Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Chyba nikogo nie trzeba długo i usilnie przekonywać, że zarówno przepis na nalewkę śliwkową na wódce, jak i nalewka śliwkowa na spirytusie co sezon znajdą swoich licznych zwolenników. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że jest smaczna i słodka, a owoce można zebrać z własnego ogrodu lub kupić bardzo tanio w sezonie. Sprawdź, jak przygotować ten wyjątkowy trunek w kilku wariantach.
A może zainteresuje cię także nalewka cytrynowa i przepis w tym artykule?
Nalewka ze śliwek węgierek vs. nalewka z mirabelek
Z owocami w przypadku domowych nalewek jest tak, że ich konkretny wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych lub dostępności. Tak naprawdę zarówno nalewka ze śliwek węgierek, jak i nalewka z mirabelek są takie same w przygotowaniu. Ta pierwsza z owocami o ciemniejszym zabarwieniu jest słodka, ale tak samo nalewka z mirabelek nie ustępuje jej znacznie w słodyczy. W końcu ostateczny efekt smakowy zależy nie tylko od rodzaju owoców, ale także od stopnia ich dojrzałości i pory zbiorów.
Nalewka z węgierek jest wyrazista i można powiedzieć, że jej smak jest bardziej ziemisty, zgaszony. Za to słodka nalewka z mirabelek nie tylko będzie miała nieco jaśniejszy kolor, ale także delikatniejszy smak. Niezależnie od owoców, na które padnie ostateczny wybór, przepis na nalewkę śliwkową na wódce czy spirytusie pozostaje niezmieniony. A może zainteresuje cię także nalewka z gruszek i przepisy w tym artykule?
Przepis na nalewkę śliwkową na wódce
Jak zrobić nalewkę śliwkową? Nalewka śliwkowa na wódce jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. Owoce są duże, więc nie sprawiają kłopotu począwszy od zbiorów, poprzez mycie, aż po usuwanie pestek i krojenie. Jedyne, w co trzeba się uzbroić, to nieco czasu na dojrzewanie, a wcześniej w odpowiednie, następujące składniki:
- 1 kg śliwek,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wódki,
- opcjonalnie do wyboru: cynamon (najlepiej kora, ewentualnie mielony), laska wanilii, goździki.
Przygotowanie: owoce dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i usuwamy z nich pestki, a zepsute sztuki odrzucamy. Śliwki umieszczamy w dużym słoju, a następnie zalewamy je alkoholem. To także moment na umieszczenie w nim dodatków. Warto przy tym kierować się zasadą „co za dużo, to niezdrowo” i wybrać jedną z wymienionych przypraw lub pokusić się o własną inspirację. Słój odstawiamy na około miesiąc, od czasu do czasu mieszając.
Po upływie oznaczonego czasu zlewamy alkohol, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na kolejne około dwa tygodnie, również od czasu do czasu mieszając, by słodki dodatek dokładnie się rozpuścił. Jeśli śliwki były bardzo słodkie lub wręcz przeciwnie – kwaśne, ilość cukru można odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć. Jeśli szukasz więcej inspiracji na domowe alkohole, może zainteresuje cię także nalewka z pigwy i przepisy na nią zebrane w tym artykule?
Po upływie wspomnianych około dwóch tygodni śliwki dokładnie odciskamy, a pozyskany sok łączymy z odlanym wcześniej alkoholem. Dla uzyskania klarowniejszego trunku można go jeszcze przefiltrować przez bardzo drobne sitko lub gazę. Po tym zabiegu nalewka jest już gotowa do przelania do butelek i odstawienia na około trzy miesiące do piwniczki, by dojrzała smakowo. Jeśli szukasz więcej inspiracji, może zainteresuje cię także nalewka z czarnej porzeczki i przepisy zebrane w tym artykule?
Nalewka śliwkowa na spirytusie
Popularna nalewka ze śliwek węgierek czy też nalewka z mirabelek mogą być przygotowanie również na spirytusie. Wówczas jednak trzeba liczyć się z większą mocą trunku. Do przygotowania tego rodzaju domowego alkoholu potrzebne będą:
- 1 kg śliwek,
- 500 g brązowego cukru trzcinowego (ewentualnie może być też biały),
- 1 litr spirytusu,
- opcjonalnie do wyboru: kora cynamonu, laska wanilii, kilka daktyli, goździki.
Przygotowanie: ta nieco bardziej wytrawna nalewka śliwkowa na spirytusie jest nieco zbliżona w przygotowaniu do swojej poprzedniczki na słabszym alkoholu, ale różni ją moment dodawania cukru.
Śliwki dokładnie myjemy, odrzucamy zepsute, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Owoce umieszczamy w dużym słoju, przesypując cukrem. To także moment na umieszczenie ewentualnych dodatków. Słodyczy nalewce przysporzą daktyle, natomiast pozostałe przyprawy podkreślą smak śliwek. Na koniec słój odstawiamy na około dwie doby, by owoce puściły sok. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Po upływie wyznaczonego czasu do mieszanki dolewamy spirytus, po czym ponownie zakręcamy i odstawiamy tym razem na około dwa-trzy tygodnie, od czasu do czasu potrząsając słojem lub mieszkając składniki łyżką, jeśli jest to utrudnione. Po upływie wyznaczonego czasu nalewka śliwkowa na spirytusie wymaga już tylko zlania i przefiltrowania przez bardzo drobne sitko lub gazę oraz rozlania do butelek. Tak przyrządzony domowy trunek powinien teraz leżakować w zacienionym miejscu przez minimum trzy miesiące, by nabrał wyrazistego smaku i aromatu. A może zainteresuje cię także pyszna nalewka z aronii i przepisy na nią w tym artykule?
Z suszonych śliwek wykonywana jest jeszcze jedna, bardzo ważna w naszej tradycji potrawa, a właściwie napój - wigilijny kompot z suszonych śliwek. Przepis na jego wykonanie znajduje się tu..