Gulasz z dzika po myśliwsku - prosty przepis

Bez względu na to, czy decydujemy się na przygotowanie kremów z papryki, pasztetów z królika, spaghetti carbonary, czy właśnie gulaszu, w którym głównym składnikiem jest dzik, powinniśmy zapoznać się z tym, jak wyglądają przepisy na te potrawy kulinarne. Warto wspomnieć o tym, że zarówno gulasz z dzika, jak i pasztet z królika, czy też krem z papryki i spaghetti carbonara, mogą być przygotowane na różne sposoby.

Co więcej, istotna będzie także cena, ale ceny zależą od gatunku mięsa użytego do przepisu, a także tego, jaki przepis wybierzemy. Z reguły możemy zaobserwować pewną zależność, mianowicie im mniej składników, tym cena jest niższa. Zobaczmy więc, jak wygląd przepis na myśliwski gulasz z dzika.

Składniki:

  • 600 g dzika,
  • 250 ml maślanki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki mąki,
  • suszone borowiki,
  • smalec,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele jałowca, ostra papryka, słodka papryka, liść laurowy, imbir.

Do przepisu najlepiej użyć szynki z dzika.

Przygotowanie:

  1. Mięso z dzika płuczemy, osuszamy i zalewamy maślanką.
  2. Mięso odstawiamy na 2 dni do lodówki.
  3. Po tym czasie wyciągamy mięso z maślanki, osuszamy je i kroimy w kostkę.
  4. Pokrojone mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na noc do lodówki.
  5. Grzyby moczymy w gorącej wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
  6. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na smalcu.
  7. Do mięsa dodajemy grzyby pokrojone w mniejsze kawałki razem z wodą z moczenia.
  8. Do garnka dorzucamy liść laurowy i dusimy około 1,5-2 godziny.
  9. Ogórki płuczemy pod zimną wodą i kroimy je w kostkę lub słupki.

Gulasz myśliwski podajemy z ziemniakami lub pyzami.

Gulasz z dziczyzny z winem i z grzybami - przepisy

Gulasz z dzika z dodatkiem grzybów i wina - poznaj dobrzy przepis

Dobre gulasze z dziczyzny z winem i z grzybami możemy przygotować na różne sposoby. Jednak w pierwszej kolejności warto zapoznać się z przepisem na to, jak zrobić tradycyjny gulasz z dzika bez dodatków, a także, jakie składniki będą potrzebne do tego, by go przygotować.

Składniki na marynatę:

  • 100 ml czerwonego wina,
  • przyprawy: pieprz czarny, łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca.

Pozostałe składniki:

  • 250 g grzybów,
  • 600 g mięsa z dzika,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 cebule,
  • masło klarowane,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.
  2. Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i dodajemy do mięsa.
  3. Mięso przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
  4. Grzyby i cebulę kroimy w paski.
  5. Cebulę przesmażamy na maśle.
  6. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut.
  7. Dodajemy bulion i doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Do całości dodajemy mięso i dusimy do miękkości.
  9. Pod koniec gotowania dodajemy wodę z mąką do sosu.

Gulasz z dziczyzną, winem, grzybami i śliwkami - jak zrobić dobrą marynatę do dzika

Kolejnym bardzo dobrym przepisem na gulasz z dzika, jest przepis z grzybami, z winem i ze śliwkami. Warto wiedzieć, że w tym przepisie nie jest potrzebna marynata, przez co przygotowanie samego gulaszu zajmie nam zdecydowanie mniej czasu. Zobaczmy, jak wygląda przepis.

Składniki:

  • 1 kg dzika,
  • 200 g pieczarek,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 20 g suszonej żurawiny,
  • smalec,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 marchew,
  • 1 seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka musztardy łagodnej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 0,7 l wina,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 1 łyżka tymianku, 3 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 4 suszone owoce jałowca.

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
  2. Pokrojone mięso podsmażamy na smalcu.
  3. Mięso wkładamy do garnka.
  4. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na smalcu pozostałym od smażenia mięsa.
  5. Do cebuli dodajemy czosnek i wino.
  6. Całość smażymy kilka minut i przelewamy do garnka.
  7. Całość dusimy około 20-30 minut i dodajemy przyprawy.
  8. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
  9. Warzywa z grzybami dodajemy do garnka.
  10. Dodajemy miód, musztardę i przecier pomidorowy.
  11. Wszystko doprawiamy do smaku.
  12. Gulasz dusimy pod przykryciem przez 2-2,5 godziny.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na gulasz szynki.

Gulasz z warzywami - jak zrobić pyszny gulasz

Pyszny dzik z warzywami i z winem - jak powinna być przygotowana marynata

Gulasz z dzika możemy przygotować zarówno z warzywami, jak i bez warzyw. Wszystko zależy od tego, która opcja będzie dla nas lepsza. Jednak zobaczmy, w jaki sposób możemy przygotować gulasz z dziczyzny z czerwonym wytrawnym winem oraz warzywami. Warto pamiętać o tym, że możemy dodać do niego również inne warzywa.

Składniki na marynatę:

  • 300 ml czerwonego wina,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeży tymianek,
  • przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 7 ziaren jałowca, oregano, 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu.
Gulasz z dzika w miseczce
TOp 5 najlepszych przepisów na gulasz z dzika, czyli składniki, przepisy, najlepszy gulasz z mięsa dzika

Pozostałe składniki:

  • 600 g szynki z dzika,
  • 250 g pomidorów z puszki,
  • 0,5 selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • suszone borowiki,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, pieprz ziarnisty, owoce jałowca.

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, oczyszczamy  i kroimy w niewielkie kawałki.
  2. Składniki na marynatę łączymy ze sobą. Marynatę dodajemy do mięsa i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
  3. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie kroimy grzyby w mniejsze kawałki.
  4. Mięso wykładamy z marynaty i przekładamy do garnka. Smażymy na smalcu.
  5. Marynatę przelewamy przez sitko.
  6. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
  7. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
  8. Pokrojone warzywa smażymy 10 minut na oliwie.
  9. Do mięsa dolewamy marynatę i gotujemy 30 minut.
  10. Po tym czasie dodajemy pomidory i usmażone warzywa. Dodajemy bulion i przyprawy.
  11. Całość gotujemy około 1,5-2 godziny.
  12. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w paski borowiki i gotujemy jeszcze 30 minut.

Gulasz z dzika z warzywami i bez wina - z jakiego przepisu skorzystać

Jeśli nie lubimy wina, z powodzeniem możemy przygotować gulasz z dziczyzny bez dodatku win czerwonych. Jednak musimy pamiętać o tym, że czerwone wino bardzo dobrze dopełnia cały smak dziczyzny. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na gulasz z dzika z warzywami bez wina.

Składniki:

  • 600 g mięsa z szynki z dzika,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kostka rosołowa,
  • oliwa,
  • przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy.

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę.
  2. Mięso doprawiamy przyprawami i skrapiamy oliwą.
  3. Całość odstawiamy na 3 godziny.
  4. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
  5. Całość zalewamy wodą i doprawiamy.
  6. Gotujemy do zmięknięcia mięsa.
  7. Mąkę mieszamy z wodą.
  8. Do sosu dodajemy mąkę i gotujemy.

Pamiętajmy o tym, że mąkę dodajemy stopniowo i musimy ją dokładnie rozmieszać z gulaszem.

ikona podziel się Przekaż dalej