Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Aloes to dobrze znana wszystkim roślina doniczkowa, często uprawiana jako roślina ozdobna. Bardzo dobrze znane są też jej właściwości regeneracyjne skóry. Niewiele jednak osób wie, że można przyrządzić nalewkę aloesową. Nalewka z aloesu jest nazywana też miksturą i lekarstwem z aloesu. Ma wiele właściwości leczniczych, które warto poznać.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykułu o nalewkach.
Nalewka z aloesu i jej właściwości
Aloes to roślina doniczkowa, której cena nie jest wysoka, a uprawa nie jest trudna. Z tego względu można bez problemu uprawiać go w domu i cieszyć się jego zastosowaniem. Bardzo często przygotowywany jest sok z aloesu oraz nalewka aloesowa. Napoje te możemy pozyskać z przepisów domowych, co pozwoli nam uniknąć wysokiej ceny preparatów dostępnych w sklepach.
Aloes zawiera w sobie duże ilości mleczka aloesowego, żelu aloesowego i witamin B i C. Do tego posiada beta-karoten, nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, kwas foliowy (bardzo potrzebny kobietom w ciąży) oraz acemannam, który pobudza produkcję białych krwinek i tym samym powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych. Sprawdź także ten artykuł o właściwościach aloesu.
Sok z aloesu ma duże właściwości lecznicze, przez co zastosowanie jest bardzo szerokie. Są to przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwbólowe, regenerujące i antybakteryjne. Lekarstwo z aloesu przyspiesza gojenie ran, wykorzystywane jest na wysypki, ukąszenia owadów, ale także przy leczeniu łuszczycy. Mikstura ma korzystny wpływ na układ trawienny, wzmacnia odporność, łagodzi zaczerwienienia i stany zapalne. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?
Przepis na nalewkę z aloesu z dodatkiem czerwonego wina
Przepisy domowe na nalewkę aloesową bardzo często są oparte na spirytusie. Nalewka z aloesu i czerwonego wina różni się od nich, natomiast także ma właściwości lecznicze. Cena nalewki jest odrobinę wyższa, ale warta uwagi. Poznajmy więc przepisy domowe na tę nalewkę.
Nalewka z aloesu i czerwonego wina jest bardzo popularna i smaczna. Przepis na nalewkę z aloesu wygląda następująco.
Składniki:
- około 500 g liści aloesu,
- 0,5 l czerwonego wina.
Ważne są tutaj proporcje aloesu i wina, które decydują o smaku. Jak zrobić ten trunek?
Przygotowanie:
- Liście myjemy, osuszamy i wkładamy na tydzień do lodówki.
- Po tygodniu obcinamy kolce, ściągamy skórkę i dokładnie mielimy miąższ.
- Dodajemy do tego wino, mieszamy i zamykamy naczynie.
- Odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na 5 dni.
- Po tym czasie przecedzamy alkohol przez drobne sitko i wlewamy do ciemnych butelek.
Tak przygotowana nalewka aloesowa jest bardzo zdrowa i wspomaga układ odpornościowy. Przechowujemy w lodówce.
Nalewka z aloesu z dodatkiem miodu
Nalewka z aloesem i czerwonym winem na miodzie to kolejny sposób wykorzystania aloesu.
Składniki:
- 500 g liści aloesu,
- 200 g płynnego miodu,
- 0,5 l czerwonego wina.
Można dodać połowę miodu, jeśli nie lubimy tak słodkich nalewek.
Przygotowanie:
- Liście myjemy, osuszamy i odcinamy kolce i skórkę.
- Przygotowane liście miksujemy lub przecieramy przez sitko.
- Do miazgi dodajemy miód i czerwone wino i mieszamy.
- Całość wlewamy do ciemnych butelek i odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce.
Mikstura na miodzie o właściwościach wzmacniających powinna być dawkowana raz dziennie po małym kieliszku. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.
Przepis na nalewkę z aloesu na spirytusie i na miodzie
Przepisy na nalewki z aloesu są różne. Popularne też są soki z aloesu, które swoje zastosowanie znajdują jako preparaty odpornościowe. Lekarstwo z aloesu jest bardzo popularne, dlatego zapoznajmy się jeszcze z przepisami, które oparte są na spirytusach, cytrusach i na miodach.
Nalewka z aloesu na spirytusie i miodzie to chyba najczęściej stosowany przepis na ten trunek.
Składniki:
- 100 g zmiksowanych liści aloesu,
- 50 g miodu,
- 50 ml spirytusu.
Dla smakoszy słodszych nalewek polecane jest dodanie większej ilości miodu.
Przygotowanie:
- Liście myjemy, odcinamy kolce, obieramy ze skórki i miksujemy.
- Dodajemy do miazgi miód i spirytus i mieszamy.
- Całość wlewamy do ciemnej butelki i odstawiamy na 5 dni do lodówki.
Tak przygotowane lekarstwo z aloesu spożywamy po 1 łyżeczce przed posiłkami.
Przepisy na sok aloesu
Sok z aloesu
Bardzo popularne są soki z aloesu. Jednym z nich jest sok z cytrusami.
Składniki:
- 500 g aloesu,
- 0,5 l soku z cytrusów.
Wykorzystać tu można cytryny, pomarańcza, limonki i grejpfruty.
Przygotowanie:
- Liście myjemy i wkładamy na jeden dzień do lodówki.
- Obcinamy kolce i usuwamy skórkę.
- Miąższ mielimy i dodajemy do niego sok z cytrusów.
- Całość miksujemy i przecieramy przez drobne sitko.
- Sok z aloesu przelewamy do ciemnej butelki.
Sok jest gotowy do spożycia od razu, ale można go przechowywać tylko przez tydzień w lodówce.
Sok z aloesu z dodatkiem miodu
Sok z aloesu z miodem to bardzo zdrowy napój, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować.
Składniki:
- 500 g liści,
- łyżka miodu.
Przygotowanie:
- Liście myjemy i wkładamy na jeden dzień do lodówki.
- Obcinamy kolce, liście ze skórką kroimy drobno, a później miksujemy.
- Całość przecieramy przez sitko, dodajemy miód i mieszamy.
- Sok przelewamy do ciemnej butelki.
Sok z aloesu musi być przechowywany w lodówce. Zażywamy po 2-3 łyżeczki dziennie.
Jak widać, aloes to roślina o szerokim zastosowaniu i wielu właściwościach leczniczych. Można go wykorzystywać w różny sposób, a przygotowane z przepisów domowych nalewki aloesowe będą dobrym rozwiązaniem, które przyniosą nam odporność w ciągu trwania całego roku. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.