Wędzenie na zimno krok po kroku - jak to zrobić w domu?
Coraz bardziej modny staje się powrót do tradycyjnych sposobów gotowania i przyrządzania potraw, jakimi raczyły nas nasze babcie. Zastanawiamy się, jak zrobić kiełbasę naturalnym sposobem czy też, jak wykonać peklowanie boczku. Coraz bardziej popularne staje się tradycyjne przygotowanie mięsa do wędzenia czy pieczenia, czyli peklowanie na mokro czy na sucho. Ukoronowaniem tego procesu jest wędzenie. Wbrew pozorom nie jest to proces trudny i z powodzeniem można go wykonać w ogrodzie. Dowiedz się, jakie są rodzaje wędzenia i na czym polega wędzenie na zimno. Doradzimy, jak wykonać wędzenie łososia na zimno czy też wędzenie szynki na zimno. Podpowiemy jaki jest czas wędzenia kiełbasy.
Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędzonkach.
Wędzenie na zimno - coraz bardziej popularny sposób naturalnego przyrządzania mięs
Tradycyjny sposób przyrządzania mięsa i ryb
Tradycyjnym sposobem przyrządzenia pysznego mięsa o niepowtarzalnym smaku jest wędzenie, jedna z najstarszych metod konserwacji mięsa. Wysoka temperatura powietrza znad paleniska i działanie dymu wędzarniczego sprawiają, że mięsa i ryby nie tylko nabierają szczególnego smaku i zapachu, lecz także można je dłużej przechowywać, ponieważ dym wędzarniczy zawiera substancje aromatyczne, bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
Wbrew pozorom wędzenie na zimno czy na gorąco nie jest zadaniem trudnym i z powodzeniem można wykonać je w ogrodzie. W ogrodzie lub na działce można wybudować odpowiedni piec do wędzenia. W sklepach można również zaopatrzyć się w urządzenia do wędzenia o konstrukcji prostej lub skomplikowanej. Dostępne są również wędzarki turystyczne, które pozwalają na wędzenie mięs czy ryb przez postawienie wędzarki na ognisku.
Wędzenie na zimno i na gorąco - jaką metodę wybrać?
W warunkach domowych możemy przeprowadzić wędzenie na zimno lub na gorąco. Sposoby te różnią się temperaturą i czasem wędzenia. Sprawdź także ten artykuł o wędzeniu szynki krok po kroku.
Wędzenie na gorąco jest metodą szybką i pozwala na przygotowanie mięs w ciągu 1 - 2 godzin. Przebiega ono w 3 etapach: obsuszania, właściwego więdzenia i podpiekania, podczas których temperatura jest zwiększana. W czasie wędzenia na gorąco białko się ścina i zamyka pory, wskutek tego dym nie wnika w głąb mięsa.
Wędzenie na zimno odbywa się w niższej temperaturze, zaś czas wędzenia jest dłuższy i wymaga nawet kilku do kilkunastu dni. Źródło ciepła musi być oddalone od wędzonych potraw.
Którą z tych metod wybrać? Na gorąco uwędzimy mięso szybciej, nawet będąc na wakacjach lub na biwaku. Wędzenie na zimno sprawia, że mięsa i ryby są znacznie smaczniejsze, gdyż dym wnika w nie głęboko. Jednak metoda ta wymaga uprzedniego przygotowania mięsa przez peklowanie, a następnie suszenie mięsa i ryb. Ponadto mięsa i ryby wędzona na zimno znacznie tracą masę, dzięki czemu można je dłużej przechowywać, nawet kilka miesięcy. Sprzęt do wędzenia na zimno jest bardziej skomplikowany do zbudowania na działce. Należy też dokładnie kontrolować temperaturę wędzenia. Wadą tego sposobu jest duża pracochłonność, konieczność codziennej obecności oraz niebezpieczeństwo kradzieży mięsa. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu szynki wędzonej?
Na czym polega wędzenie na zimno?
W odróżnieniu od wędzenia na gorąco, wędzenie na zimno wymaga sporo cierpliwości i pracy jak również zbudowania odpowiedniego pieca. Jednak wysiłek opłaci się wielokrotnie, gdyż mięso i ryby wędzone tą metodą są znacznie smaczniejsze.
Temperatura wędzenia na zimno wynosi około 30 stopni. Zaś czas wędzenia to nawet kilka dni. Palenisko musi być oddalone od wędzonego mięsa o około 1-1,5 metra. Dlatego też konieczne jest zbudowanie odpowiedniego pieca z tunelem dymowym. Ponadto wędzenie zimnym dymem wymaga stałej kontroli: sprawdzania temperatury i podsycania paleniska tak, aby temperatura nie przekroczyła granic 10-30 stopni. Ponadto przy wędzeniu na zimno musi panować wilgotność powietrza około 85%, aby mięso nie zostało nadmiernie wysuszone. Wilgotność powietrza uzyskujemy przez uprzednie namoczenie trocin lub drewna lub przez wstawienie naczynia z wodą w rogu wędzarni.
