Nalewka imbirowa na miodzie – właściwości lecznicze

Do pozytywnego wpływu na zdrowie i odporność, jaki mają imbir oraz miód, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Jakie właściwości lecznicze posiadają nalewki z ich dodatkiem? Przede wszystkim wódka imbirowa z miodem pita w niewielkich ilościach dla zdrowia pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a tym samym wpływa na poprawę stanu naczyń krwionośnych. Imbir to także sprzymierzeniec odchudzania, dlatego nalewka z jego dodatkiem przyspiesza metabolizm i przyczynia się do redukcji masy ciała. Wspomaga leczenie przeziębień i chorób wirusowych, a także likwidowania stanów zapalnych. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Imbirówka na spirytusie i na miodzie to także doskonały środek w leczeniu niestrawności i innych problemów z trawieniem. Ponadto jest także stosowana jako lek przeciwbólowy w dolegliwościach głowy, zębów, mięśni czy kości. Ciekawostka dotycząca korzenia imbiru jest taka, że uznaje się go za skuteczny afrodyzjak. Przed wiekami uważało się, że leczy niepłodność, więc także we współczesnych czasach niektórzy odwołują się do tego składnika w przypadku problemów z zajściem w ciążę – zarówno po stronie kobiet, jak i mężczyzn.

Przepis na nalewkę imbirową na spirytusie z miodem

Przepisy kulinarne na nalewki, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie w przypadku trunku z imbiru najczęściej bazują na jeszcze dwóch składnikach, czyli na miodzie i cytrynach. Jakie są potrzebne proporcje? Oto dokładny przepis na nalewkę imbirową na spirytusie:

  • 20 dag świeżego imbiru,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 2 średniej wielkości cytryny,
  • ½ litra spirytusu.

Przygotowanie: imbir należy umyć i obrać. Wbrew pozorom nie warto tego robić przy pomocy obieraczki czy noża, gdyż z całą pewnością stracimy dużo korzenia. Lepiej do tego celu wybrać łyżkę, którą skutecznie pomoże w pozbyciu się skórki z nierównomiernej powierzchni imbiru. Ewentualne ciemne plamy można usunąć przy użyciu noża. Następnie dokładnie myjemy i wyparzamy cytrynę oraz ją obieramy. Z owoców wyciskamy sok, natomiast skórkę pozbawioną białych błonek kroimy na kawałki. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?

Nalewka imbirowa to rozgrzewający likier, który ma ogromny wpływ na działanie przewodu pokarmowego. Nalewka na spirytusie na zimne wieczory sprawdza się super
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie

Pokrojone składniki wkładamy do dużego słoja, dodajemy miód oraz sok z cytryny i zalewamy spirytusem. Tak przygotowana mieszanka powinna postać około 3 miesiące. Po upływie wyznaczonego czasu imbirówka na spirytusie jest już prawie gotowa, ale wymaga jeszcze nieco cierpliwości. Po przefiltrowaniu jej przez drobne sitko lub gazę i przelaniu do butelek, trunek odstawiamy na minimum kolejne dwa miesiące.

Nalewka cytrynowa z miodem – przepis

Przepis na nalewkę imbirową na spirytusie z miodem dla niektórych może okazać się zbyt wyrazisty w smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by proporcje składników nieco odwrócić. Nalewka cytrynowa z imbirem będzie równie skuteczna, jeśli chodzi o właściwości lecznicze, a może komuś bardziej odpowiadać pod kątem smaku. Do przygotowania nalewki potrzebne będą następujące składniki:

  • 10 dag świeżego imbiru,
  • 4 duże cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • 350 ml wódki,
  • 350 ml spirytusu.

Przygotowanie: jest w zasadzie podobne do już omówionego, a więc imbir myjemy i obieramy przy pomocy znanej nam już metody z łyżką. Umyte i sparzone cytryny kroimy w grubsze plastry lub w ósemki, imbir w plasterki. Składniki wkładamy do dużego słoja, do którego dodajemy także miód. Całość zalewamy spirytusem i wódką. Dalej procedura jest podobna, czyli mieszaninę odstawiamy na minimum dwa, a najlepiej trzy miesiące w ciepłe i zacienione miejsce, od czasu do czasu mieszając. Po upływie wyznaczonego czasu nalewkę zlewamy, a cytryny dodatkowo wyciskamy, przecedzamy resztę płynu przez gazę i dolewamy do reszty. Tak przygotowana nalewka cytrynowa z miodem wymaga już tylko przelania do butelek i odstawienia na kolejne trzy miesiące, by nabrała smaku i aromatu.Jeśli szukasz więcej inspiracji na alkohole domowej roboty, może zainteresuje cię także nalewka cytrynowa i przepis na nią w tym artykule?

Nalewka imbirowa – inspirujące dodatki do domowego alkoholu

Wódka imbirowa na miodzie z dodatkiem cytryny to nie jedyna możliwość łączenia smaków, gdyż w trunku tym można wykorzystać także inne dodatki. Świetnie skomponuje się w niej nie tylko skórka cytryny, ale także pomarańczy, dodając jej nieco łagodniejszego wyrazu.

Wśród przypraw na uwagę zasługuje także słodka i przełamująca wyrazisty smak wanilia. Z imbirem doskonale komponuje się również cynamon, po który warto sięgnąć nie w formie mielonej przyprawy, ale o wiele bardziej aromatycznej kory cynamonu. Ta sama zasada tyczy się laski wanilii zamiast aromatu czy cukru waniliowego, które tylko mogą zepsuć smak domowego trunku. Dobrze jest postawić na jak najmniej przetworzone składniki.

Choć przyprawa ta nie ma zbyt wielu zwolenników ze względu na bardzo charakterystyczny smak, nie każdemu przypadający do gustu, być może wśród wytwórców domowych nalewek znajdą się amatorzy anyżu gwiaździstego. Również z jego dodatkiem wódka imbirowa nabierze ciekawego charakteru.

Opcją wartą rozważenia na dodatek do nalewki imbirowej jest także mało popularny korzeń galgantu, znany także pod nazwą alpinia galant lub dziki kardamon. Niektórym jego smak na myśl przywodzi właśnie imbir, ale jest to przyprawa jeszcze bardziej wyrazista. Trzeba zatem uważać z jego ilością, zwłaszcza jeśli smaku nalewki nie planujemy przełamać zbyt dużą zawartością balansujących składników w postaci na przykład miodu czy nawet cukru. Jeśli szukasz więcej inspirujących receptur na tego typu domowe alkohole, może zainteresuje cię także nalewka z derenia i przepis na nią w tym artykule?

ikona podziel się Przekaż dalej