Unikalne przepisy na peklowanie golonki krok po kroku - sprawdź je!
Peklowanie golonki, czy też peklowanie szynki są bardzo często wykorzystywanymi sposobami na poprawienie trwałości produktów, ale również nadanie im wyjątkowego smaku, który sami możemy modyfikować. Dowiedzmy się zatem, jak zapeklować golonkę z kością według różnych przepisów i dobierzmy odpowiedni sposób na marynowanie golonki wieprzowej.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędlinach domowych.
Peklowanie golonki - sens peklowania i metody
Pieczona golonka wieprzowa, która wcześniej była marynowana lub ta peklowana z warzywami są niesamowicie popularnymi daniami, które wykorzystywane są przy różnych okazjach, np. na uczczenie Nowego Roku. Zanim przejdziemy do tego, jak zapeklować golonki z kością, powinniśmy wiedzieć, że marynowanie golonki wieprzowej powoduje utrwalenie jej koloru, ale też dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Dodatkowo w ten sposób możemy wydłużyć trwałość mięsa.
Peklowanie golonki, tak samo, jak i peklowanie szynki można wykonać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest peklowanie na sucho. W trakcie peklowania na sucho mięso miesza się z suchą mieszanką peklującą i odstawia na kilka dni. Jest to ważne, ponieważ w tym okresie mieszanka rozpuszcza się i wnika do mięsa, co daje mięsu wyjątkowy smak i zapach.
Kolejnym sposobem jest peklowanie na mokro, które jest bardziej wymagającym sposobem, ale przynoszącym równie intensywne doznania co przy procesie peklowania szynki lub golonki wieprzowej na sucho. Peklowanie na mokro polega na wykorzystaniu do marynowania mieszanki peklującej, zwanej też solanką. Przy peklowaniu na mokro można wykorzystać metodę zalewową, polegającą na włożeniu mięsa do misy i zalaniu solanką; nastrzykową, którą wykonuje się poprzez nastrzykiwanie mięsa solanką za pomocą urządzeń nastrzykowych; ale również kombinowaną, czyli łączącą metodę nastrzykową i zalewową. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu szynki?
Jak zapeklować golonkę z kością na mokro - przepis
Pieczona golonka wieprzowa peklowana z warzywami lub bez nich, jest bardzo smaczną potrawą. Pamiętajmy jednak, że w przypadku golonek lepszym rozwiązaniem jest peklowanie na mokro. Zobaczmy więc kilka przepisów na to, jak wyglądają przepisy na pyszną peklowaną golonkę.
Pierwszym przepisem będzie golonka peklowana upieczona z piwem.
Składniki:
- 2 duże golonki,
- 4 łyżki soli do peklowania,
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego,
- 3 liście laurowe,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 piwo.
Dodatkowo można też dodać kminek oraz łagodną paprykę mieloną.
Przygotowanie:
- Golonkę myjemy.
- Wodę, sól do peklowania i przyprawy wrzucamy do garnka i zagotowujemy.
- Zalewę studzimy i zalewamy nią golonkę.
- Całość odstawiamy na tydzień do lodówki.
- Po tym czasie wyjmujemy golonkę z zalewy i odsączamy.
- Pieczemy w temp. 190oC przez około 1,5 godziny pod folią aluminiową.
- Co jakiś czas podlewamy golonkę piwem.
Zalewa musi przykrywać golonkę w całości. Ważne, by kminek i papryka nie były dodawane do zalewy, ale nacieramy nimi golonkę przed jej pieczeniem.
Przepis na przyrządzenie peklowanej z warzywami golonki jest równie prosty do poprzedniego.
Składniki:
- 2,5 kg golonki,
- 150 g marchwi,
- 100 g pietruszki,
- 50 g selera,
- 3 l wody,
- 1 główka czosnku,
- 2 cebule,
- sól do peklowania,
- łyżeczka soli kuchennej,
- łyżka stołowa Maggi,
- kminek,
- liść laurowy,
- pieprz ziarnisty,
- nać pietruszki,
- strzępki kopru.
Ilość soli kuchennej powinna być zgodna z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o peklowaniu mięsa.
Przygotowanie:
- Golonkę myjemy.
- Wodę gotujemy.
- Po zagotowaniu wrzucamy do niej przyprawy i pokrojone warzywa.
- Całość gotujemy jeszcze pół godziny.
- Do ostudzonej zalewy dodajemy sól peklującą, Maggi i sól kuchenną.
- Zalewą zalewamy golonki ułożone ściśle w naczyniu.
- Wkładamy na około 10 dni do lodówki.
Pamiętajmy, aby co około 2 dni przewracać mięso.
Peklowanie golonki wieprzowej - na sucho i na mokro
Peklowanie na sucho golonek wieprzowych jest mniej popularne, ponieważ golonka nie zyskuje przez to aż takiej kruchości. Nie oznacza to jednak, że peklowanie golonki wieprzowej na sucho jest złe. Lepiej jest jednak wykonać peklowanie metodą kombinowaną. Dlatego zobaczmy przepis na to, jak zapeklować golonkę z kością w inny sposób.
Przepis na golonkę peklowaną na sucho i na mokro wygląda następująco.
Składniki:
- 2,5 kg golonki,
- 75 g soli,
- 5 g saletry,
- 5 g kolendry,
- 5 g cukru,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 7 ziaren pieprzu białego,
- 3 listki laurowe.
- 2,5 l wody.
Jeśli nie mamy do dyspozycji pieprzu białego, można dodać również czarny.
Przygotowanie:
- Golonkę opalamy nad gazem i dokładnie myjemy.
- Wzdłuż kości, cienkim i długim nożem nakłuwamy golonkę wieprzową.
- W moździerzu miażdżymy kolendrę, ziele angielskie, pieprz biały i liść laurowy.
- Do przypraw dodajemy cukier, sól, saletrę i mieszamy.
- Mieszankę dzielimy na 2 części.
- W golonkę wcieramy pierwszą część.
- Mięso wsadzamy do przygotowanego naczynia, przykrywamy talerzem i zostawiamy w temp. pokojowej na 2 dni.
- Gotujemy wodę, studzimy, mieszamy z solą i drugą częścią przypraw.
- Zalewę wlewamy do golonki i odstawiamy do lodówki na około 15 dni.
Ważne jest przewracanie golonki na drugą stronę co kilka dni, a najlepiej 2-3. Taką golonkę możemy upiec lub ugotować. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat peklowania boczku?
Jak możemy więc zauważyć, peklowanie golonki nie należy wcale do trudnych czynności, a przyrządzenie tego samemu w domu sprawia, że mamy satysfakcję ze swoich produktów. Golonki wieprzowe podawać możemy z chrzanem, musztardą, śmietaną lub także pure z grochu.