, tym mniej wyczuwalny będzie smak przypraw. Mięso możesz podawać na ciepło i na zimno.

  1. Umyj boczek w chłodnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóż do garnka i dolej wody.
  3. Wsyp wszystkie przyprawy.
  4. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 1 godziny).

A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu boczku krok po kroku?

Boczek gotowany przez dwa dni – ciekawy przepis

Domowy boczek gotowany przez dwa dni – składniki

To niestety nieco bardziej skomplikowany przepis. Skomplikowany to nie znaczy, że będziesz musiała długo stać przy kuchence! Wręcz przeciwnie, wystarczy że podszykujesz mięso, a reszta będzie działa się sama. Przepis warto wypróbować, ponieważ boczek wychodzi fenomenalne! W ten sposób możesz przygotować także szynkę, polędwicę lub schab.

  • 1 kg boczku surowego,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • woda (do przykrycia mięsa)

Jak widać, do boczku nie trzeba dodać za wiele składników, by był naprawdę smaczny. Z tego przepisu wychodzi wspaniale soczyste i smaczne mięso, ponieważ gotowanie boczku surowego to tylko jeden etap przygotowania. Poza tym boczek leży w zalewie i nabiera soczystości i miękkości.

Boczek gotowany przez dwa dni – jak zrobić?

Jak zrobić boczek gotowany przez dwa dni? Nie jest to takie trudne, ale niestety trzeba pamiętać o mięsie i przestrzegać kilku ważnych zasad.

  1. Boczek umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Przełóż mięso do garnka i zalej wodą.
  3. Dodaj sól, majeranek i obrany ząbek czosnku.
  4. Gotuj na małym ogniu przez 7 minut od momentu zagotowania.
  5. Zestaw garnek z boczkiem z ognia i zostaw do przestygnięcia.
  6. Boczek razem z zalewą wstaw do lodówki na 24 godziny.
  7. Kolejnego dnia znów postaw garnek na małym ogniu i powoli gotuj przez 6 minut od momentu zagotowania.

Gotowany boczek na desce
Boczek gotowany krok po kroku, czyli jak zrobić, jak przygotować, najlepsze składniki i gotowanie

Teraz już możesz wyciągnąć boczek z garnka i zostawić do przestygnięcia. Powinien być całkowicie ugotowany w środku, a do tego soczysty i pyszny!

Boczek gotowany z dodatkami – przepisy zasługujące na uwagę

Boczek gotowany w łupinach cebuli

Łupiny cebuli są znane ze swoich właściwości barwiących, ale kojarzy się to głównie z kolorowaniem jajek na Wielkanoc. Jeśli jednak spróbujesz ugotować boczek w łupinach cebuli, mięso także będzie miało wspaniały kolor. No i ten smak! To z pewnością przepis, który warto byłoby wypróbować.

  • 2 kg surowego boczku,
  • 3 cebule – same złote łupiny,
  • 2 cebule całe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 listek laurowy,
  • po 1 łyżeczce ziela angielskiego i ziaren pieprzu, majeranku i papryki ostrej,
  • 1 łyżka soli,
  • woda

Chociaż na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się bardziej skomplikowany, nie ma w nim nic trudnego. Boczek gotowany w ten sposób wychodzi nawet mniej doświadczonym kucharzom i amatorom domowych wędlin. Paprykę ostrą możesz wymienić na słodką, wtedy mięso będzie bardziej delikatne, idealne na kanapki dla dzieci.

  1. Do niewysokiego garnka włóż umyty i osuszony boczek.
  2. Dodaj cebule – dwie całe i łupiny z 3 innych.
  3. Czosnek obierz i rozgnieć, dodaj do mięsa.
  4. Dodaj pozostałe przyprawy poza solą.
  5. Zalej wodą tak, by mięso było dobrze przykryte.
  6. Gotuj na małym ogniu, a gdy wywar zagotuje się – dodaj sól.
  7. Od momentu wrzenia gotuj około 80 minut, przekręcając boczek co 20 minut na drugą stronę.

Pyszny boczek w musztardzie na kanapki

Mięso w zalewie czy marynacie musztardowej to już klasyka. W takim wydaniu możesz przygotować także boczek. Słodkawo-ostry smak będzie wspaniałym uzupełnieniem dla mięsa. Takie połączenie na pewno ci posmakuje, zwłaszcza jeśli lubisz schab czy szynkę pieczoną w marynacie musztardowej. Boczek jednak robi się troszkę inaczej niż mięso pieczone w piekarniku.

  • 1,5 kg boczku surowego,
  • 2 łyżeczki musztardy (z gorczycą lub dijon),
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i majeranku oraz ziarenek pieprzu,
  • 2 listki laurowe,
  • sól do smaku (duża szczypta),
  • woda

Boczek z musztardą możesz przygotować na dwa sposoby – z podanych przypraw stworzyć marynatę i natrzeć nią mięso, lub po prostu ugotować je w zalewie. To drugie jest znacznie szybsze, więc polecamy. Mięso gotuj w niewysokim garnku z niezbyt szerokim dnem i nalej tylko tyle wody, by przykryła je w całości.

  1. Boczek umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do garnka.
  2. Zalej wodą i dodaj do niej musztardę, liście laurowe, sól oraz paprykę i majeranek. Wymieszaj.
  3. Postaw na gazie i gotuj aż do miękkości mięsa.
  4. Odstaw do przestudzenia.
  5. Wyciągnij mięso z zalewy, w której się gotowało i lekko je osusz ręcznikiem papierowym.
  6. Podawaj na ciepło lub na zimno, idealne do kanapek.
ikona podziel się Przekaż dalej