TOP 5 najlepszych przepisów na gulasz z dzika - przygotowanie, dodatki, porady
Gulasz z dzika, tak jak i krem z papryki, pasztet z królika, czy spaghetti carbonara, to potrawa kulinarna, na którą znajdziemy różne przepisy. Zanim jednak przystąpimy do robienia gulaszu z dziczyzny, powinniśmy zapoznać się z przepisami na to, jak go zrobić. Zobaczmy więc, jak zrobić dobry gulasz z dzika z winem, bez wina, z warzywami, z grzybami, czy też po myśliwsku.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięsach.
Gulasz z dzika po myśliwsku - prosty przepis
Bez względu na to, czy decydujemy się na przygotowanie kremów z papryki, pasztetów z królika, spaghetti carbonary, czy właśnie gulaszu, w którym głównym składnikiem jest dzik, powinniśmy zapoznać się z tym, jak wyglądają przepisy na te potrawy kulinarne. Warto wspomnieć o tym, że zarówno gulasz z dzika, jak i pasztet z królika, czy też krem z papryki i spaghetti carbonara, mogą być przygotowane na różne sposoby.
Co więcej, istotna będzie także cena, ale ceny zależą od gatunku mięsa użytego do przepisu, a także tego, jaki przepis wybierzemy. Z reguły możemy zaobserwować pewną zależność, mianowicie im mniej składników, tym cena jest niższa. Zobaczmy więc, jak wygląd przepis na myśliwski gulasz z dzika.
Składniki:
- 600 g dzika,
- 250 ml maślanki,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki mąki,
- suszone borowiki,
- smalec,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, ziele jałowca, ostra papryka, słodka papryka, liść laurowy, imbir.
Do przepisu najlepiej użyć szynki z dzika.
Przygotowanie:
- Mięso z dzika płuczemy, osuszamy i zalewamy maślanką.
- Mięso odstawiamy na 2 dni do lodówki.
- Po tym czasie wyciągamy mięso z maślanki, osuszamy je i kroimy w kostkę.
- Pokrojone mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na noc do lodówki.
- Grzyby moczymy w gorącej wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
- Mięso obtaczamy w mące i smażymy na smalcu.
- Do mięsa dodajemy grzyby pokrojone w mniejsze kawałki razem z wodą z moczenia.
- Do garnka dorzucamy liść laurowy i dusimy około 1,5-2 godziny.
- Ogórki płuczemy pod zimną wodą i kroimy je w kostkę lub słupki.
Gulasz myśliwski podajemy z ziemniakami lub pyzami.
Gulasz z dziczyzny z winem i z grzybami - przepisy
Gulasz z dzika z dodatkiem grzybów i wina - poznaj dobrzy przepis
Dobre gulasze z dziczyzny z winem i z grzybami możemy przygotować na różne sposoby. Jednak w pierwszej kolejności warto zapoznać się z przepisem na to, jak zrobić tradycyjny gulasz z dzika bez dodatków, a także, jakie składniki będą potrzebne do tego, by go przygotować.
Składniki na marynatę:
- 100 ml czerwonego wina,
- przyprawy: pieprz czarny, łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca.
Pozostałe składniki:
- 250 g grzybów,
- 600 g mięsa z dzika,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 cebule,
- masło klarowane,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.
- Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i dodajemy do mięsa.
- Mięso przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
- Grzyby i cebulę kroimy w paski.
- Cebulę przesmażamy na maśle.
- Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut.
- Dodajemy bulion i doprawiamy solą i pieprzem.
- Do całości dodajemy mięso i dusimy do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodajemy wodę z mąką do sosu.
Gulasz z dziczyzną, winem, grzybami i śliwkami - jak zrobić dobrą marynatę do dzika
Kolejnym bardzo dobrym przepisem na gulasz z dzika, jest przepis z grzybami, z winem i ze śliwkami. Warto wiedzieć, że w tym przepisie nie jest potrzebna marynata, przez co przygotowanie samego gulaszu zajmie nam zdecydowanie mniej czasu. Zobaczmy, jak wygląda przepis.