Odpowiednia temperatura, ruch powietrza i wilgotność nie jest łatwa do uzyskania. Dlatego wędzarni nie można pozostawić bez kontroli. Znacznie łatwiej jest uzyskać zimny dym do wędzenia zimą lub wczesną wiosną. Latem zaś należy schładzać piec.
Przy metodzie wędzenia zimnym dymem bardzo ważny jest odpowiednio zbudowana wędzarnia. Najlepiej sprawdza się wędzarnia z cegieł, które dobrze izolują od otoczenia, zaś przez otwieranie i zamykanie zasuw można łatwo kontrolować temperaturę.
Przy wędzeniu unikamy ognia. Dlatego też najlepiej sprawdzają się trociny, które tlą się równomiernie, wydzielając dym. Ważne jest jednak, aby nie nasypać zbyt dużo trocin, gdyż można nieopatrznie zgasić palenisko. Wieczorem wygaszamy palenisko, aby przez noc mięso przeszło świeżym powietrzem. Rano ponownie rozpalamy palenisko. Produkty wędzone na zimno należy przechowywać w suchym, ciemnym miejscu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędlinach i mięsach.
Jakie rodzaje mięsa można uwędzić zimnym dymem?
Wędzenie ryb na zimno
Tradycyjnie zimny dym służy do wędzenia ryb. Szczególnie popularne jest wędzenie łososia na zimno.
Ryby do wędzenia na zimno należy wcześniej umyć a następnie moczyć w solance około 3-5 godzin. Przed wędzeniem ryby należy opłukać i wysuszyć. Wędzenie zaczynamy od osuszenia ryb przy otwartym wylocie dymu. Po godzinie, gdy ryby są suche, rozpoczynamy właściwe wędzenie w temperaturze 25 stopni stosując rzadki dym. Wędzimy około 12 godzin. Dobrze jest następnego dnia powtórzyć wędzenie przez 10 godzin. W czasie wędzenia dym musi swobodnie przepływać przez wędzarnię.
Wędzenie łososia na zimno wymaga temperatury 15-20 stopni, choć tradycyjnie rybacy wędzą też w temperaturze 8-14 stopni. Łososia wędzimy 12 godzin i powtarzamy wędzenie przez 2 kolejne dni po 10 godzin.
Wędzenie szynki na zimno
Metoda wędzenia zimnym dymem najczęściej wykorzystywana jest do wędzenia szynki i kiełbas. Wędzenie szynki na zimno wymaga temperatury około 22 stopni. Przed wędzeniem szynka powinna być peklowana, a następnie osuszona. Wędzenie szynki na zimno to dość pracochłonny proces, który wymaga stałej kontroli temperatury i odymiania szynki 2-3 razy dziennie z długimi przerwami. Codziennie wędzimy szynkę dwukrotnie przez 2-3 godziny. Nocą najlepiej pozostawić szynkę w wędzarce, którą należy przewietrzyć. Powtarzamy proces wędzenia szynki przez czas 5 do 7 dni.
Czas wędzenia kiełbasy
Smak własnoręcznie zrobionej kiełbasy nie da się porównać z kiełbasą kupioną w sklepie. Wbrew pozorom własnoręczne wykonanie kiełbasy z peklowanego mięsa wieprzowego nie jest trudne. Należy tylko zaopatrzyć się w specjalną maszynę do nabijania kiełbas. Kolejnym etapem przygotowania swojej kiełbasy jest wędzenie. Najczęściej stosujemy tu wędzenie na gorąco i wtedy czas wędzenia kiełbasy wynosi około 30 minut.
W przypadku wędzenia na zimno to czas wędzenia kiełbasy trwa od kilku do kilkunastu dni w zależności od rodzaju kiełbasy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu boczku krok po kroku?
Wędzenie na zimno nie jest trudne i staje się coraz bardziej popularnym sposobem własnoręcznego przygotowywania potraw tradycyjnym sposobem. Mimo znacznych nakładów pracy warto wrócić do starych, sprawdzonych metod przyrządzania mięs i ryb, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem potraw jakie skosztować mogli nasi przodkowie.
Po rozpaleniu wędzarni temperatura musi być wyższa po to aby ściąć białko mięsa na zewnątrz i zamknąć wilgoć i soczystość w środku. Im dłuższe palenisko tym lepiej. Wyższa temperaturę w wędzarnie Ok 70 stopni trzymamy dosłownie 10 minut na początku wędzenia i później wygarniamy żar i obniżamy temperaturę do max 25 stopni. Sprawdzamy co 20 minut. Czas wędzenia Ok 12 godzin pod warunkiem porcji nie większych już 1 kg.