Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska jest bardzo cennym trunkiem dla organizmu, ponieważ m.in. usuwa toksyny oraz oczyszcza naczynia krwionośne czy poprawia przemianę materii. Eliksir z czosnku i spirytusu potrafi skutecznie wyleczyć, jednak nie każdy może go pić. Na co pomaga mikstura tybetańska i jak ją zrobić? Skuteczny przepis jest tylko jeden!
Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.
Z tego artykułu dowiesz się:
Tybetańska nalewka czosnkowa
Lecznicza nalewka tybetańska – magiczny napój wieczności?
Spirytus z czosnkiem to świetny sposób na zachowanie… młodości. Kuracja czosnkowa od wielu lat pomaga ludziom spowolnić procesy starzenia się skóry oraz organów wewnętrznych. Opinie „smakoszy” nalewki wskazują na to, że już po jednej kuracji wiek organizmu może cofnąć się nawet o… 16 lat! Ile w tym prawdy? Cóż, trzeba przetestować nalewkę samemu.
Ważne jest to, by w żaden sposób nie zmieniać przepisu. Aby nalewka tybetańska posiadała właściwości czyszczące naczynia krwionośne oraz była smaczna i skuteczna, nie można kombinować ze zmianą proporcji lub składników. Dodatkowo, podczas przygotowywania trunku lepiej nie korzystać z metalowych przedmiotów. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Lista składników na nalewkę tybetańską
- 350 g obranego czosnku polskiego
- 200 ml czystego spirytusu spożywczego, najlepiej 70%
Składników jak widzisz nie ma zbyt wiele, ponieważ są to tylko dwa elementy – jedyne i kluczowe. Najlepiej nie dodawać do mikstury nic więcej, żeby nie pozbawić nalewki z czosnku i spirytusu jej leczniczych właściwości.
Mikstura tybetańska – sposób przygotowania
- Przygotuj naczynie, które będziesz mógł bez problemu zamknąć. Najlepiej wybrać słoik.
- Obierz czosnek, rozgnieć go i pozostaw na około 10 minut tak, by miał kontakt ze świeżym powietrzem. Opinie osób wytwarzających tę nalewkę potwierdzają również, że zmiażdżony czosnek można umieścić w pojemniku, zamknąć w nim i owinąć opakowanie ręcznikiem na 2 godziny. Zdecyduj, która opcja będzie lepsza.
- Przełóż czosnek do słoika i zalej go alkoholem, a następnie szczelnie zamknij. Owiń go ciemną tkaniną i zostaw w chłodnym miejscu na 10 dni lub odstaw go bez owijania do lodówki na 4 dni. Przy pierwszej opcji pamiętaj, żeby co jakiś czas (najlepiej co 2 dni) wstrząsać słoikiem.
- Po upływie czasu wybranej formy przechowywania przecedź mieszaninę i zostaw ją jeszcze w chłodnym miejscu na dzień, maksymalnie dwa.
- Przelej miksturę do wyparzonej butelki. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.
Tybetańska nalewka czosnkowa – dawkowanie
Spirytus z czosnkiem zadziała leczniczo, jeżeli będziesz odpowiednio go dawkować. Oto sposób stosowania, którego należy się ściśle trzymać – tylko wtedy lecznicza nalewka tybetańska będzie działać.
- 1 dzień – 3 razy dziennie: 1 kropla rano, 2 krople po południu, 3 krople wieczorem,
- 2 dzień – 3 razy dziennie: 4 krople rano, 2 krople po południu, 3 krople wieczorem,
- 3 dzień – 3 razy dziennie: 7 kropli rano, 8 kropli po południu, 9 kropli wieczorem,
- 4 dzień – 3 razy dziennie: 10 kropli rano, 11 kropli po południu, 12 kropli wieczorem,
- 5 dzień – 3 razy dziennie: 13 kropli rano, 14 kropli po południu, 15 kropli wieczorem,
- 6-10 dzień – pij napar w odwrotnej kolejności, zmniejszając każdą dawkę o jedną kroplę,
- 11 dzień do końca butelki – przyjmuj po 25 kropli trzy razy dziennie.
Kuracja czosnkowa może być przeprowadzana nie częściej niż raz w roku – choć niektórzy jej zwolennicy uważają, że to i tak zbyt często i lepiej jest przeprowadzać ją raz na trzy lata.
Nalewka tybetańska może być zapijana 50 ml kwaśnego produktu, np. jogurtem, kefirem lub maślanką. Jeżeli chcesz zlikwidować zapach czosnku, zjedz natkę pietruszki lub zagryź kawałkiem cytryny. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na nalewkę z kaliny?
Nalewka tybetańska
Na co pomaga kuracja z czosnku i spirytusu?
Pozwala ona usunąć ze ścianek warstwę soli, tłuszczów, złego cholesterolu, które przeszkadza krążeniu krwi. Tybetański przepis unormuje pracę całego układu sercowo-naczyniowego, poprawi pamięć i koncentrację uwagi, a także pozbawi problemów z migreną, iż zawrotami głowy. Kuracjusze mówią, że mikstura tybetańska przywróciła im wzrok oraz słuch! Za jej pomocą znikają wszelakie problemy z dusznością, skurczami w nogach czy bóle mięśni.
Uboczne skutki stosowania kuracji tybetańskiej
Najczęstszym efektem ubocznym okazuje się bezsenność, zgaga bądź tachykardia – tzw. częstoskurcz serca. Zwiększa się również oddawanie moczu i wydzielanie soku żołądkowego – jednak w takich przypadkach nie warto zaprzestawać kuracji, ponieważ te zjawiska są wyłącznie tymczasowe. Wystarczy jedynie pić… herbatę miętową! Dodatkowo, należy wypijać co najmniej litr wody dziennie – to zmniejszy obciążenie dla nerek. Po zakończonym leczeniu należy uzupełnić dietę produktami bogatymi w witaminy, szczególnie omega-3 – znajdziesz go m.in. w rybach.
Kiedy nalewka tybetańska jest niewskazana?
Istnieje szereg przeciwwskazań co do stosowania trunku w celach leczniczych. Oto najważniejsze z nich, które wykluczają z kuracji tybetańskiej osoby z poniższymi przypadłościami i stanami:
- epilepsja,
- problemy z nerkami,
- ciąża.
Nalewka z czosnku i spirytusu jest skoncentrowanym i naprawdę silnym środkiem, a więc nie można stosować jej również w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka, wrzodów żołądka bądź innych chorób związanych z tym ludzkim organem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę malinową.