Nalewka z aloesu i jej właściwości
Aloes to roślina doniczkowa, której cena nie jest wysoka, a uprawa nie jest trudna. Z tego względu można bez problemu uprawiać go w domu i cieszyć się jego zastosowaniem. Bardzo często przygotowywany jest sok z aloesu oraz nalewka aloesowa. Napoje te możemy pozyskać z przepisów domowych, co pozwoli nam uniknąć wysokiej ceny preparatów dostępnych w sklepach.
Aloes zawiera w sobie duże ilości mleczka aloesowego, żelu aloesowego i witamin B i C. Do tego posiada beta-karoten, nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, kwas foliowy (bardzo potrzebny kobietom w ciąży) oraz acemannam, który pobudza produkcję białych krwinek i tym samym powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych. Sprawdź także ten artykuł o właściwościach aloesu.
Sok z aloesu ma duże właściwości lecznicze, przez co zastosowanie jest bardzo szerokie. Są to przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwbólowe, regenerujące i antybakteryjne. Lekarstwo z aloesu przyspiesza gojenie ran, wykorzystywane jest na wysypki, ukąszenia owadów, ale także przy leczeniu łuszczycy. Mikstura ma korzystny wpływ na układ trawienny, wzmacnia odporność, łagodzi zaczerwienienia i stany zapalne. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?
Przepis na nalewkę z aloesu z dodatkiem czerwonego wina
Przepisy domowe na nalewkę aloesową bardzo często są oparte na spirytusie. Nalewka z aloesu i czerwonego wina różni się od nich, natomiast także ma właściwości lecznicze. Cena nalewki jest odrobinę wyższa, ale warta uwagi. Poznajmy więc przepisy domowe na tę nalewkę.
Nalewka z aloesu i czerwonego wina jest bardzo popularna i smaczna. Przepis na nalewkę z aloesu wygląda następująco.
Składniki:
- około 500 g liści aloesu,
- 0,5 l czerwonego wina.
Ważne są tutaj proporcje aloesu i wina, które decydują o smaku. Jak zrobić ten trunek?
Przygotowanie:
- Liście myjemy, osuszamy i wkładamy na tydzień do lodówki.
- Po tygodniu obcinamy kolce, ściągamy skórkę i dokładnie mielimy miąższ.
- Dodajemy do tego wino, mieszamy i zamykamy naczynie.
- Odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na 5 dni.
- Po tym czasie przecedzamy alkohol przez drobne sitko i wlewamy do ciemnych butelek.
Tak przygotowana nalewka aloesowa jest bardzo zdrowa i wspomaga układ odpornościowy. Przechowujemy w lodówce.
Nalewka z aloesu z dodatkiem miodu
Nalewka z aloesem i czerwonym winem na miodzie to kolejny sposób wykorzystania aloesu.
Składniki:
- 500 g liści aloesu,
- 200 g płynnego miodu,
- 0,5 l czerwonego wina.
Można dodać połowę miodu, jeśli nie lubimy tak słodkich nalewek.

Przygotowanie:
- Liście myjemy, osuszamy i odcinamy kolce i skórkę.
- Przygotowane liście miksujemy lub przecieramy przez sitko.
- Do miazgi dodajemy miód i czerwone wino i mieszamy.
- Całość wlewamy do ciemnych butelek i odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce.
Mikstura na miodzie o właściwościach wzmacniających powinna być dawkowana raz dziennie po małym kieliszku. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.
Przepis na nalewkę z aloesu na spirytusie i na miodzie
Przepisy na nalewki z aloesu są różne. Popularne też są soki z aloesu, które swoje zastosowanie znajdują jako preparaty odpornościowe. Lekarstwo z aloesu jest bardzo popularne, dlatego zapoznajmy się jeszcze z przepisami, które oparte są na spirytusach, cytrusach i na miodach.
Nalewka z aloesu na spirytusie i miodzie to chyba najczęściej stosowany przepis na ten trunek.
Składniki:
- 100 g zmiksowanych liści aloesu,
- 50 g miodu,
- 50 ml spirytusu.
Dla smakoszy słodszych nalewek polecane jest dodanie większej ilości miodu.
Przygotowanie:
- Liście myjemy, odcinamy kolce, obieramy ze skórki i miksujemy.
- Dodajemy do miazgi miód i spirytus i mieszamy.
- Całość wlewamy do ciemnej butelki i odstawiamy na 5 dni do lodówki.
Tak przygotowane lekarstwo z aloesu spożywamy po 1 łyżeczce przed posiłkami.
Przepisy na sok aloesu
Sok z aloesu
Bardzo popularne są soki z aloesu. Jednym z nich jest sok z cytrusami.
Składniki:
- 500 g aloesu,
- 0,5 l soku z cytrusów.
Wykorzystać tu można cytryny, pomarańcza, limonki i grejpfruty.
Przygotowanie:
- Liście myjemy i wkładamy na jeden dzień do lodówki.
- Obcinamy kolce i usuwamy skórkę.
- Miąższ mielimy i dodajemy do niego sok z cytrusów.
- Całość miksujemy i przecieramy przez drobne sitko.
- Sok z aloesu przelewamy do ciemnej butelki.
Sok jest gotowy do spożycia od razu, ale można go przechowywać tylko przez tydzień w lodówce.
Sok z aloesu z dodatkiem miodu
Sok z aloesu z miodem to bardzo zdrowy napój, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować.
Składniki:
- 500 g liści,
- łyżka miodu.
Przygotowanie:
- Liście myjemy i wkładamy na jeden dzień do lodówki.
- Obcinamy kolce, liście ze skórką kroimy drobno, a później miksujemy.
- Całość przecieramy przez sitko, dodajemy miód i mieszamy.
- Sok przelewamy do ciemnej butelki.
Sok z aloesu musi być przechowywany w lodówce. Zażywamy po 2-3 łyżeczki dziennie.
Jak widać, aloes to roślina o szerokim zastosowaniu i wielu właściwościach leczniczych. Można go wykorzystywać w różny sposób, a przygotowane z przepisów domowych nalewki aloesowe będą dobrym rozwiązaniem, które przyniosą nam odporność w ciągu trwania całego roku. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.