TOP 4 przepisy na boczek gotowany. Zobacz, jak zrobić boczek do chleba
Boczek gotowany do kanapek to świetny pomysł! Delikatny, smaczny, aromatyczny i pachnący przyprawami boczek sprawdza się lepiej niż kupna wędlina ze sklepu. Przede wszystkim masz pewność, że nie ma w nim żadnych konserwantów, polepszaczy smaku czy koloru. Na dodatek takie samodzielne robienie mięsa do pieczywa jest o wiele tańszym rozwiązaniem. Przedstawiamy najlepsze przepisy na boczek gotowany na chleb.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Domowy boczek gotowany – najprostszy przepis
Boczek gotowany – wybierz najlepsze mięso
Surowy boczek wieprzowy najczęściej kupuje się z myślą o wędzeniu. I faktycznie, wędzony boczek jest pyszny i świetnie sprawdza się i na chleb, i do makaronów, i do zapiekanek. Można z nim zrobić śliwki albo szparagi w boczku lub uzupełnić nim ciekawe gołąbki bez zawijania. Jednak warto chociaż od czasu do czasu ugotować porcję boczku gotowanego na chleb.
W czasie gotowania wytapia się część tłuszczu, ale mięso pozostaje soczyste. Dlatego taka wędlina naprawdę świetnie sprawdzi się na kanapki. Na dodatek gotowanie boczku surowego nie trwa długo, o wiele krócej niż przygotowanie domowych wędlin do szynkowara. Oczywiście w ten sposób warto potraktować przede wszystkim boczek surowy. Wybieraj ładne kawałki, zwróć uwagę na ich świeżość. Dobry boczek wieprzowy ma dość duże kawałki mięsa, a jego tłuszcz jest biały, bez żółtawych miejsc.
Boczek należy ugotować razem ze skórą. Potem można ją odciąć, w końcu nie wszyscy chętnie ją jedzą. Tak naprawdę przygotowanie potrawy nie jest trudne, a najprostszy przepis, czyli zwykły boczek w przyprawach, jest po prostu najlepszy. Kluczem jest dobre dobranie przypraw, by mięso było smaczne i aromatyczne.
Boczek gotowany w przyprawach – przepis krok po kroku
Boczek gotowany w przyprawach robi się najszybciej. Oczywiście mięso możesz w nich zamarynować, ale nie musisz – wystarczy dodać przyprawy do garnka i gotować do miękkości. I to wystarczy, ponieważ mięso wieprzowe w czasie gotowania szybko przejmuje wszystkie smaki. Przyprawy możesz w zasadzie dodawać dowolnie, my przedstawiamy najbardziej typową mieszankę:
- 2 kg surowego boczku wieprzowego bez kości,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1-2 łyżki majeranku suszonego,
- 3 ziarenka pieprzu,
- woda
Wody powinieneś zastosować tyle, by mięso było przykryte, więc to zależy od wielkości garnka. Raczej polecamy ugotować boczek w płaskim i niezbyt szerokim, ponieważ im więcej wody, tym mniej wyczuwalny będzie smak przypraw. Mięso możesz podawać na ciepło i na zimno.
- Umyj boczek w chłodnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
- Przełóż do garnka i dolej wody.
- Wsyp wszystkie przyprawy.
- Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 1 godziny).
A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu boczku krok po kroku?
Boczek gotowany przez dwa dni – ciekawy przepis
Domowy boczek gotowany przez dwa dni – składniki
To niestety nieco bardziej skomplikowany przepis. Skomplikowany to nie znaczy, że będziesz musiała długo stać przy kuchence! Wręcz przeciwnie, wystarczy że podszykujesz mięso, a reszta będzie działa się sama. Przepis warto wypróbować, ponieważ boczek wychodzi fenomenalne! W ten sposób możesz przygotować także szynkę, polędwicę lub schab.
- 1 kg boczku surowego,
- 2 łyżki majeranku,
- 3 łyżki soli,
- 1 ząbek czosnku,
- woda (do przykrycia mięsa)
Jak widać, do boczku nie trzeba dodać za wiele składników, by był naprawdę smaczny. Z tego przepisu wychodzi wspaniale soczyste i smaczne mięso, ponieważ gotowanie boczku surowego to tylko jeden etap przygotowania. Poza tym boczek leży w zalewie i nabiera soczystości i miękkości.