Składniki:
- 1 kg dzika,
- 200 g pieczarek,
- 50 g suszonych grzybów,
- 50 g suszonych śliwek,
- 20 g suszonej żurawiny,
- smalec,
- pęczek pietruszki,
- 1 marchew,
- 1 seler,
- 1 pietruszka,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cebule,
- 1 łyżka musztardy łagodnej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki miodu,
- 0,7 l wina,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 1 łyżka tymianku, 3 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 4 suszone owoce jałowca.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
- Pokrojone mięso podsmażamy na smalcu.
- Mięso wkładamy do garnka.
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na smalcu pozostałym od smażenia mięsa.
- Do cebuli dodajemy czosnek i wino.
- Całość smażymy kilka minut i przelewamy do garnka.
- Całość dusimy około 20-30 minut i dodajemy przyprawy.
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
- Warzywa z grzybami dodajemy do garnka.
- Dodajemy miód, musztardę i przecier pomidorowy.
- Wszystko doprawiamy do smaku.
- Gulasz dusimy pod przykryciem przez 2-2,5 godziny.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na gulasz szynki.
Gulasz z warzywami - jak zrobić pyszny gulasz
Pyszny dzik z warzywami i z winem - jak powinna być przygotowana marynata
Gulasz z dzika możemy przygotować zarówno z warzywami, jak i bez warzyw. Wszystko zależy od tego, która opcja będzie dla nas lepsza. Jednak zobaczmy, w jaki sposób możemy przygotować gulasz z dziczyzny z czerwonym wytrawnym winem oraz warzywami. Warto pamiętać o tym, że możemy dodać do niego również inne warzywa.
Składniki na marynatę:
- 300 ml czerwonego wina,
- 1 ząbek czosnku,
- świeży tymianek,
- przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 7 ziaren jałowca, oregano, 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu.
Pozostałe składniki:
- 600 g szynki z dzika,
- 250 g pomidorów z puszki,
- 0,5 selera,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 łyżka smalcu,
- 2 łyżki oliwy,
- suszone borowiki,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, pieprz ziarnisty, owoce jałowca.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w niewielkie kawałki.
- Składniki na marynatę łączymy ze sobą. Marynatę dodajemy do mięsa i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
- Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie kroimy grzyby w mniejsze kawałki.
- Mięso wykładamy z marynaty i przekładamy do garnka. Smażymy na smalcu.
- Marynatę przelewamy przez sitko.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
- Pokrojone warzywa smażymy 10 minut na oliwie.
- Do mięsa dolewamy marynatę i gotujemy 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy pomidory i usmażone warzywa. Dodajemy bulion i przyprawy.
- Całość gotujemy około 1,5-2 godziny.
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w paski borowiki i gotujemy jeszcze 30 minut.
Gulasz z dzika z warzywami i bez wina - z jakiego przepisu skorzystać
Jeśli nie lubimy wina, z powodzeniem możemy przygotować gulasz z dziczyzny bez dodatku win czerwonych. Jednak musimy pamiętać o tym, że czerwone wino bardzo dobrze dopełnia cały smak dziczyzny. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na gulasz z dzika z warzywami bez wina.
Składniki:
- 600 g mięsa z szynki z dzika,
- 1 cebula,
- 2 łyżki mąki,
- 4 ząbki czosnku,
- kostka rosołowa,
- oliwa,
- przyprawy: ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę.
- Mięso doprawiamy przyprawami i skrapiamy oliwą.
- Całość odstawiamy na 3 godziny.
- Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
- Całość zalewamy wodą i doprawiamy.
- Gotujemy do zmięknięcia mięsa.
- Mąkę mieszamy z wodą.
- Do sosu dodajemy mąkę i gotujemy.
Pamiętajmy o tym, że mąkę dodajemy stopniowo i musimy ją dokładnie rozmieszać z gulaszem.