Boczek gotowany przez dwa dni – jak zrobić?
Jak zrobić boczek gotowany przez dwa dni? Nie jest to takie trudne, ale niestety trzeba pamiętać o mięsie i przestrzegać kilku ważnych zasad.
- Boczek umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Przełóż mięso do garnka i zalej wodą.
- Dodaj sól, majeranek i obrany ząbek czosnku.
- Gotuj na małym ogniu przez 7 minut od momentu zagotowania.
- Zestaw garnek z boczkiem z ognia i zostaw do przestygnięcia.
- Boczek razem z zalewą wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Kolejnego dnia znów postaw garnek na małym ogniu i powoli gotuj przez 6 minut od momentu zagotowania.
Teraz już możesz wyciągnąć boczek z garnka i zostawić do przestygnięcia. Powinien być całkowicie ugotowany w środku, a do tego soczysty i pyszny!
Boczek gotowany z dodatkami – przepisy zasługujące na uwagę
Boczek gotowany w łupinach cebuli
Łupiny cebuli są znane ze swoich właściwości barwiących, ale kojarzy się to głównie z kolorowaniem jajek na Wielkanoc. Jeśli jednak spróbujesz ugotować boczek w łupinach cebuli, mięso także będzie miało wspaniały kolor. No i ten smak! To z pewnością przepis, który warto byłoby wypróbować.
- 2 kg surowego boczku,
- 3 cebule – same złote łupiny,
- 2 cebule całe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 listek laurowy,
- po 1 łyżeczce ziela angielskiego i ziaren pieprzu, majeranku i papryki ostrej,
- 1 łyżka soli,
- woda
Chociaż na pierwszy rzut oka przepis może wydawać się bardziej skomplikowany, nie ma w nim nic trudnego. Boczek gotowany w ten sposób wychodzi nawet mniej doświadczonym kucharzom i amatorom domowych wędlin. Paprykę ostrą możesz wymienić na słodką, wtedy mięso będzie bardziej delikatne, idealne na kanapki dla dzieci.
- Do niewysokiego garnka włóż umyty i osuszony boczek.
- Dodaj cebule – dwie całe i łupiny z 3 innych.
- Czosnek obierz i rozgnieć, dodaj do mięsa.
- Dodaj pozostałe przyprawy poza solą.
- Zalej wodą tak, by mięso było dobrze przykryte.
- Gotuj na małym ogniu, a gdy wywar zagotuje się – dodaj sól.
- Od momentu wrzenia gotuj około 80 minut, przekręcając boczek co 20 minut na drugą stronę.
Pyszny boczek w musztardzie na kanapki
Mięso w zalewie czy marynacie musztardowej to już klasyka. W takim wydaniu możesz przygotować także boczek. Słodkawo-ostry smak będzie wspaniałym uzupełnieniem dla mięsa. Takie połączenie na pewno ci posmakuje, zwłaszcza jeśli lubisz schab czy szynkę pieczoną w marynacie musztardowej. Boczek jednak robi się troszkę inaczej niż mięso pieczone w piekarniku.
- 1,5 kg boczku surowego,
- 2 łyżeczki musztardy (z gorczycą lub dijon),
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki i majeranku oraz ziarenek pieprzu,
- 2 listki laurowe,
- sól do smaku (duża szczypta),
- woda
Boczek z musztardą możesz przygotować na dwa sposoby – z podanych przypraw stworzyć marynatę i natrzeć nią mięso, lub po prostu ugotować je w zalewie. To drugie jest znacznie szybsze, więc polecamy. Mięso gotuj w niewysokim garnku z niezbyt szerokim dnem i nalej tylko tyle wody, by przykryła je w całości.
- Boczek umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do garnka.
- Zalej wodą i dodaj do niej musztardę, liście laurowe, sól oraz paprykę i majeranek. Wymieszaj.
- Postaw na gazie i gotuj aż do miękkości mięsa.
- Odstaw do przestudzenia.
- Wyciągnij mięso z zalewy, w której się gotowało i lekko je osusz ręcznikiem papierowym.
- Podawaj na ciepło lub na zimno, idealne do kanapek.